"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanlığın ortak hedefi

Faruk ÇAKIR
16 Şubat 2017, Perşembe
Amerika Birleşik Devletlerinin yeni başkanı Donald Trump’ın her adımı tartışma konusu oluyor.

Alışılmışın dışında bir başkan görüntüsü veren Trump’ın en çok itiraz edilen kararı, bazı İslâm ülkelerinin vatandaşlarına ABD’ye giriş yasağı koymasıydı. Her görüşten insanlar bu haksızlığa itiraz etti ve hukuk da aldığı kararla Trump’ı haksız buldu. Bundan sonra atacağı yeni adımlarla vize yasağını uygulamış olsa bile netice değişmez: Trump, adalet karşısında mağlûp oldu ve ABD’deki insaf ehli çoğunluk yanlışa yanlış dedi.

Yanlışa, hataya, hukuksuzluğa itiraz etmek çok önemli bir haslettir. ABD örneğinde olduğu gibi seçimlerde Trump’a destek olanlar bazı siyasetçiler bile bu noktada itiraz etti ve hakkı savundu. Doğruya doğu, yanlışa yanlış demek önemli.

Yeni ABD Başkanı Donald Trump’a çok önemli bir itiraz da akademi, üniversite camiasından gelmiş. Aralarında Harvard, Yale ve Stanford’ın da bulunduğu 17 önde gelen üniversite, Trump yönetimine dâvâ açmış ve alınan vize yasağına itiraz etmiş. Haberlere göre, mevcut bir dâvâya destek için New York’ta bir federal mahkemeye yapılan müracaatta şu ifadeler yer almış: “İnsanların bu ülkeye özgürce giriş çıkış yapmasını yasaklayan başkanlık kararnamesi öğrencileri ve ailelerini bölüyor, Amerikan üniversitelerinin en iyi uluslar arası yetenekleri çekmesini engelliyor ve fikirlerin özgürce takas edilmesinin önünü kapatıyor.”

‘Vize yasağının geleceğin liderlerini yetiştirmeyi engellediğini’ belirten üniversiteler, askıya alma kararına rağmen potansiyel zararın sürdüğünü hatırlatmış. (Hatırlanacağı üzere Donald Trump yayınladığı bir başkanlık kararnamesiyle Irak, İran, Yemen, Libya, Somali, Sudan ve Suriye’den göçmenlerin ABD’ye girişini engellemiş, kararname de yargı tarafından askıya alınmıştı.)

Amerika’daki üniversitelerin bu itirazı Türkiye’deki akademik camiaya da örnek olmalı. Hak, hukuk ve adalet noktasında şahit olunan bunca yanlışa rağmen dikkat çekici bir itirazın yükselmemesi nasıl yorumlanabilir?

Avrupa, Amerika ya da dünyanın başka ülkelerindeki benzer hadiseleri örnek göstermek ‘yabancı hayranlığı’ mıdır? Tam aksine, iyilik ve güzellik nerede ise ona sahip çıkmak anlamına gelir. Hak, hukuk ve adalet, İslâm dünyasının göz ardı edebileceği bir mesele değildir. Örnek görülen ve gösterilen temelde bizim sahip olmamız gereken meziyetlerdir. Aynı kişi ve kuruluşların kötülükleri ve fenalıkları onlarda kalsın, ama iyi örneklere bütün insanların ihtiyacı vardır.

ABD Başkanı Donald Trump’ın şaşırtan başka adımları da oluyor. Koltuğa oturmadan önce ‘Rusya taraftarı’ bir görüntü veren Trump, Rus yöneticilerden Kırım’ı terk etmesini isteyerek dünyayı şaşırttı. Trump’ın Filistin konusundaki kararı da beklendiği gibi olmadı. Şimdiye kadar “İki devletli çözüm” diyen ABD politikalarının aksine, “Hedefimiz barış sağlamayan iki devletli çözüm arayışı değil” noktasına gelinmiş.

Anlaşılan devletler arasındaki diplomasi mücadelesi çetin geçecek. Temennimiz, bu mücadelenin yeni mağdurlar ve mazlûmlar ortaya çıkarmamasıdır.

Hak, hukuk ve adaleti temin etmek insanlığın ortak hedefi olmalı vesselâm.

Okunma Sayısı: 1583
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı