"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yaşlı ve evde

Faruk ÇAKIR
28 Ekim 2020, Çarşamba
Yaşlı dünyamızın bir de ‘yaşlı insan’ meselesi var. Dünya, kendi ömrüne göre ‘akşam’ vaktinde, bir bakıma ölüme yaklaşıyor. Aynı şekilde dünyadaki insanlar da her geçen yıl biraz daha ihtiyarlıyor. Yaşlılık ve ihtiyarlık artık dünya ülkelerinin çare ve çözüm aradığı meselelerin başında.

Bazı Avrupa ülkelerinde nüfus artmak bir yana hızla azalıyor. Ülkelerin zengin olması da bir yere kadar derde çare. Nihayetinde insan sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasını ister. Acaba zengin dünya ülkeleri bunu yapabiliyor mu?

Haberlere yansıyan bir araştırmaya göre ülkemizde 1.5 milyon yaşlı insan ver bunların çoğunluğu evde yalnız, yani ‘tek başına’ yaşıyor. Yalnız yaşayan insanların sağlık hizmetlerinden istifade etmesi biraz daha zordur, ama mesele sadece bu da değil. 

Türkiye genel anlamıyla genç bir nüfusa sahip olmakla övünüyordu, ama artık bu övünme vesilemiz de elden çıkmak üzere. Bazı ülkelere göre bu noktada iyi durumdayız, fakat yakın gelecekte bizim de bir ‘yaş’ problemimiz olacak. Elbette tek  başına genç nüfusa sahip olmak yeterli değil. Esas olan, genç ve aynı zamanda eğitimli, donanımlı, dünyayı tanıyan ve akranlarıyla boy ölçüşebilen bir gençliğe sahip olabilmek. Bunu ne ölçüde yapabildiğimiz tartışılır. En büyük düşman olan cehaleti mağlûp ettiğimizi kim söyleyebilir? Türkiye’yi idare edenler başka pek çok şeyle övündükleri halde, eğitim konusunda “yapamadık, edemedik, başaramadık” itirafında  bulunmuyorlar mı?

Hatanın görülmesi iyidir, ancak bunun telâfisi için gayret gösterilmiyorsa bir çelişki var demektir. Eğitimli gençler yetiştirmenin yolu bellidir: Çok iyi hazırlanmış bir müfredat  ve işinin ehli öğretmen ve idareciler lâzım. Atılan adımlar acaba bu hedefe hizmet ediyor mu? Ehliyete ve liyakate ne ölçüde değer verildiğini tartışmak icap eder.

Herkesin bildiği ve ilgili haberde de yer aldığı üzere ülkemizdeki nüfus hızla yaşlanıyor: Her 100 kişiden 9’u 65 yaş veya üzerinde. Dünya genelinde 1950’den beri yaşlı nüfus oranı 2.5 kat artarken, Türkiye’de 5 kattan fazla artmış. Yaşlıların 2023’te nüfusunun yüzde 10.2’sini, 2040’ta 16.3’ünü, 2080’de ise 25’ini oluşturması bekleniyor.

Bu mesele hepimizin meselesi olduğu için, çareyi de birlikte bulmalıyız. Bugünü ve yarın yaşanacak muhtemel gelişmeleri hesaba katarak projeler geliştirmek icap ediyor. Sivil toplum kuruluşlarına da bu noktada önemli vazifeler düşer. Değişik ihtimallere göre araştırmalar yapıp ortaya çıkan neticeleri Türkiye’yi idare edenlerin önüne koymak gerekir. Bugün atılması icap eden adımları yarına bırakmanın faturası ağır olabilir. “Biz genç bir ülkeyiz. Bu meseleyi Avrupa ülkeleri düşünsün” demek gelecekte karşılaşacağımız problemlere hazırlıksız yakalanmamıza yol açar.

Yaşlılarımıza ve yaşlılığımıza bir de ‘yalnızlık’ eklenirse imtihanı kaybetmişiz demektir. El ele verelim ve bu meselelere çare arayalım, çare bulalım vesselâm.

Okunma Sayısı: 1397
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Oğuz Yiğiter

    28.10.2020 03:41:14

    Görünen tabloda, sebepler tahtında gençliğin geleceği açısından durum ne kadar ağır ve moral bozucu olursa olsun ; doğru teşhis ve tedavi metodlarıyla, sivil toplum ve cemaatlerin aslî vazifelerine dönmeleri ve devletin de kurumsal rehabilitasyona en kısa zamanda geçmesiyle, problemler hızla düzelebilir. Tabii ki bunun için toplumsal bir mutabakat ve uyanış lâzım...

  • Mehmet

    28.10.2020 03:02:41

    Çare,sahip çıkmaktır.Insana değer vermektir.Komşuya yardımdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı