"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tarım yoksa zenginlik olur mu?

Faruk ÇAKIR
28 Şubat 2024, Çarşamba
Türkiye’yi idare edenler ‘fakir’liğin geride kaldığı ve artık ‘zengin bir ülke’ olduğumuzu söyleseler de önümüzdeki tablo bu beyanı destekler mahiyette değil. 10 ya da 20 yıl önce açıklanan hedeflere ulaşılamadığını resmi rakamlar da ispat etmiyor mu?

Kabul edilen bir tespite göre ülkemizin zenginleşmesi, ihracata dayalı üretim yapabilmekten geçiyor. Bu maksatla tarımı ve hayvancılığı büyük ölçüde ihmal ettiğimiz ortada. Sanayileşmek iddiasıyla tarım ve hayvancılığı öldürdük, ama ‘katma değerli ürün’ ihracatında da hedefe ulaşamadık. Bir bakıma ‘pirinç’ peşinde koşarken ‘evdeki bulgur’u da kaybettik.

Şu haber ve yoruma bir bakalım: “Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) verileri, son bir yılda gübre, süt yemi, besi yemi, elektrik ve ilaç fiyatlarında ciddi oranlarda artış olduğunu gösteriyor. Bu artışlar, çiftçilerin üretim maliyetlerini önemli ölçüde arttırıyor. Ayrıca, mazot fiyatlarındaki yüksek artış, çiftçileri zor durumda bırakıyor. Çiftçilere yönelik devlet destekleri ise artan maliyetler karşısında yetersiz... Çiftçilerin borçluluk durumu ise giderek ağırlaşan bir tablo çiziyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borçlar çiftçilerin belini büküyor. Aralık 2023 itibarıyla tarımsal kredilerin toplamı 582 milyar TL’yi aştı, çiftçilerin toplam borcu yaklaşık 700 milyar TL civarında. Bu ekonomik baskılar, çiftçilerin üretimden çekilmesine, hayvan varlığının azalmasına ve dolayısıyla et ve süt gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden oluyor. Yani tüm ülkeyi doğrudan etkiliyor.” (ekonomim.com, 24 Şubat 2024)

Peki, çiftçilerin durumu gerçekten böyle olduğu halde dertlerini dile getirip destek bulabiliyorlar mı? Avrupa’daki çiftçiler traktörleriyle yollara çıkıp idarecilerini ikaz ederken; ülkemizdeki çiftçilerin ‘destek istiyoruz, destek bekliyoruz’ dediklerini duyabildik mi? Acaba çiftçilerimiz halinden çok mu memnun? Yoksa ses çıkarıyorlar da ‘medya’ bu sesleri duymuyor mu?

Avrupa’daki çiftçilerin durumunu anlatan bir haberde şöyle denilmiş: “Çiftçiler, Avrupa Birliği (AB) kurumları önünde yüksek maliyetler, yetersiz desteklemeler, ucuz ithal ürünler ve katı çevre politikaları nedeniyle protesto düzenledi. Çiftçiler, 300 kadar traktörle şehrin ana yollarında ve AB ülkelerinin tarım bakanlarının toplantı yapacağı bina çevresinde trafiği kilitledi. Çiftçiler, Ukrayna başta olmak üzere çeşitli bölgelerden ucuz tarım ve gıda ürünü ithal edilmemesini, AB’nin Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ın üyeleri olduğu MERCOSUR ile yürüttüğü serbest ticaret anlaşması müzakerelerine son verilmesini, AB tarım politikalarının değiştirilmesini, AB Yeşil Mutabakatı kapsamında getirilen katı çevre hedeflerinin yumuşatılmasını istiyor.” (AA, 26 Şubat 2024)

Avrupalı çiftçileri haksız görenler de olabilir. Ancak kim olursa olsun, itiraz seslerin kulak vermek ve “Acaba söylenende haklılık payı var mı?” diye bakmak en doğru olandır. 

Türkiye tarım ve hayvancılığa bugün sahip çıkmazsa, yarın sahip çıkılabilecek bir tarım ve hayvancılık da kalmamış olabilir. Elimizi çabuk tutalım ve tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara kulak verelim derim...

Okunma Sayısı: 794
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Seyit Battal arslan

    28.2.2024 23:38:00

    Kıymetli hocam Tarimsiz ekmek olurmu? Sebze olur mu? Meyve olur mu ? Hatta tarımdan yoksun hayvancılık olur mu Her tarafı ovalarla,akarsularla kaplı cennet ulkemizde 200 gram pide ekmeğinin 15 lira olmasın içler acısı bir ve ve de bundan beceriksiz bir tarım yonetimi olur mu

  • Murat

    28.2.2024 13:13:40

    Öyle kanunlar çıkardılar ki az tarlası olan kişi tarlasının bir kısmını satacak kişi ya tamamını satacak yada hiç . Köylü imkanı zayıf ki tarlasını satacak kişinin tüm tarlasını satın alsın Cifciyide bitirip şimdi şirketlere arazisini satma mecburiyetinde bıraktılar. Onlarda ucuz ucuz tarlaları toplayıp arkasındaki sen devlet de ben bakanlardan (akraba) parasını çifçiye destek altında satın aldıkları yerlere derin şu kuyusu vurdurup sulak araziye çeviriyorlar. Diğer çifçi kuru desteksiz çifçilik birisi ise devletin bütün imkanları onlara çalışıyor. Her ne ise araştırınca altından neler çıkacak.

  • Umut Özkan

    28.2.2024 08:09:44

    Ziraat yoksa.. ekmek yok! Vesselam..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı