"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Belçika’da olan, bizde olmayan...

Faruk ÇAKIR
06 Haziran 2026, Cumartesi
Avrupa ülkelerinin Filistin konusunda bize ve bütün İslâm âlemine örnek olacak şekilde adımlar atması, kampanyalar başlatması dikkat çekici bir güzellik değil mi? “Yabancı”ların yapabildiği kampanyaları acaba biz niçin yapamıyoruz? Bu meselenin iyice tartışılması icap etmez mi?

Belçika’dan gelen “güzel haber”e göre 4 bin 500’den fazla akademisyen ve öğrenciden İsrail’e “akademik boykot” çağrısı yapılmış. Öğrenci ve akademisyenler, ülkedeki yüksek öğrenim kurumlarından İsrail ile akademik bağlarını kesmelerini istemişler. (aa.com.tr, 3 Haziran 2026)

Resmî haber ajansı Belga’ya göre, akademisyenler, öğrenciler ve kamuoyunca tanınan bazı isimlerin imzasını taşıyan açık mektuba, 1100’den fazla profesörün yanı sıra filozof Slavoj Zizek, gazeteci Rudi Vranckx ve yazar Ish Ait Hamou’nun da aralarında bulunduğu 4 bin 500’den fazla kişi imza atmış. Mektupta, Filistin’deki durumun “giderek kötüleştiği” belirtilerek, İsrail’in bölgedeki eylemlerine de dikkat çekilmiş. İmzacıların, İsrail’in İran’a karşı yasa dışı savaş yürüttüğü, Lübnan’daki ateşkesi defalarca ihlal ettiği de hatırlatılmış. Açık mektupta, Belçika’daki üniversite ve yüksekokulların İsrail ile tüm akademik işbirliklerini derhal sonlandırması ve yeni işbirlikleri için acilen moratoryum ilan etmesi talebinde bulunulmuş. İmzacılar ayrıca Dell, Teva ve Microsoft’un da aralarında bulunduğu şirketlerle yapılan sözleşmelerin sonlandırılması çağrısında da bulunmuş. Üniversitelerin Filistin’deki bilgi birikiminin ve yükseköğretim kurumlarının yeniden inşasına aktif katkı sağlaması gerektiği de mektupta yer almış. 

Aynı haberdeki bilgilere göre Belçika’da, Ocak 2025’te, 1200’den fazla profesör ve 40 fahrî doktora sahibi dahil 7 binden fazla akademisyenin üniversitelere İsrail ile işbirliklerini sonlandırma çağrısı yaptığı da hatırlatılmış. Mektupta son olarak, “Bu talepler yeni değil. Sadece aciliyet arttı. Filistinli meslektaşlarımızın dayanışma ve adalet çağrılarına kulak vermeli ve İsrail’in cezasızlığına son vermeliyiz” ifadelerine yer verilmiş.

Kimileri Belçika’da dile getirilen bu çağrının netice vermeyeceğini ya da “dostlar alışverişte görsün” kabilinden olduğun ileri sürebilir. Böyle düşünenler varsa benzer ya da daha kararlı çağrıların İslîm ülkelerinde niçin yapılmadığını izah edebilir mi?

Belçika ya da başka “yabancı ülke”leri eleştirmek kolay. Esas mesele başta ülkemiz olmak üzere İslâm dünyasındaki akademisyen ve öğrencilerden benzer ya da daha dikkat çekici kampanyalar açılmamış olmasıdır. 

Türkiye ve İslâm dünyası Filistin meselesini unutamaz, görmezden gelemez ve unutulmasına razı olamaz vesselam.

Okunma Sayısı: 1250
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    6.06.2026 19:42:41

    ..."bütün beşerin yaralarını tedavi eden Kur'an-ı Mu'cizü'l-Beyan'ın şiddetli, kuvvetli ve tekrarlı binler âyâtıyla, belki sarihan ve işareten onbinler defa dava edip haber veren ve sarsılmaz kat'î delillerle, şübhe getirmez hadsiz hüccetleriyle hayat-ı bâkiyeyi kat'iyyetle müjde ve saadet-i ebediyeyi ders vermesi, elbette nev'-i beşer bütün bütün aklını kaybetmezse, maddî veya manevî bir kıyamet başlarına kopmazsa; İsveç, Norveç, Finlandiya ve İngiltere'nin Kur'anı kabul etmeğe çalışan meşhur hatibleri ve Amerika'nın din-i hakkı arayan ehemmiyetli cem'iyeti gibi rûy-i zeminin geniş kıt'aları ve büyük hükûmetleri Kur'an-ı Mu'cizü'l-Beyan'ı arayacaklar ve hakikatlerini anladıktan sonra bütün ruh u canlarıyla sarılacaklar. Çünki bu hakikat noktasında kat'iyyen Kur'anın misli yoktur ve olamaz ve hiçbir şey bu mu'cize-i ekberin yerini tutamaz." Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur Külliyatı, Sözler - 154 -

  • S.topuz

    6.06.2026 19:39:27

    ..."Şimalde, garbda, Amerika' da emareleri göründüğüne bi-naen nev'-i beşerin maşuk-u mecazîsi olan hayat-ı dünyevi-ye, böyle çirkin ve geçici olma sından fıtrat-ı beşerin hakikî sevdiği,aradığı hayat-ı bâkiye-yi bütün kuvvetiyle arayacak ve elbette hiçşübhe yok ki: Bin üçyüzaltmış senede,her asır-da üçyüzelli milyon şakirdi bu-lunan veher hükmüne ve dava sına milyonlar ehl-i hakikat tasdik ile imza basan ve her dakikada milyonlar hâfızların kalbinde kudsiyet ile bulunup lisanlarıyla beşere ders veren ve hiçbir kitabda emsali bulun mayan bir tarzda, beşer için hayat-ı bâkiyeyi ve saadet-i ebediyeyi müjde veren ve bü-tün beşerin yaralarını tedavi eden Kur'an-ı Mu'cizü'l-Beyan' ın şiddetli, kuvvetli ve tekrarlı binler âyâtıyla, belki sarihan ve işareten onbinler defa dava edip haber veren ve sarsılmaz kat'î delillerle, şübhe getirmez hadsiz hüccetleriyle hayat-ı bâkiyeyi kat'iyyetle müjde ve saadet-i ebediyeyi ders verme si, elbette nev'-i beşer bütün bütün "... Sözler - 154

  • S.topuz

    6.06.2026 19:29:09

    ..."Nev'-i beşer bu son harb-i umumînin eşedd-i zulüm ve eşedd-i istibdadı ile ve merhametsiz tahribatı ile ve bir tek düşmanın yüzünden yüzer masumu perişan etmesiyle ve mağlubların dehşetli me'yusiyetleriyle ve galiblerin dehşetli telaş ve hâkimiyetlerini muhafaza ve büyük tahribatlarını tamir edememelerinden gelen dehşetli vicdan azablarıyla ve dünya hayatının bütün bütün fâni ve muvakkat olması ve medeniyet fantaziyelerinin aldatıcı ve uyutucu olduğu umuma görünmesiyle ve fıtrat-ı beşeriyedeki yüksek istidadatın ve mahiyet-i insaniyesinin umumî bir surette dehşetli yaralanmasıyla ve gaflet ve dalaletin, sert ve sağır olan tabiatın, Kur'anın elmas kılıncı altında parçalanmasıyla ve gaflet ve dalaletin en boğucu, aldatıcı en geniş perdesi olan siyaset-i rûy-i zeminin pek çirkin, pek gaddarane hakikî sureti görünmesiyle elbette ve elbette hiç şübhe yok ki: Şimalde, garbda, Amerika'da emareleri göründüğüne binaen nev'-i beşerin maşuk-u mecazîsi olan hayat-ı dünyeviye, "... Sözler - 154

  • Halim Selim

    6.06.2026 12:06:21

    Savaşalım deyip duranlar bu yazıyı görsün!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı