"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Siyaset, bölmek için değil!

Faruk ÇAKIR
03 Haziran 2015, Çarşamba
Ata sözü gibi kabul gören bir ‘özlü söz’ vardır: “İktidar her rejimde, muhalefet ise demokrasilerde olur.”

Dolayısı ile siyaseti ve siyasetçileri tenkid etmek, ‘siyaset düşmanları ve darbeci anlayışa mensup olanlar’ın ekmeğine yağ sürmek anlamına gelir. Bu bakımdan ‘kötü siyasetçi’leri tenkid ederken, kurum olarak siyaseti eleştirirken dikkatli olmakta fayda vardır.

Siyasetin çirkin yüzüne rağmen onu yok sayamayız. Bunun yerine siyaseti, millete hizmet vesilesi ve vasıtası yapmak lazım. Başka maksatlarla bu işle meşgul olanların da zaman içerisinde tasfiye olması en büyük temennimizdir.

Böyle olmakla birlikte, günümüz siyasetinin iyice çirkinleştiğini de görmek durumundayız. Muhtemelen geçmiş yıllarda da ‘çirkin siyaset’ yapılmıştır, ama her geçen gün ve her geçen yıl daha iyiye gitmek gerekmez mi? “Geçmiş yıllarda da çirkinlikler oldu. O halde bugünkü çirkinlikleri de kabul edin, sineye çekin” denilemez, denilmemeli. Niçin dünya herkes için terakki, daha iyiye gidiş, ‘temiz siyaset devri’ olsun da bizim için ‘kötü devir’ olarak kalsın?

Her kim siyaseti bölme vesilesi ve vasıtası olarak kullanıyorsa ve kullanırsa, son tahlilde kaybetmeye adaydır. Çünkü çirkin siyasetin önümüzdeki yıllarda hiç müşterisi olmayacak. Tabii ki ‘bölme’yi sadece ‘toprak bölme’ şeklinde anlayıp, bu kabahati belli siyasetçilere atmakla işin içinden çıkılamaz. Asıl bölmek, toplumu, aileyi, akılları ve kalpleri bölmektir. Herkesin şahit olduğu üzere, köyler ve mahalleler değil; aileler manevi anlamda bölünmüş durumdadır. Bazıları siyasete gerektiğinden yüz, belki de bin kat önem atfetmektedir. 

Seçim mevsiminde olduğumuz için en çok tekrarlanan sözlerden biri de, “Bu seçim çok önemlidir. Başka seçimlere benzemez” tesbitidir. Elbette her seçimin kendisine göre ehemmiyeti vardır, ancak bunu ‘kazanmak ve kaybetmek davası’ gibi görmek insaf ehline yakışmaz. Siyasete ‘siyaset’ kadar değer vermek lazım ve bu da umumi meseleler arasında “yüzde bir” nisbetinde olabilir. 

Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin şu ikazı çok önemli: “Sakın, sakın, dünya cereyanları, hususan siyaset cereyanları ve bilhassa harice bakan cereyanlar sizi tefrikaya atmasın.” (Kastamonu Lâhikası, s. 88)

“Çirkin siyaset”in insanları tefrikaya sürüklediğinin yüzlerce delili vardır. Oysa binlerce “birlik” bağımız vardır. Siyasetçinin bu bağları koparmadan siyaset yapması icap eder.

Son günlerdeki siyaset rüzgârı, kardeşi kardeşten ayrı düşürecek seviyede sert esmektedir. Birinci elden şahit olduğumuz bir ‘ayrı düşme’ hadisesi şöyle cereyan etti: İkisi de ehli salat iki kardeş, aynı otomobilde beraber seyahat ediyorlar. Sohbet devam ederken, konu günlük siyasi tartışmalara kayıyor. Sohbet o derece kırıcı hale geliyor ki, ‘şoför mahalli’nde oturan kardeş’, arabayı durdurarak; ‘ağabey’inin aracından iniyor ve minibüsle yoluna devam ediyor. Siyasetin, iki kardeşin aynı arabada seyahet etmesine mani olacak kadar “bölücü” hale gelmesi ülkemiz için alarm sinyali anlamına gelmez mi?

Tez elden bu gidişe dur diyecek şekilde adımlar atılmalı ve en başta siyasetçiler sarfettikleri sözlerini bin defa tartmalı. Onlar ölçüyü kaçırdıkça, vatandaşın ayar tutturması da zor oluyor. 

Siyaset, bölmek için değil; daha iyi yönetmek için olmalı vesselam.

Okunma Sayısı: 1702
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nazım AYDIN

    3.6.2015 13:13:33

    Sakın, sakın, dünya cereyanları, hususan siyaset cereyanları ve bilhassa harice bakan cereyanlar sizi tefrikaya atmasın.” (Kastamonu Lâhikası

  • Nazım AYDIN

    3.6.2015 13:09:14

    Siyasi anlamda Yeni Asya ekolünü anlamak istemeyen -ayrılmış ve dağılmış-diğer nurcu geçinen gurupların bize kini ve garezi neden geçmez ki?Ne onulmaz yara ve düşmanlıktır bu kardeşlerim.Biz sizle dinen kardeşiz ama siyaseten değil!Anlayın artık ya hu!

  • Ali KANDİL

    3.6.2015 09:13:54

    Ehl-i ilhadın mühim silahlarındandır bunlar...bazan dini kullanır bölmek için, bazan siyaseti, bazan ticareti...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı