"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Susuz çeşme olur mu?

Faruk ÇAKIR
18 Ocak 2019, Cuma
Çeşmeleri susuz düşünmek mümkün değil, ama söz konusu Türkiye, İstanbul ve hele hele tarihî çeşmeler olunca maalesef ‘Susuz çeşme olur’ demek bile mümkündür!

Bazıları ‘Yine mi çeşmeler, sular’ diyebilir. Belki böyle diyenlerin de haklı bir yönü vardır. Fakat İstanbul’da yaşayıp da su akmayan tarihî çeşmeleri görmemek, görüp de tepki göstermemek mümkün olabilir mi? Çok basit bir soru ve çok basit bir cevabımız var: Su akmayan çeşme olur mu? Olmaz. O halde İstanbul’daki çeşmelerden niçin su akmaz? Acaba ‘Eski İstanbul’ caddelerinde yer alan bu çeşmelerden su akıtılması Türkiye’yi ve İstanbul’u idare edenlerin altından kalkamayacağı devasa bir dert midir? Tam aksine, istense ve arzu edilse her çeşmeden su akıtılabilir ve ilâve olarak her mahalleye belli sayıda yeni çeşmeler de yapılabilir.

Bir müddettir dile getirilen bu mesele, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da dikkatini çekmiş ve bir yazısında çeşmelerden bahisle “Yeniden aksınlar” demiş. İlgili yazının bir bölümü şöyle: “Bu şehrin kanayan bir yarası ve cehaletten ileri gelen Vandalizmin göstergesidir. Roma, İskenderiye ve İstanbul ya ‘nymheum’lar (anıtsal çeşme) ya da yeraltı sarnıçlarıyla suyu temin ederdi. Ancak 5. asrın sonunda Valens’in su kemerleri  (aquaducere) ile Istranca’nın taze suyu şehre aktı. Mimar Sinan bu sistemi daha da geliştirdi. Her mahallede çeşmeler vardı. Bunların bakımından suyolcular sorumluydu. Hem lağım sisteminin hem de çeşmelerin tamirine ve işlemesine dikkat ederlerdi. Sadece bazı konaklara bir ‘lüle’ tabir edilen ince borularla su verilmişti. Tanzimat devrinde Terkos Gölü kullanılana kadar yapı buydu. (...) Bugün susayanlar pet şişeyle idare ediyor. Hayvanların hali ise feci. İstanbul’un dört bir yanına yayılmış çeşmeler neden bugün kullanılmasın? Çocuklar, turistler, hayvanlar tarihî çeşmelerden neden faydalanmasın? Bütün bu ihtiyacın çeşmelerle sağlanması mümkün olur. Ne var ki birçok çeşme işlemiyor. Üstelik birçoğunun işlemeli kitabeleri çalınıp satılıyor. Bizim memlekette antika merakı cahilane bir Vandalizme dayanır. Kutsî Akıllı ve arkadaşları change.org adresinde “#İstanbulÇeşmeleriAksın” kampanyası başlattılar. Bu kampanyaya katılmak ve desteklemek herkesin görevi olmalı. Ne var ki akan çeşmelerin musluklarının serseriler veya antikacılar tarafından çalınmadan muhafazası nasıl bir örgütlenmeyle sağlanacak? Belki bekçi teşkilâtı bu sorumluluğu üstlenebilir. Bunun dışında çeşmeler büyük ölçüde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Vakıflar Genel  Müdürlüğü’nün bu çeşmelerin bakımını üstlenecek bütçesi var. Daha küçük şehirlerde ise il özel idareleri bu konuyla ilgilenmelidir. Yeter ki böyle bir ihtiyaç hissedilsin ve atalarımızın mirasına sahip çıkılsın.” (Hürriyet, 30 Aralık 2018)

Herkesle, her yerde tartışmak mümkün. Ama gerçekler ortada: Su akmayan çeşme olmaz. Ecdadımızın yaptığı ve hizmete sunduğu çeşmelerden mutlak surette içilebilir su akmalıdır. Bunlara ilâve olarak yeni yerleşim yerlerinde, yeni mahallelerde de yeni çeşmeler yapılıp hizmete sunulmalıdır. Bu kadar bedihi bir meselede Türkiye’yi idare edenlerin ilgisiz kalması anlaşılır bir durum değil. Mesele çok önemli ve bir o  kadar da basittir. Her belediye, kendi sınırları içerisindeki çeşmelerden su akıtmakla vazifeli olmalı. Bunun için gerekli kaynağı da vakıflar temin edebilir. 

Gerekli çalışmalar yapılırsa bunun için sivil toplum kuruluşları ve özel dernekler, iş adamları da devreye girebilir. Yeni belediye başkanlarının bu derde çare olmasını temenni ederiz. Ya bu yapıların adı değişsin ya da çeşme diyorsak su aksın, vesselâm.

Okunma Sayısı: 1645
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı