"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hatırla, ama gerçekleri

Faruk ÇAKIR
05 Şubat 2019, Salı
Türkiye’yi idare edenlerin yanlışlarından biri de, kendilerini haklı çıkarmak için bütün kabahati geçmiş idarecilere atmaya çalışmalarıdır. Bir sıkıntı mı var? Hemen suç eski idarecilere havale ediliyor.

Tabiî ki bugün yaşanan her sıkıntının sebebi ve başlangıcı sadece bu güne ait değil. Nasıl ki ‘devlette devamlılık var”, aynı şekilde milletin karşı karşıya kaldığı maddî ve manevî problemlerde de devamlılık vardır. Bazı hatalar 10 yıl önce, bazı hatalar 50 yıl önce başlamış ve yapılmış olabilir. Mesele, bunların farkına vararak telâfi etmeye çalışmakta...

Fakat “Kabahat samur kürk olsa, kimse sırtına, üstüne almaz” misali hatalara sahip çıkan olmuyor. Başkasını suçlama yolu Türkiye’yi idare eden siyasetçilerin en çok tercih ettiği iş olmuş durumda.  İdarecilerin büyük bir yanlışı da, bundan önce yapılan iyilikleri hiç, ama hiç görmemesi. Yapılan  konuşmalar ve açıklamalara göre ülkemizde her ne yapılmışsa şimdiki idareciler yapmış. İddiaya göre  yollar, barajlar, fabrikalar, velhasıl her ne varsa son 15 yılda yapılmış. Peki böyle bir iddia Türkiye  gerçeklerine uygun mudur? Daha fazla rey almak için apaçık yanlışları doğru gibi söylemek, bunları iddia edenlere bir fayda verir mi? Haydi gençler bu yanlış bilgilere inandı; millet ekseriyetinin inanması mümkün mü? Diyelim ki millet ekseriyeti de inandı, arşivleri, tarihi gerçekleri gizlemek mümkün olur mu? Hadi diyelim, bir süreliğine bu da mümkün oldu. Peki, gerçek bilgileri gizlemek uzun sürede mümkün olur mu? Doğru bilgileri, zamanla ortaya çıkma gibi bir huyu olduğunu idareciler nasıl unutabilir?

Günümüzde muktedir siyasetçilerin desteklediği medya vasıtaları da maalesef bu bilgi karartmasına gönüllü olarak destek oluyorlar. Bir defa şunu kabul etmek lâzım: 14 Mayıs 1950 seçimleriyle iktidara gelen merhum Adnan Menderes idaresindeki hükümet maddî kalkınma noktasında da büyük bir gayret içine girmiştir. Rakamları hatırlatmaya gerek yok, merak edenler arşivlerden öğrenebilir ki gerçek bir kalkınma gayreti 1950 ile 1960 yılları arasında yaşanmıştır. Sonrasında kısa süreli tek başına olmak üzere koalisyonlarla da olsa Adalet Partisi iktidarları da çok ciddî yatırımlar, yollar, barajlar ve fabrikalar  yapmıştır. Bugün belli bir yaşın üstündeki insanlara “Türkiye’de ‘barajlar kralı’ kime denilmiş?” diye sorulsa bu sorunun cevabı belli değil mi? Yapılan bunca baraj, bunca yol, bunca fabrikayı görmezden gelip, geçmişteki siyasetçileri tek kalemde silmek siyasî ahlâka, insafa, adalete uygun olur mu?

Bu demek değildir ki geçmişteki bütün siyasetçiler taş üstüne taş koydu. Elbette günümüzde olduğu gibi geçmişte de başarılı olanlar ve başarısız olanlar vardır. Mühim olan insafla hükmetmek ve millet için çalışanlarla çalışmayanları aynı kefeye koymamaktır. “Filan idareci, filan siyasetçi şu güzel işleri yaptı” demek çok mu zor?

Bu noktada en büyük sorumluluklardan biri de medya dünyasının omuzlarındadır. Açıp bakalım arşivlerimizi... 1950 ile meselâ, 2000’li yıllar arasında neler yapıldı? Türkiye’nin dört bir yanında çalışır durumda olan barajlarda kimin imzası vardır? “Biz onların daha fazlasını yaptık” demeniz bile bir anlam  ifade etmez. Daha doğrusu, velev ki yapmış olsanız önceki idarecilerin o günlerde yaptıklarını inkâr etmeniz, görmezden gelmeniz gerekmez. Unutmayın ki, siz geçmişte yapılan iyilikleri görmez ve inkâr  ederseniz; sonraki gelenler de sizin yaptıklarınızı görmez.

Hepimiz, herkes hatırlamalı, ama önce gerçekleri...

Okunma Sayısı: 1509
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı