"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğru tavsiyeye kulak ver

Faruk ÇAKIR
28 Nisan 2017, Cuma
Türkiye’nin önde gelen global iş insanlarından biri olan Cem Kozlu, farklı şirketlerde yönetim kurulu üyeliği yaparken bir yandan da kitap yazıyor.

Son olarak “Liderin Kitaplığı”nı kaleme alan Cem Kozlu, hayat tecrübelerini paylaşmış. “Egolu liderler”in öne çıkarılmasının hata olduğuna dikkat çeken Kozlu, babasının kendisine yaptığı tavsiyelerini de paylaşmış.

Cem Kozlu, “Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Türkiye’nin kalkınma hamlesi gerçekleştirmesi için ne yapması lâzım?” sorusuna şu cevabı vermiş: “Türkiye’nin hızlı kalkınması, büyümesi, istihdam yaratması bizim tutkumuz. Ama bu nasıl olacak? Makro ekonomik kavramlarla bunu anlatabilir miyiz? Bunlar bana çok soruluyor. Türkiye’nin kalkınması ve güçlenmesi için kurumların kalkınması, güçlenmesi lâzım. Bunun içinde her türlü ticarî işletme, polis teşkilâtı, mahkemeler de içinde her kurum kalkınmalı. Bunu sağlamak için de kişilerin kendi işlerini iyi yapması şart. Peki bunu nasıl yapacaklar? Bunu da donanımla yapabilirler, iyi bir eğitimle yapabilirler. Ben makro örnekleri anlatarak, hedefi daha dar tutarak kişilerin kendi hedeflerini tutturmalarına yönelik olarak odaklanmaları gerektiğine inanıyorum.” (Konuşan: Elif Ergu, Hürriyet, 21 Nisan 2017)

Liderlikle ilgili bir soru üzerine de Kozlu şöyle konuşmuş: “Liderlik veya yöneticilik sade bir statü ve pozisyon değil, içimizde olan potansiyel. İnsan ne sadece lider ne de yönetici. İyi yönetici kendisine verilen hedeflere elindeki kaynaklarla zamanında ulaşır. Başarılı lider ise elindeki insan kaynaklarının düşünce yapısını, motivasyonunu etkiler, rekabetin kurallarını yerinden oynatır. Yenilikler düşünür ve bunların hayata geçmesi için ortam hazırlar. İyi lider aynı zamanda iyi yöneticidir.”

Bir cinayet neticesi ölen Üzeyir Garih de Cem Kozlu’ya ‘hayat dersi’ verenler arasındaymış. Kozlu bu konudaki hatırasını da şöyle anlatmış: “Yöneticilik yaptığım dönemde bir kokteyle katıldım. O dönemde Üzeyir Garih de her zaman sohbet etmek istediğim biri. Kokteylde o da var. Kokteyl sonrası masada oturma düzenine geçilecek, yanına gidip hangi masada oturacağını sordum. Bana ‘Böyle dâvetlerde katiyen yemek kısmına kalmayacaksın. Bizim için vakit önemli. Yemekler uzar. Ben buradan çıkıp bir yere daha uğrayıp uygun saatte evime gidip uyuyacağım, sabah da erkenden işte olacağım. Ayrıca o masada yanına kimin oturacağını biliyor musun?’ dedi. O sözleri beni çok etkiledi.” 

Cem Kozlu, babasından öğrendiklerini de sıralamış: “Babam ‘Zor ve teknik işleri sabah erkenden yap, sabahın şerri akşamın hayrından iyidir’ derdi. (...) Babalarını erken kaybedenler daha hızlı sorumluluk alır… Babam buna çok inanırdı. Bizim için de öyle oldu. İnsanın babasını kaybetmesi başka zorluklar da getiriyorsa büyük mücadele içine girer. Şunu da görüyorum, günümüzde aileler çocuklarını sürekli koruyor. Oysa çocuk başarısızlığı da tatmalı. Ve çocuklarımız her iyi bir şey yaptıklarında ödüllendirilmemeliler. Başarısız olacakları ortamlar da olmalı, çünkü başarısızlık da öğreticidir.”

Herkes, Türkiye’nin kalkınmasını, zengin olmasını istiyor, ama bunun gereği olan ‘işini iyi yapma’yı ihmal ediyoruz. Ayrıca topyekûn iyileşme gerekir. Her kurum ve kuruluş iyileşmek mecburiyetinde. Bunun yolu da eğitim...

Hangi yöne dönülürse dönülsün sağlam eğitim olmadan dertlere çare bulmak imkânsız. Çocukların başarısızlıkları da tatması tavsiyesi de unutulmamalı. Her ‘iyi’liğe ödül vermek de doğru değilmiş. Akıl için yol bir ise bu yol takip edilsin.

Okunma Sayısı: 2118
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı