"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Davud-el Antakî’den reçeteler - 11

Feyzullah ERGÜN
20 Ağustos 2018, Pazartesi 00:06

KİMYON: Tanınmış baharatlardan birisidir. Bazı yerlerde senut adıyla bilinmektedir. İdrar söktürücü özelliğinin yanında, bağırsak gazlarını da giderir. Kimyon, arpa ununa karıştırılıp, zeytinyağında hafif pişirilerek, çorba haline getirilirse, sindirim sistemindeki sancı ve şişkinliğe ve rahimde üşütmeden dolayı meydana gelen rahatsızlıklara fayda sağlar. Kimyon, toz haline getirilerek, ev sirkesine karıştırılıp, yoğurulduktan sonra burun içine sürülürse, hafif burun kanamalarını keser. Kimyon, sirke ile karıştırılarak yenirse, KARACİĞERİ

KUVVETLENDİRİR. Toz haline getirilen kimyon, ev sirkesi ile karıştırılıp, çiğnenirse bademcik iltihabına ve akıntılarına fayda sağlar. Bağırsak parazitlerini düşürür. Kaynatılarak içilirse, idrar zorluğuna faydalı olur. Kekikle karıştırılıp, kaynatılırsa diş ve nezle ağrılarına devadır. Kimyon, iştah açıcı bir baharattır. Süt emziren annelerde, süt salgılanmasını arttırır. Anasona benzer özelliklerinden dolayı, sindirim fizyolojisini rahatlatır. Beyin yorgunluğuna destek sağlar. Aşırı miktarda kullanmaktan sakınmalıdır. Bir litre suya, bir yemek kaşığı kimyon konarak, kaynatılır. Süzüldükten sonra, günde üç defa yemeklerden yarım saat önce içilir. Buna 15 gün devam edilir. Bu çay vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bu çay ile, yüz silinip yıkanırsa, sivilce ve kabarcıkları önleyerek, cilde canlılık verir. Toz halindeki kimyondan, bir gram alınarak, bal ile karıştırılır, süt emziren annelere yedirilirse, süt salgılanmasını arttırır.

KAKAO: Hızlı kalp çarpıntılarını (TAŞİKARDİ) sakinleştirir. Kan dolaşımını, kaslarda ve diğer organlarda kolaylaştırır. Böbrek fonksiyonlarının düzenini destekler. Dokulardaki hayatî faaliyeti güçlendirerek, cilde canlılık verir. Akciğerden kaynaklanan iltihaplı öksürüklere, bronşit, nezle ve gribal enfeksiyonlarda şifaya vesile olur. Kakao yağından elde edilen krem ve merhemler, dudak çatlakları, meme ucu çatlakları ve makat çatlaklarında (anüs fissürü) fayda sağlar. Bir miktar kakao suda kaynatılarak, üzerine süt ilâve edip, içildiğinde, vücuda zindelik veren güçlü bir gıda olur. Kakaoda yağlı maddeler bulunduğundan, fazla tüketildiğinde sindirim sistemine, karaciğer hastalıklarına ve eklemlere zarar verebileceğinden, dikkatli kullanılmalıdır. Kakao, saleple karıştırılıp, içilirse sindirimi daha kolay ve gıda değeri yüksek bir enerji kaynağı olur. Kakao, yoğurt, tereyağı ve yumurta sarısı ile karıştırılırsa, vücut zayıflığından, halsizlik ve yorgunluktan şikâyet edenlere, faydalı bir gıda olur.

LİMON: Toksinlere antitoksin etkisi gösterdiği, eskiden beri bilinmektedir. Harareti söndürücü ve ağrı kesici etkilidir. Susuzluk hissini giderir. Bulantı ve kusmalara fayda sağlar. Yemeklere güzel tat verir ve iştahı açar. İç salgı bezlerinin faaliyetini güçlendirir. Limon kabuğu, vücuda zararlı olan toksinlere karşı bir antitoksindir. Çekirdekleri ise, en faydalı olan kısmıdır. Limon kabukları kaynatılarak, çayı içilirse, gaz ve sancılara faydalıdır. Bir miktar kurutulmuş kabukları toz haline getirilerek, aynı miktarda nebat şekeri ile karıştırılır. Gerek duyulan zamanlarda yenirse, baş dönmesini geçirir, fonksiyonları zorlaşan kanalları açar. Vitiligo, allerjik kaşıntılara ve çillere fayda verir. Çiçek, yaprak ve kabukları karıştırılıp, macun haline getirilirse, yakut misali vücuda zindelik ve ferahlık verir. Eski Mısırlılar, limonu her gün vücutlarına sürmek şeklinde, mikrop ve mantarlara karşı dezenfektan olarak kullanmışlardır.

Limon suyunu, sulandırarak gargara yapmak, boğaz enfeksiyonlarına fayda sağlar. Limon suyu, GUT hastalığına, eklemlerde meydana gelen kireçlenmelere, romatizmal ağrılara ve güneş çarpmasına fayda sağlar. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını rahatlatır. Vücudun direncini güçlendirir. Bağırsak gazlarını rahatlatır. Limon kabuklarından elde edilen yağ, bağırsak parazitlerini düşürür. Limon suyu seyreltilerek, içilirse her yaştaki insana, fayda sağlar. Limon suyu, elma ile tüketildiğinde, sindirim sistemi fonksiyonlarını kuvvetlendirir. Midesinde ekşime olanlar yememelidir. Ilık suya limon sıkıp, sabahları aç karna içilirse; mide ve karaciğerde biriken zararlı maddeleri temizler. Bağırsak sağlığına destek vererek, kabızlığı önler. Karaciğerin faaliyetlerini düzenlemek için, üç adet limon dilimlenerek, kaynar suyun içinde akşamdan, sabaha kadar bekletilir. Sabah aç karna içilir.

Mide ve bağırsak şişkinlikleri için, 5-10 damla limon suyu, az miktarda balla karıştırılıp, bir yudumda içilir. Kanı arındırmak için, günde 100 gram limon suyu içmek, fayda sağlar. Burun akıntısını durdurmak için, bir parça pamuğa limon suyu damlatılarak, bir süre burun içine yerleştirilir. Öksürük için, bir limon kabuğu soyulmadan, bir su bardağı miktarındaki suyun içine konup, 10 dakika kaynatılır. Akşamdan sabaha bekletilen yumuşamış limon, ikiye bölünür. İyice sıkılarak süzülür. Hazırlanan bu suyun içerisine, 2 kaşık gliserin karıştırılır. Yeteri kadar bal ile, şurup haline getirilir. Hazırlanan bu şuruptan sabah aç karna, gün ortasında, akşam ve uykudan önce birer kaşık alınır. Şiddetli öksürüklerde günde, toplamda 5 kaşık alınabilir. Limon, cilt bakımında, özellikle yağlı ciltlerde faydalıdır. Cildi temizleyip, besler.

BADEM: Hafifçe kavrulduğunda, sindirimi daha kolay olur. Hamile ve süt emziren annelere tavsiye edilir. Diyet uygulayanlara güçlü destek verir. Sinir hastalıkları ile psikolojik sıkıntılara fayda sağlar. İdrar yolları hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıklarına, bu arada kabızlığa devadır. Özellikle DİYABETTE destek sağlar. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Sinir sistemine ve gözün görme kabiliyetine kuvvet verir. Damarları ve idrar yollarını rahatlatır. Badem yağı, mide bağırsak iltihap ve sancılarına, idrar yolları sıkıntıları, kalp çarpıntısı ve öksürük nöbetlerine fayda sağlar. Cilt hastalıkları ve yanıklarda, hastalıklı bölgeye badem yağı sürülür. Basurda (hemoroit), badem yağı yumurta ile karıştırılıp, merhem olarak kullanılır. Badem, toz haline getirilerek, buğday ile birlikte sütte pişirilirse, çocuklara faydalı bir gıda olur. Yaprak ve çiçekleri, birlikte kaynatılıp çay olarak içilirse, idrar yolları hastalıklarında şifaya vesile olur.

SAĞLICAKLA KALIN

NOT: BAKİ ALLAH (cc): Düşünceleriyle, yazılarımıza şevk ve destek veren, isabetli yönlendirmeleri ile fikirlerimizi destekleyen, ihlas ve uhuvvetin timsali, sevgili NUREDDİN TOKDEMİR Ağabey, Nurlar’ın hizmetinde geçen ömrünü tamamlayarak, terhis teskeresini alıp, Nurlar âleminde mecma-ı ahbaba katılmıştır. Rahmet Nurlar’ı üzerine yağsın. Seni unutmayacağız.

Okunma Sayısı: 1083
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı