"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Davûd-El Antakî’den reçeteler (4)

Feyzullah ERGÜN
23 Nisan 2018, Pazartesi

BİBERİYE: Bir miktar sıcak suyun içine biberiye yaprakları konarak, bekletildikten sonra sıkılır. Elde edilen özsu, idrar yollarında meydana gelen küçük taş ve kumları temizler. Sinir sistemini güçlendirir. Öksürük ve nefes darlığında faydalıdır. Kalp çarpıntısına, karaciğer fonksiyonlarına ve damarlara destek sağlar. Bağır- saklardaki parazitleri temizler. Hayzı (ay hali) muntazam hale getirir. Emraz-ı nisaiyeye fayda sağlar. Kansızlık (anemi) durumlarında, kan yapımını güçlendirir. Safra akışını düzenler. Mideye huzur verir. Kulak çınlamasında dinlendirici rol oynar. Hazırlanması ise; her bardağa bir tatlı kaşığı biberiye yapraklarından, kaynar suya konur. Sabah-ak- şam olmak üzere günde iki defa, birer bardak içilir. Kaynayıp pi-şen yapraklar, bir bezin üzerine yayılarak, ılık haldeyken, ağrıyan eklemlerin üzerine bağla- nırsa, ağrıları rahatlatır. Kaynatılan biberiye yapraklarına, palamut kabukları ilâve ederek kaynatıl- dığında, rahim hastalıklarına fayda sağlar.

ÇEMEN: İncir ve hurma ile birlikte kaynatılan çemen, müzmin göğüs hastalıklarına, öksürük, astım ve nefes darlığına faydalı bir karışım olur. Kansızlık (ane- mi) durumuna, vücudun genel halsizliğine ve iştahsızlığa fayda sağlar. İltihaplı bağırsak hastalıklarına karşı destek sağlar. Vücuda kuvvet verir, sağlıklı kilo almayı sağlar. Şeker hastalığına (DİYABET) karşı vücudu destekler. Akciğer iltihaplarında, kabızlık, hemoroit ve bağırsak nezle- sinde şifaya vesile olur. Bademcik (tonsillt) iltihaplarında, gargara yapılırsa enfeksiyona karşı fayda sağlar. 

Hazırlanması: Toz halindeki çemenden, küçük bir kaşık dolusu ½ litre kaynar suya konarak, bir dakika kaynatmaya devam edilir. Süzüldükten sonra birkaç yudum içilir.

KINA: Kına sirke ile yoğurulduktan sonra, alına sürülüp bekletilirse, baş ağrılarını keser. Ayaklardaki deri çatlaklarına, yoğurulup sürüldüğünde fayda sağlar. İltihaplı cilt hastalıklarına destek tedavi sağlar. Saçlardaki kepeklenmeyi önleyerek, güzelleştirir. Kafadaki sivilceleri giderir. Terlemeyi azaltır. Kınanın yoğurulması sirke veya limon suyu ile yapıldığında daha etkili olur.

EBEGÜMECİ: Kaynatılıp günde bir bardak içilirse, yüzü ve cildi güzelleştirir. Karnı yumuşatır ve idrarı söktürür. İçinde mesane ve bağırsaklara faydalı maddeler mevcuttur. Ebegümeci tohumları, nefes darlığı ve göğüs hastalıklarına çok faydalıdır. Yapraklarının da öksürük kesici etkisi bulunmaktadır. Çiçekleri böbrekteki yaralara fayda sağlar. Yaprakları ve çiçekleri, kaynatılarak çayı içilir, gargara yapılır veya çiğ olarak yenirse, ağızdaki iltihaplı yaralara, boğaz ve bademcik iltihaplarına faydalı olur. Yapraklarının kaynatılması ile elde edilen çay, rahim iltihap ve yaralarına fayda sağlar. Böbreği zayıf olup, az çalışan ve idrar yollarında küçük taşlar bulunan şahıslar, fazla tüketmemelidir.

HARDAL: Siyah ve beyaz olmak üzere iki türlüdür. Nefes almanın sıkıntılı olduğu akciğer hastalıkları, kalbin fonksiyon kapasitelerinin zayıflayıp, azalması, nefes almada zorlanıp moraran çocukların, bu durum- larında iki dakikalık bir hardal banyosu çok fayda sağlar. Büyüklerde görülen GUT hastalığına da rahatlatıcı etkisi vardır. Nefes darlığı, kalp yorgunluğu, parmaklarda his azalması, ileri yaş yorgunlukları, kafa boşluklarında biriken zararlı maddelerin atılması (sinüzit gibi), baş ve göğüs ağrıları, baş dönmesi, bademcik iltihapları, bronşların daralması ve ay hali zorluklarında faydaları görülmektedir. Hardal banyosunun uygulaması ise; 200 gram hardal tohumu toz haline getirilir. Bir miktar ılık su ile sulandırılıp, akşamdan sabaha bekletilerek, hamur haline gelmesi sağlanır. 37 derece sıcaklıktaki banyoda, vücuda sürülür. 30 dakika bekledikten sonra, hafif sıcak su ile banyo yapılır.

Ayrıca cüz’î (lokal ve şikâyetin yerine göre) yapılan hardal banyosu ise şöyle hazırlanır. Toz haline getirilen hardal tohu- mundan iki büyük kaşık dolusu ılık su ile yoğurulur. Sabaha bekletilen ve yumuşak hamur halindeki hardal tohumu, 37 derece sıcaklıktaki hamamda, ağrıyan bölgeye sürülür. 10 dakika bekletildikten sonra, normal banyo yapılır. Baş ağrılarında kafatasına, mide ağrılarında karın üst kısımlarına, nefes darlığı ve di- ğer akciğer hastalıklarında, kan dolaşımının yeterli olmayıp, vücudun oksijenlenmemesinden dolayı, morarma durumlarında sırt bölgesine uygulanır. Boğaz iltihapları ve ses kısılmalarında, boğaz ve boyun bölgesine aynı işlem uygulanır. Ağız iltihaplarında 15 gram hardal tohumu toz haline getirilir. 1/2 litre ılık suya karıştırılıp, çalkalanır ve hazırlanan bu su ile günde birkaç defa gargara yapılabilir.

Zamanımızda çok artış gösteren, beyin fonksiyonlarının bozulması sonucunda meydana gelen ve beyin damarlarının tıkanması, yeterince kanlanıp oksijenlenememesi sonucu mey- dana gelen rahatsızlıklarda, hastaya sabah aç karnına 3-4 tane hardal tohumu verilir, ön dişlerle ezilerek yutulması önerilir. 3 veya 7 gün devam edilmelidir. Beyin kan dolaşımını düzenler. Bunun dışında çok az miktarda yemeklere karıştırılarak, iştahın açılması da sağlanabilir. Yemeklerin sindirimini kolaylaştırarak, karın bölgesinin yumuşak ve rahat olmasını sağlar. Sindirim sisteminde biriken gazların atılımını kolaylaştırır. Karaciğer, kalp ve romatizma hastaları ağız yoluyla kullanmamaları gerekir.

HATMİ ÇİÇEĞİ: Hatmi çiçeği kaynatılarak içildiğinde, öksürükleri keser. Mide bağırsak hastalıklarına fayda sağlar. İd- rar yollarındaki yanmaları (SİSTİT) keser. Bir bardak kaynar suyun içine 2-3 tatlı kaşığı hatmi çiçeği konur. 

Ondan sonra bir cezveye aktarılarak 5-6 dakika kaynatmaya devam edilir. Biraz bekletilerek süzülür. Bu şekilde hazırlanan hatmi çiçeği çayı, sabah akşam birer bardak içilir. Bu çay bademcik iltihapları ve ağız içindeki yaralara da fayda sağlar. Göz enfeksiyonları ve yara pansumanlarında fayda sağlar.

SAĞLICAKLA KALIN

Okunma Sayısı: 4063
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı