"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüzde 98 yanlış

Faruk ÇAKIR
17 Ocak 2014, Cuma
Mısır’da Salı ve Çarşamba günü yapılan anayasa referandumunda, sayımı yapılan oyların yüzde 98’inin ‘evet’, yüzde 2’nin ise ‘hayır’ olduğu ilân edilmiş. Kullanılan oyların tamamı sayıldığında bu nisbetin çok değişmesi beklenmiyor. Referandum öncesinde bile, sandıktan böyle bir tablonun çıkacağı tahmin edilmişti.
Peki, yüzde 98 nisbetinde bir ‘evet’ oyu, Mısır’da işlerin düzeldiğini gösterir mi? Aksine bu tablo, işlerin düzeldiğini değil, düzelmediğinin delili. Aslında seçim sandıkları, pek çok noktada hal ve gidişi ortaya koyan güzel bir vasıtadır. Hangi sandıkta bu nisbette bir ‘evet’ oyu çıkıyorsa, orada problem var demektir. Benzer tablolar sadece Mısır’da değil, demokrasiyle idare edilmeyen ya da demokrasinin ağır aksak işlediği başka ülkelerde de ortaya çıkar.
Mısır’da ortaya çıkan tablonun bir benzeri, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ülkemizde de yaşanmıştı. Darbeciler, hazırlattıkları “1982 Anayasası”nı referanduma sunmuşlar, ama ‘hayır’ demeyi yasaklamışlardı! Neticede yüzde 92 nisbetinde ‘kabul/evet’ oyu almış ve anayasa yürürlüğe girmişti. 1982’deki Türkiye tablosu ile 2014 Mısır tablosu arasında fark var mı?
Darbeciler, ‘hayır’ demenin yasak olduğu gerçeğini gizleyip, “Millet bu anayasayı yüzde 90 nisbetindeki oylarıyla kabul etti. Herkes sussun!” deyip durdu. Evet, sandıklardan böyle bir netice çıktı, ama hür tercihlerin sandığa yansımadığı bir seçime seçim denilebilir mi? Ayrıntılar tam bilinmese de, Mısır’da da benzer hadiselerin yaşanmış olması muhtemeldir.
Hem, demokrasi ile idare edilmeyen ülkelerin tamamında bu ve benzeri seçimlerde yüzde 100’e yakın ‘kabul’ oyu çıkıyor olması tesadüf olabilir mi? Mısır’da, geçmiş dönemlerde de seçimler yaşandı. Ne zaman ki millet tercihini serbestçe ifade edebildi, oy nisbetleri dalgalandı.
Hatırlamak lâzım ki, Türkiye’deki seçimlerde 1950 yılına kadar “açık oy, gizli sayım” sistemi uygulanmıştır. Evet, oylar açıkta, herkesin gözü önünde atılmış, sayım ise ‘gizli’ ve kapalı kapılar arkasında! Böyle bir seçimi ve sayımı ‘kurt’ bile yapmaz, ama o gün Türkiye’yi idare edenler yapmış! Sonra da bu yanlışlara imza atanları ‘demokrasi havarisi’ diye bütün bir millete yutturmaya çalışıyorlar. Gel de “Ya Sabır” çekme!
1950 yılına kadar uygulanan bu sistemi ne ile savunacaksınız? Bunu değiştirmek için ‘para’ mı lâzım oldu? Türkiye ‘fakir’ olduğu için mi bu kökten yanlış sistem uygulandı? Ey gerçekleri gizlemeyi marifet addedenler, bunu ne ile izah edeceksiniz?
Türkiye’nin 1950 öncesi yöneticileri ile Mısır’ın bu günkü yöneticileri arasında ‘milletten uzaklık’ noktasında bir benzerlik var. Mısır, serbest seçimlerle bir cumhurbaşkanı seçmişti. Uluslar arası güç odakları, “Suyumu bulandırdın” bahanesiyle içerideki darbecilere yeşil ışık yaktı. Fiilî bir darbe ile seçilmiş cumhurbaşkanı makamından uzaklaştırıldı. Dolayısı ile Mısır’daki referandumun hür iradeyi yansıtan bir referandum olduğunu söylemek kolay değil.
“İktidar her yerde, muhalefet demokrasilerde olur” denildiğine göre, yüzde 98 nisbetinde oy alan bir seçimi şüphe ile karşılamak lâzım. Sandıktan çıkan bu neticeler iktidar sahiplerini sevindirmesin. Serbest ilk seçimde bu nisbetlerin tam tersine dönmesi mümkündür. Nitekim Türkiye’de yapılan ilk hür ve serbest seçimlerde (14 Mayıs 1950) ‘Tek Parti’ devrilmiş, millet hür iradesini ortaya koymuştu. Benzer neticelerin Mısır’da ya da başka ülkelerde olması da eşyanın tabiatı gereğidir.
Yöneticiler, yüzde 98 nisbetindeki ‘sanal oy’lara sevinmeden önce, “yüzde 99 yanlış”lardan uzak durmaya çalışsınlar. Ne de olsa hiç bir yerde sular tersine akamaz. Su mecraını bulur, hakikatler er ya da geç ortaya çıkar. Mısır’da da, Türkiye’de de!
Okunma Sayısı: 1941
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Muhammed Nur Anbarlı

    18.1.2014 23:17:00

    Mısır’da iki gün süren referandum sonuçlarının %98 oranında evet oyu çıkması ile ilgili bir yanlış algı oluşuyor. Bir miktar istatistik bilgisi ile küçük bir düzeltme yapmak istiyorum:

    1. Mısır’daki referandum ile ilgili ilk haberler, askerî yönetim tarafından dünyaya ilân ediliyor. Bunun dışında bağımsız gözlemcilerin ölçüm yapılamamış subjektif gözlemleri de haberler arasında veriliyor. Askerî yönetimin verdiği bilgiye göre seçime katılım oranı %55’ler düzeyinde. Oysa bağımsız gözlemciler, seçime ilginin son derece az olduğu yönünde.

    2. Mısır Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı son habere göre ise seçmenlerin %38’inin oylamaya katıldığı açıklandı. Açıklamaya göre referandumda oylamaya sunulan yeni anayasa taslağı %98,1 oranında evet almış.

    3. Mısır’da 53 milyon kayıtlı seçmen olduğu biliniyor. 53 milyon seçmenin %38’i, yani 20 milyon seçmen oy vermiş. Evet oyu veren seçmenlerin 19 küsur milyon kişi olduğu hesaplanabiliyor..

    Dolayısıyla, genel olarak istatistik bilimi mevcut durumu karşılaştırmalı olarak bize verebilir. Ama sadece oranları aldığımızda hatalı bir bakış geliştirebiliriz.

  • demokrat

    17.1.2014 10:35:00

    Biz Allah’dan ve sandıktan başkasına hesap vermeyiz denen günümüz yolsuzluk başkanlarına(demokrasi düşmanlarına) %98 kapak olsun.Nasılmış?Yani bu sonuç Mısır halkının darbeci anayasa istediğini mi ortaya koyar!?Yüzde 92 oy alan kenan evren anayasasını dün destekleyenler bugün demokratvari kesildiler ya ona acırım!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı