"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Balinayı doyuran zerreler (1)

Feyzullah ERGÜN
03 Temmuz 2017, Pazartesi
Hâlık-ı Kâinat, mevcudatın canlılar âleminde, akılların kavrayamadığı, hayallerin ulaşamadığı icra-i rububiyet, faaliyet-i kudret ve Rahmaniyyetin rızık taksimi ve hayatın devamlılığı cihetiyle acayip faaliyetler icra etmektedir.

Okyanuslardaki hesaplanamayacak rezzakiyet icraatlarında, mana-i harfiyle tefekkür edildiğinde, her tarafı kuşatan ilim ve kudret, düşünen insanları bu haşmet karşısında hayran ve Vahid-i Ehad’e (cc), yakinî bir imanla teslim olmaya ulaştırmaktadır. Burada okyanusun derinliklerinde icra edilen, sadece bir tek hayat faaliyetini göz önüne getirerek, ilm-el yakin yolunda bir seyahat ve onun sonucunda hayata ve insan sağlığına olan destekleri, derin bir ibretle tetkik edilecektir.

Okyanusların derinliklerinde mikro hayat seviyesinden, makro hayatın mükemmelliklerine kadar yükselen canlılar yaşamaktadır. Yaşayan çeşitli büyüklükteki bu mahlûkattan, 30 metre uzunluk ve 150 ton ağırlığa kadar ulaşan değişik tür balinaların, dağlar cesametindeki gıdaları nasıl ve ne şekilde karşılanır? Hemen söyleyelim, 0.020 ila 0.040 mm. boyunda gözle görülemeyen, hayvan ve bitki karakteri gösteren PLANKTON adlı canlılarla iaşe edilirler. Bu canlılar, fitoplankton (bitki) ve zooplankton (hayvan planktonlar) olarak, ancak Yaradan’ın (cc) ilminde mevcut sayılarıyla, suyun çeşitli derinliklerinde yaşarlar.

“Planktonlar, deniz ve tatlı su ekosistemlerinde daha iri hayvanlara ve insanlara besin sağlayan hayat kaynağıdır. Ekoloji uzmanları planktonların büyük üreme yeteneğini ve yaygınlığını dikkate alarak, zamanla insanların başlıca besinleri arasına girebileceğini düşünmektedir. Bu canlılar da, güneşin ışık enerjisini fotosentez yoluyla enerji bakımından zengin kimyasal maddelere dönüştürürler. Ürettikleri kimyasal maddelerin yaklaşık % 98’ini fitoplanktonlar sağlar. Ölen fitoplanktonlar minerallere dönüşme sürecinden geçer. Bunlar denizlerde öyle boldur ki, bu canlıların iskeletleri okyanus diplerinde kalın ve çok geniş çökelti katmanları oluşturur.” 1

Zengin gıda ve yüksek enerji kaynağı olan planktonlar, güneşli günlerde ve mehtaplı gecelerde, denizlerde görülen yakamoz olarak bildiğimiz, ışık parlamalarıyla fark edilen, plankton topluluğudur. Bu enerji kaynağı ile beslenen, değişik bir deniz hayvanı da KRİL’lerdir. Kril’ler kabuklu olup, omurgasız, 8 ila 60 mm. uzunluğunda değişen ve bilinen 82 türü bulunan, mahlûkat-ı bahriyeden bir cinstir. En bilineni ve cinsi tanımlayan grup E. SUPERBA’dır. Karidese benzer hayvanlardır. Özellikle balinalar ve diğer deniz hayvanlarının beslendiği kril’ler “çoğunun alt bölümlerinde bulunan ışık organları, karanlıkta yerlerini belli eder. Bazı bölgelerde çeşitli balıkların, kuşların, özellikle de mavi balina ve çatalkuyruk balinanın besin kaynağı olarak büyük önem taşır. Deniz yüzeyinden 2 bin metreyi aşan derinliklere kadar rastlanan bu hayvanlar, geniş sürüler oluşturur. E. SUPERBA türü yaklaşık 5 cm. uzunluğunda, saydam ve kızıl kahverengi lekelidir. Ocak- Nisan ayları arasında sayıları, Antarktika okyanusunda büyük bir artış gösteren kril’lerin, 1 metreküp sudaki ağırlığı 20 kg’a ulaşabilir. Sayılarının çok, besleyici özelliklerinin yüksek, özellikle A vitamini ve OMEGA 3 bakımından zengin olması dolayısıyla, ekologlar bu hayvanları insanlar için önemli bir besin kaynağı olarak görmektedirler.” 2

Hayvanat-ı bahriye’nin iri cesametteki cinslerini gıdalandırıp, doyurduktan sonra, insanlara musahhar edilip yardımlarına gönderilen, Cenâb-ı Hakk’ın (cc) yüksek enerji taşıyan memurları olan, plankton ve krilleri, marifetullah’a pencere açan, mana-i harfî cephesiyle tefekkür ettiren Bediüzzaman Hazretleri’nin tahkik-i iman dersiyle, kudretin azametini müşahede edelim. “Ve basit bir kumda ve basit bir suda rızıkları mükemmel bir surette verilen garip mahlûklardan ve hilkatleri gayet muntazam hayvanat-ı bahriyeden, hususan bir tanesi bir milyon yumurtacıkları ile denizleri şenlendiren balıklardan hiçbirisi yoktur ki, hilkatiyle ve vazifesiyle ve idare ve iaşesiyle ve tedbir ve terbiyesiyle Yaratanına işaret ve Rezzak’ına şahadet etmesin. …İşte, denizlerin böyle gayet harika bir tarzda arzın etrafında vaziyet-i acibesiyle bulunması ve denizlerin mahlûkatı dahi gayet muntazam idare ve terbiye edilmesi bilbedahe gösterir ki, yalnız Senin kuvvetin ve kudretin ile ve Senin irade ve tedbirin ile, Senin mülkünde, Senin emrine musahhardırlar ve lisan-ı hâlleriyle Hâlık’ını takdis edip “ALLAH Û EKBER” derler.” 3

Dünya misafirlerine bu kadar, deniz hediyeleriyle ikramlarda bulunan Rezzak’ın (cc) kudretini “YÂ MEN HÛVE FİL-BİHÂRİ ACÂİBUHÛ” Cevşen’den (Ey denizlerde acayip san’atları bulunan) diyerek, teşbih ve tekbirle hayranlığımızı takdim ediyoruz. Kril’lerden elde edilen, KRİL YAĞI’nın insan sağlığına olan mu’cize desteklerini, detaylarıyla anlatmaya devam edeceğiz.

SAĞLICAKLA KALIN

Dipnotlar:

1) Ana Britanica, c. 18, s. 22 Ana yayıncılık 1989. 2) A.g.e. c. 13, s. 625. 3) Bediüzzaman Said NURSÎ, Lem’alar, s. 975, Yeni Asya Neşriyat 2005.

Okunma Sayısı: 3676
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı