"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Davud el Antakî’den reçeteler (5)

Feyzullah ERGÜN
01 Mayıs 2018, Salı 00:30

KENGER: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yabanî yetişen HARŞEF veya KERENG diye bilinen bu bitki iştah açıcı, idrar söktürücü ve vücut sıcaklığının normal seviyede tutulmasına yardımcı olur. Vücuttaki ter kokularını yok eder. Kök kısımları iyice temizlenip, bal ile yenirse vücudu güçlendirir. Kök ve yaprakları birlikte pişirilip yendiğinde, KARACİĞERİ GÜÇLENDİRİR. İdrar yolları iltihaplarından meydana gelen idrar yanma ve zorluklarını rahatlatır. Damar sağlığını ve kan akışını düzenlemede fayda sağlar. Kalbi kuvvetlendirir. Yorulan zihni dinlendirir. Kas sistemini güçlendirir. Safra kesesini çalıştırarak, safra akışını sağlar. Karaciğer hastalıklarına faydalıdır. Özellikle kenger yapraklarından 10-30 gram bir litre suda bekletilip içilirse, daha çok fayda sağlar. Romatizma, eklem hastalıkları ve bazı duyarlı sinir rahatsızlıklarına destek sağlar.

SİRKE: Vücudun ihtiyacı olan bütün mineraller, elma sirkesinden bir küçük kaşık almakla karşılanabilir. Günde 1-2 defa bir bardak suya karıştırarak içilmelidir. Bu şekilde içilmesiyle, idrar yollarını da temizler. Sirke, vücutta biriken yağların eritilip, atılmasını sağlar. Bunun için her yemekten sonra 2 tatlı kaşığı sirke, suya karıştırılarak içilmelidir. Damar sağlığı için, 3 tatlı kaşığı sirke, bir fincan balla karıştırılır. Bundan her gece uyumadan önce 2 küçük kaşık alınmalıdır. Uykuyu engellemeyecekse, yarım veya bir saat sonra, tekrar bir küçük kaşık miktarı daha alınabilir. Vücudun genel halsizlik ve bitkinliklerinde (KRONİK YORGUNLUK), sirke banyosu faydalı olup, şu şekilde uygulanmalıdır: Banyoya girmeden 15 dakika önce, bir bardak sıcak suyun içine 1-2 yemek kaşığı ev yapımı sirke karıştırılır. Bu su bütün vücuda iyice sürülüp, ovulur. Sirkeli su deriden emildikten sonra, banyo yapılır. Banyodan sonra yumuşak hareketlerle, deriye masaj uygulanır. Şiddetli baş ağrıları ve MİGRENDE, bir cezveye eşit miktarda su ve sirke karıştırılarak, ateşe konur. Kaynamaya başladıktan sonra, çıkan buhardan 75 defa buruna çekilir. Böylece ağrı yavaş yavaş azalmaya başlar ve tamamen geçmesini sağlar.

Baş dönmelerinde, sulandırılmış sirkeden günde 2 bardak içmek, fayda sağlar. Boğaz iltihaplarında, bir bardak suya, bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılarak gargara yapılır. Bu karışımdan her saat bir yudum içilerek, rahatlayıncaya kadar devam edilir. Öksürükte, elma sirkesi, bal ve gliserinle karıştırılır, 2 saatte bir 1-2 kaşık içilir. Çocukların şiddetli öksürüklerinde ise, 3 saat ara ile ¼ kaşık içirilir. Yanıklarda, yanan yerlere sür’atle elma sirkesi sürülür. Bacaklardaki varislere, sabah-akşam sirke ile masaj yapılır. Buna bir ay devam edildiğinde, bacaklarda incelme ve rahatlama görülür. Ayrıca sabah-akşam, bir bardak suya bir kaşık sirke karıştırılarak içilmesi de tavsiye edilir.

SALATALIK (HIYAR): Vücudun hararetini serinletir. Salatalık suyu BEYİN FONKSİYONLARINI düzenleyip, zekâyı arttırır. Artan susuzluk hissini dindirir. Salatalık yemek, KARACİĞER ve mideye destek sağlar. Salatalık tohumlarını yemek, karaciğer ve dalak büyümelerinde, akciğer hastalıklarında faydalıdır. Salatalık yemek, idrar yollarına faydalı olup, idrar söktürücü (diüretik) etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda mesanedeki küçük kum ve taşların düşürülmesinde de faydalıdır. Sarılık hastalığında karaciğeri destekler. Salatalık suyu, nebat şekeri karıştırılarak içilirse, mide fonksiyonlarına destek verir. Salatalık yemek baş ağrılarında, gıda zehirlenmelerindeki bağırsak spazmlarında (sancı), gut ve eklem ağrılarında faydalıdır. Salatalık tohumlarından yapılan içecekler öksürük, idrar yolları yanmalarında (sistit) ve göğüs hastalıklarında destek sağlar. Sütün içine salatalık doğranarak yenirse, aksırmayı dindirir. Sinirsel ağrı ve gerginliklere fayda sağlar. Diyabet hastalığında salatalık yemek, vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını, idrar yoluyla sağlar. 

Kaşıntılı cilt hastalıklarında, göz kapağı ve yüzdeki şişliklere, salatalık rendelenerek konursa, fayda sağlar. 

Salatalık suyu taze olarak cilde sürülürse, temizler ve canlılık verir. Cilt lekeleri ve çillerde, salatalık kabukları, çiğ sütün içinde bekletildikten sonra, lekelerin üzerine konur. 2-3 saat bekletildikten sonra bol su ile yıkanır. Salatalık yemek, vücudun fazla kilolarını azaltmada fayda sağlar. Düşük kalori ile, midede doyma hissini uyandırarak, açlık hissini giderir. Salatalık yemek ve suyunu içmek, sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarından koruduğu gibi, bu organların ortaya çıkan hastalıklarına da destek sağlar.

NAR: Kalbi güçlendirir. Dizanteri ve diğer ishal durumlarında, bağırsaklara kuvvet verir, fazlası ise kabızlık yapar. Bağırsak parazitlerine karşı temizleyici rol oynar. Burun içi zarı (mukoza) şişliklerinde, nar suyu bal ile karıştırılarak buruna damlatılırsa, rahatlatıcı rol oynar. Nar suyuna bal karıştırılıp içilirse, hafif müshil etkisi gösterir. Aynı zamanda solunum yollarını ve çeşitli maddelerle kirlenmiş kanı temizler. Sindirimi güç gıdaların, sindirimini kolaylaştırır. Çiçek ve kabuklarındaki TANEN maddesi kabızlık yapar. 50-60 gram nar kabuğu bir litre su içerisinde, 15 dakika kaynatılıp her sabah bir bardak içildiğinde, bağırsaklardaki şeritleri (tenya) düşürür.

SAĞLICAKLA KALIN

Ahirzamanın fitnelerinde, bunalıp perişan olan kullarını, mağfiret ve gufranıyla kuşatmayı murad ederek, bizlere Beraet Gecesi’ni ihsan eden Hâlık-ı Rahim’imize (cc) nihayetsiz hamd ile, gecenin İslâm ve insanlık âlemine rahmet nurları yağdırılmasına vesile olması ümit ve duâlarıyla, Beraet Gecenizi tebrik ediyorum.

Okunma Sayısı: 3367
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı