"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasi mücadelesi

Faruk ÇAKIR
28 Ekim 2014, Salı
Türkiye tarihi haksızlıklarla, yanlışlarla ve ‘yalan’larla dolu olduğu gibi; bir yönüyle de demokrasi ve hak mücadelesi ile doludur. Cumhuriyetin ilanından 1950’ye kadar devam eden ‘tek parti’ devrinde de hak, hukuk ve adalet mücadelesi verenler olmuştur.

Ancak bu gayretler ‘zor’la bastırılmış ve millet ancak 1950’deki hür seçimlerle meselesine sahip çıkabilmiştir.

Ülke idaresini ‘tek parti/CHP’den seçimle alan merhum Menderes ve arkadaşları 1950 ile 1960 arası 10 yıl boyunca demokrasi ve hak mücadelesini sürdürmüş ve milletin rahat bir nefes almasına vesile olmuştur. Ne var ki hak, hukuk ve adalete dost olmayanlar çeşitli bahanelerle 1960’da görünüşte o günkü iktidara darbe yapmışlar; ama gerçek darbe millete karşı yapılmıştır.
Maalesef 27 Mayıs 1960 darbesi kimilerinde alışkanlık meydana getirmiş ve sonraki her 10 yılda bir darbe ya da darbe teşebbüsleri olmuştur. En fazla tahribat meydana getiren darbelerden biri de 12 Eylül 1980’deki müdahaledir. Aradan bunca yıl geçtiği halde zararlarını bertaraf edebilmiş değiliz. Düşünün ki hâlâ 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında hazırlanan ve millete zorla kabul ettirilen “1982 Anayasası” ile idare ediliyoruz!
1960 ile 2000 yıları arasında siyasette çeşitli görevler alan önemli siyasetçilerden biri de Isparta, İslamköy doğumlu Süleyman Demirel’dir. Hatasız insan olmaz, hatasız siyasetçi hiç olmaz. Dolayısı ile siyasette vazife alanların yapıp ettiklerini ‘hangi kefe daha ağır basıyor’ diyerek değerlendirmek lazım. Uzun yıllar başbakanlık ve sonunda da cumhurbaşkanlığı yapan Demirel’in siyasî hayatı boyunca, toplamda ‘iyilikler kefesi’nin ağır bastığı kanaatindeyiz. Pazar günü Isparta, İslamköy’de açılan “Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi” de buna delil olabilir.
Herkes, her insan, her siyasetçi hata yapabilir ve yapmıştır. Aynı zamanda siyasetçilerin yaptığı ‘iyi’likleri savunmak, onların yapmış olduğu ‘kötülük’leri savunmayı da icap etmez. İyiliklerine sahip çıkılır, fenalıkları varsa sahip çıkılmaz ve çıkmayız. Bu noktada da ‘toptancı’ olmamak, hakkın hatırını yüksek tutmak icap eder.
Bu günün idarecilerinin en büyük hatası, “Türkiye’de hiç bir şey yoktu, her şeyi biz yaptık” demesi ve geçmiş ikdidarların tamamını aynı kefeye koymasıdır. Maalesef bu tarihi bir hatadır...
Mesela, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dış İşleri Bakanı iken verdiği bir mülakatta şöyle demişti: “(...) Onun için rahmetli Menderes, Karayolları ile ilişkilendirilmiştir, Sayın Demirel’e baraj kralı denmiştir. Sayın Özal Türk ekonomisini dışarıya açmıştır denmiştir.” (A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’e Verdikleri Özel Mülakat, 24 Temmuz 2014, http://www.mfa.gov.tr, erişim: 27 Ekim 2014) Davutoğlu, İstanbul Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde, başbakan olarak ilk kez bazı gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldiğinde benzer tesbitleri yapmıştı: “Sakın yanlış anlaşılmasın. Adnan Menderes’in yolla anılması kötü bir şey değil, devrim mahiyetindeydi. Ya da Demirel’in barajlarla anılması veya Özal’ın liberal ekonomiyle.” (Fikret Bila, Milliyet, 15 Ekim 2014)
Şunu da kaydetmekte fayda var: Dolmabahçe’deki görüşmede Demirel konusunda ifade edilen bu tesbitler, ‘iktidar yanlısı medya’da yer alamadı... Yani, Demirel husumeti sebebiyle Başbakan’a bile ‘sansür’ uyguladılar... O günkü gazeteler buna şahit. 
26 Ekim 2014’de İslamköy’de açılan “Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi” Türkiye’nin demokrasi ve kalkınma mücadelesi nasıl ve kimler tarafından vermiş, onu görmeye ve göstermeye yarayacak. Gerçekler er ya da geç ortaya çıkar. Bugün değilse yarın, ama mutlaka...

Okunma Sayısı: 1649
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • necati

    28.10.2014 00:49:26

    Vefasizlik yakismaz bize. Demirel in actigi imam hatiplerden mezun olup da femirel i dinsiz gostermeye calismak. Hakperestlikmidir .....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı