"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Saraybosna’dan Mostar’a

Faruk ÇAKIR
08 Nisan 2019, Pazartesi 00:01
Nasıl ki bazı insanlar, başka insanlara benzetilir; aynı şekilde bazen şehirler de başka şehirlere ismen ya da cismen benzeyebilir.

İstanbul’daki Yenibosna da, ismen Bosna-Hersek’in başşehri Saraybosna’ya benzer. Bunu hatırlatmak bakımından bir yere giderken “Nereye gidiyorsunuz?” sorusu sorulduğunda  “Saraybosna’ya” cevabını veririz. Bu bakış açısıyla Saraybosna ile Yenibosna’yı kardeş olarak tarif edebiliriz. 

Bir vesileyle 3 ve 5 Nisan 2019 tarihleri arasında kısa bir Saraybosna ve Mostar ziyaretimiz oldu. Sosyal medyadan da “Yenibosna’dan Saraybosna’ya gidip geleceğiz” notunu düşmüştük.

Bu ziyaretimizle Saraybosna’ya ikinci defa gitmiş olduk. Daha önce de bir meslekî faaliyet sebebiyle 18-20 Eylül 2012 tarihleri arasında Saraybosna’yı görme imkânı bulmuştuk. Aradan geçen yıllarda göze çarpan bir değişiklik olmamış. İstanbul’un 6 yılda ne kadar değiştiği göz önüne alınırsa, Saraybosna’daki durum daha iyi anlaşılır.

Saraybosna ve Mostar için çok şey söylenebilir, ama özünde ecdadımızın damgasının görmezden gelinemeyeceği bir hakikat. Hem Saraybosna hem de Mostar’da kelimenin tam anlamıyla adım başı bir cami ve yanında medresesiyle halen ayakta. Bu durum esasında ecdadımızın ‘insan’a yatırım yaptığını gösterir. Elbette şimdiki halde camiler boş, ama bunun da kabahati her halde ecdadımızda değil, bizde olsa gerek. Bunca yıllık ihmalin ve yanlış politikaların neticesi böyle olur.

Şu da var ki, mesele sadece Bosna ya da bir bütün olarak Balkanlar’daki camilerin boş olması değildir. 

Geçmiş yıllarda benzer sıkıntılar Türkiye’de de yaşanmıştır. Zaten buradaki sıkıntının o bölgelere yansıması da bu şekilde olmuştur. Balkanlar, Bosna ve bütün dünyadaki camilerin dolmasını istiyorsak yapılacak iş bellidir: Doğru İslâmiyeti ve İslâmiyete lâyık doğruluğu fiillerimizle, yaşantımızla, ahlâkımızla ortaya koymak durumundayız.

Nasip olursa ziyaret notlarını daha ayrıntılı olarak aktarmak arzu ediyoruz. Şimdilik bu kadarla iktifa edelim ki, Türkiye’nin dersine çok çalışması lâzım. Dikkat çekmek istediğimiz mesele sivil toplum kuruluşlarının gayret etmesi gerektiğidir. İnsanlara hizmet etmek isteyenler için Avrupa’da, Asya’da bir zemindir, ama önceliğin Balkanlar’da olması tercih edilebilir. Camileri, medreseleri ve çarşıları ile tam bir “Müslüman şehri” tablosu çizen bu şehirler ihmal edilmemeli. 

Saraybosna camileri Mostar camilerine nisbetle biraz daha canlı, hareketli. Allah’a şükürler olsun, namaz kılan gençler, çocuklar ve her yaştan insanlar var. İnşallah sayıları daha da artar. Mostar’da ise durum biraz daha farklı. Ziyaretimiz esnasında okunan öğle ezanı sonrasında merkezdeki camide 4 kişi ile namaz kıldık ve 3’ü ‘turist’ idi. Elbette buna da şükretmeliyiz, ama çok fazla çalışmamız gerektiğini de unutamayız.

Mostar’da dikkatimizi çeken bir nokta da ecdadımızın yaptığı camilerin aynı zamanda ‘müze’ gibi hizmet vermesi oldu. Ziyaretçiler “Namaz için mi geldiniz?” sorusu soruluyor ve eğer namaz kılmak için gelmediyse bilet ücreti istenerek ziyarete müsaade ediliyor. Elbette sıkı bir uygulama yok, ama durum böyle.

Türkiye’den de kalabalık kafileler bu şehirleri ziyaret ediyor. Ancak ziyaretler genellikle ‘turizm’ odaklı oluyor. Düşünün ki giden kafilelerin ekserisine Saraybosna’daki Aliya İzzetbegoviç’in mezarı dahi ziyaret ettirilmiyor. Bir yerlerde yanlışlık var, ama nerede?

Her ne ise, inşallah Mostar’daki camilerin daha dolu, daha canlı olduğu günleri de görmek nasip olur.

Okunma Sayısı: 1215
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı