"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hükümet önden buyursun

Faruk ÇAKIR
18 Mart 2019, Pazartesi
Ekonomik krizin israfı ve buna çare olarak da tasarrufu akla getirmiş olması önemli bir gelişmedir.

İsraf ederek bir yere gidemeyeceğimizi gördük. İnşallah bundan sonra tasarrufu öne çıkaracak politikalar geliştirilir.

Ülke ekonomisine katkı sağlamak için gereksiz harcamalardan kaçınılması ve tasarruf edilmesi gerektiği noktasında bir açıklama yapan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, Türkiye’yi idare edenlere de seslenmiş. 2018 yılı büyüme rakamlarını da değerlendiren Acar, enflasyonla mücadele başta olmak üzere sanayiciler, üreticiler ve ekonomi yönetimi olarak ekonominin  yeniden ivme kazanması için millî bir duruşla ticaretin canlı tutulması gerektiğini ifade etmiş.

“Türkiye ekonomisinin tekrar arzu edilen istikrarlı ve dengeli büyüme rakamlarına ulaşması için” tesbitini yapan MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, Türkiye’yi idare edenlere de şöyle seslenmiş: “Millet olarak, ülke ekonomisine katkı sağlamak adına gereksiz harcamalardan kaçınmalı ve tasarrufa gidilmelidir. Bu tasarrufa hükümetin de öncülük etmesini arzu etmekteyiz. Türkiye ekonomisine duyulan güveni bu şekilde daha güçlü bir şekilde tesis edebiliriz.” (AA, 12 Mart 2019)

Evet, meselenin düğüm noktası buradadır: “Bu tasarrufa hükümetin de öncülük etmesini arzu etmekteyiz.”

Meşhur olmuş bir tesbitle tekrardan hatırlatmak lâzım ki, MÜSİAD’ın açıklamasında bu noktaya dikkat çekmesi “çok önemlidir.”

Millet olarak her zaman ve zeminde tasarruf etmek gerektiği bellidir. İsraf ederek zengin olmak mümkün değil. Hele hele, “Evinizin önünden nehir aksa ve oradan abdest alsanız yine de suyu israf etmeyin” anlamında tavsiyelere muhatap olan mütedeyyin insanların israf etmeyi savunması mümkün değildir. Bununla birlikte Türkiye’de en büyük israf kaleminin de devlet işlerinde olduğu ortadadır. Tasarrufa riayet ederek yapılan bir işe rastlamak mümkün değil. Kaldırım yenilemelerinden, büyük ihalelere kadar her adımda israf var. Ve yine herkesin dikkatini çekeceği üzere, ‘devlette israf yoktur, aksine tam tasarruf var’ diyen kimse çıkmıyor.

MÜSİAD’ın dile getirdiği tasarruf çağrısı çok önemlidir. Bu yapılırken ilk adımı iktidarın atması gerektiği tesbiti de önemli. Bu çağrı karşılık bulur ve iktidar gerçek anlamda bir tasarruf kampanyası başlatırsa bundan Türkiye kazançlı çıkar.

Başka vesilelerle de hatırlatıldığı üzere Türkiye’deki israfı önlemek için başlı başına bir kurum, bir bakanlık dahi kurulsa yeridir. Tabiî ki böyle bir bakanlık kurulurken yeni bir israf kapısının açılmamasına dikkat etmek gerekir. Bu bakanlığın ayrı bir yeri dahi olmamalı. Belki de çalışanların ekserisi gönüllü olmalı ve devletteki israfı sona erdirecek müşahhas adımların atılması sağlanmalı. 

Hatta her ay nerelerdeki israfın nasıl bir yolla engellendiği rakamlarla ortaya konulmalı ve ortaya çıkan bu ‘kâr’ doğrudan eğitime harcanmalı. Bu noktada atılacak bir adım milletin de daha dikkatli ve tedbirli olmasını netice verecek ve kâr içinde kâr ortaya çıkacaktır.

Bu noktada medyaya ve sivil toplum kuruluşlarına da büyük vazifeler düşüyor. İsrafı teşvik eden değil, tasarrufu teşvik eden bir anlayışla yayın ve çalışmalar yapılmalı. Çok azı müstesna, STK’lardan devletteki israf batağına dikkat çeken açıklama ve çalışmalar duymuyoruz. Birlikte çalışırsak israf bataklığını kurutabiliriz...

Okunma Sayısı: 2829
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı