"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yemen’e el uzat!

Faruk ÇAKIR
03 Ağustos 2017, Perşembe
Bir kişi değil, bir ülkenin ölüm ihtimalinden bahsediliyor ki böyle bir durum Allah muhâfaza etsin en başta İslâm ülkelerinin ve dolayısıyla insanlığın ölümü anlamına gelmez mi?

Yanık türkülere de konu olan Yemen’den bahsediyoruz. Sadece İslâm dünyasının değil, insanlık âleminin gündeminde olması gereken bu ülke, ne yazık ki haberlere dahi konu olamıyor. Her fırsatta kızdığımız ve küstüğümüz Birleşmiş Milletler’in açıklamaları olmasa bu İslâm ülkesinde neler yaşandığını dahi duymayacağız. Böyle mi olmalıydı?

Ansiklopedilerdeki bilgilere göre Yemen’in nüfusu 25 milyon civarında. Nüfusun çok önemli bölümü Araplardan meydana geliyor ve ülke nüfusunun % 99’u Müslüman. Geri kalan azınlık bölümünü de Yahudiler, Hindular, Bahailer ve Hıristiyanlar oluşturuyor.

Yemen’de neler yaşandığını, her fırsatta suçladığımız Birleşmiş Milletler yöneticilerinden (Kalkınma Programı [UNDP] Yemen Koordinatörü) Auke Lootsma’dan dinlemek lâzım. İlgili haber şöyle: Auke Lootsma, Sana’dan video-konferans yöntemiyle New York’taki gazetecilere ülkedeki insanî duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Yemen’in açlık ve dünyanın en büyük kolera salgını ile mücadele ettiğini vurgulayan Lootsma, bu krizlerin yaşanan çatışmaların bir sonucu olduğunu söyledi. Lootsma, şöyle devam etti: “Yemen, sürücüsünün kasıtlı olarak uçurumdan yuvarlamak üzere olduğu bir otobüse benziyor. Bu otobüsü hâlâ uçurumun kenarından kurtarabileceğimizi düşünüyorum, ancak freni bulup otobüsü durdurmak için süre gerçekten çok azaldı.” (AA, 2 Ağustos 2017)

İnsanlığın, hele İslâm âleminin bir ülkenin ölümüne seyirci kalması kıyamet alâmeti sayılmaz mı? Acaba Yemen’i bu halden kurtarmak imkânsız mı? Yine BM yöneticilerinden Auke Lootsma’nın verdiği bilgiye göre Yemen’e bu yıl için gereken 2 milyar dolarmış ve ancak bunun yarısı karşılanabilmiş. İnsanlığın bir araya gelip 2 milyar doları denkleştirememesi düşünülemez. 2 milyar değil, gerçekten istense ve çalışılsa 10 milyar dolar dahi bulunur. Organize olma ve meseleyi gündeme taşıma noktasında sıkıntılar yaşandığı akla geliyor. Yardım konusunda haklı bir şöhrete sahip olan ülkemizin de Yemen’e olması gerektiği kadar yardım ulaştırmadığı söylenebilir.

Yemen’in bu hâlde oluşu sadece bu yılı değil, önümüzdeki yıllarını da derinden etkileyen bir durum. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Yemen’de çalışanların maaşlarının ödenememesi dolayısıyla yaklaşık 4,5 milyon öğrencinin eğitim gördüğü çok sayıda okulun, yeni öğretim döneminde kapılarını açamayacağı uyarısında da bulunmuş. Yaklaşık 4,5 milyon Yemenli çocuk yeni dönemde okulsuz kalırsa bunun vebali kimin omuzunda olur? Eğitimin olmadığı bir ülkede cehalet ön sıralara geçmez mi?

Yemen’de devam eden iç kavga ülkeyi bu hâllere düşürdü. Bugün el uzatılmazsa yarın çok geç kalınmış olabilir. Önümüzdeki yıllarda yeni yanık Yemen türküleri söylemek istemeyenler yarını bekleyemez. Bir ülkenin uçuruma düşüp düşmemesi söz konusu ki böyle bir neticeden başta İslâm âlemi olarak bütün insanlık mesul olur.

Yemen’de yaşananlar dünyanın gündemini meşgul etmeli ve uçuruma düşme tehlikesi olan bu ülke, bu insanlar mutlaka kurtarılmalı. 

Okunma Sayısı: 1932
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hasan unlu

    3.8.2017 14:24:21

    Katar baska yemen baska

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı