"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hediye-i rahman: Zeytinyağı (2)

Feyzullah ERGÜN
07 Ağustos 2017, Pazartesi
Sağlıksız beslenme sonucunda, iç salgı bezlerinden pankreasın fonksiyonları da tahribata uğradığından, vücudun şeker dengesinin bozulmasıyla, çoğunlukla Tip 2 diyabet denilen tablo ortaya çıkmaktadır.

Natürel sızma zeytinyağının temel gıda olduğu, Akdeniz tarzı beslenme sisteminin uygulandığı topluluklarda, yapılan yüksek sayıdaki istatistiklerde Tip 2 diyabetin engellendiği sonucuna varılmış ve her gün 2-3 yemek kaşığı Natürel sızma zeytinyağı tüketilmesi, sağlıklı yaşama kaidesi olarak tavsiye edilmiştir. Zamanımızda yanlış beslenme ve katkı maddelerinin yoğun oranlarda kullanıldığı gıdaların, vücut dengesini bozarak obezite, damar tıkanmaları ve yüksek tansiyona sebep olduğu bilinen bir gerçektir. Günde 2 yemek kaşığı Natürel sızma zeytinyağı tüketilmesi bu hastalıkların önlenmesinde etkilidir. “Bir İspanyol çalışmasına göre, yüksek tansiyonu olan kadınlar, beslenmelerine zeytinyağı ekledikleri zaman, tansiyonlarının düştüğünü bildirmiştir.” (Journal of Hypertension, 1996) 5

Natürel sızma zeytinyağındaki antioksidanlar, hafıza kaybını ve yaşa bağlı zihin yorgunluğunu engeller. Beyin hücre zarlarını sağlıklı tutarak faydalı olmaktadır. Bu faydalar zeytinyağı kullanma oranı arttıkça daha fazla hissedilmektedir. Aynı zamanda gözün görme kabiliyetini güçlendirdiğinden, her yaşta ve özellikle ileri yaşlarda görme problemlerine engel olur. Natürel sızma zeytinyağının yemeklerde veya cilde sürülmesiyle yanıklar, yara izleri, bebek pişikleri, siğiller, sedef hastalığı, çeşitli mantarlar, kepeklenme, egzama ile bakteri ve virüslerin sebep olduğu enfeksiyon yaralarını önleyici ve tedavi edici etkileri bulunmaktadır.

Natürel sızma zeytinyağının insan organizmasına verdiği destekler dolayısıyla, görülen en değerli faydası yıpratıcı şartlarda hayatını idame ettirmekte olan insanların, erken yaşlanma problemlerine sağladığı harika desteklerdir. Hücrelerin serbest radikallerle, tahribata uğraması sonucu meydana gelen hasar “vücudumuzda erken yaşlanmaya yol açabilir. Sigara içen, sağlıksız beslenen ya da stresli insanlarda, bu ihtimal daha yüksektir. Natürel sızma zeytinyağının antioksidanları, aşırı oksitlenmeyi önlemeye yardımcı olur. Özellikle bir antioksidan olan Skualen’in ilâve bir yaşlanma karşıtı yararı vardır, çünkü metabolizmayı arttırarak hücrelere daha fazla oksijen sağlar. Lübnan’da, insanların sabah ve akşam birer bardak zeytinyağı içtiği bir köy olduğu söylenir; burada ortalama yaşama süresi, kadınlar için 98, erkekler için 97’dir.” 6

Zamanımızda insan sağlığını tahrip eden olumsuz hayat şartları (sigara, stres, G.D.O.’lu ve kimyasal katkılı gıdalarla beslenme, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, uzun süren iltihaplı hastalıklar ve olumsuz kolesterol seviyesi v.s.) atardamar sağlığını bozarak, trombus denilen pıhtılarla tıkanması sonucu kalp krizine (Enfarktüs) ve özellikle beyin damarlarında meydana gelen daralma ve sertliklerin (Ateroskleroz) sebep olabildiği felçler (Paralizi), insanın hayat kalitesini bozarak, yakın çevrenin de sıkıntılar yaşamasına sebep olur. Sağlıklı hayat şartlarının devam etmesi ve felç riskinin azaltılması, beslenme ve hayat standartları seviyesinin yükseltilmesine gayret ve dikkat etmemizle, güvenli bir koruma altına alınması neticesinde sağlanabilir. Bunun için beslenmemizin kaliteli seviyeye yönlendirilmesi, günde 2-3 yemek kaşığı Natürel sızma zeytinyağını mümkünse çiğ olarak almakla olumlu sonuçlara ulaşılabilir. Akdeniz tarzı beslenmeyle, felç olma riski % 41 oranında azalmış olacaktır.

Zeytinyağının ihtiva ettiği geniş etkili şifa maddeleri, karaciğerde safra salgılanmasını arttırarak, bağırsaklara gönderilmesini hızlandırır. Bu faaliyetiyle de, hazımsızlığı giderip, sağlıklı beslenme ile sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler. Vücut sağlığımızın dengeli şekilde sürdürülebilmesi, almaya devam edeceğimiz Natürel sızma zeytinyağı nimetiyle gerçekleşeceği bilinmelidir. Ne yememiz gerektiğini bilmek, sağlığımızı zorlu risklere atmamanın bir kaidesi olmalıdır. Sıvı yağlar içinde vücut sağlığına faydalı olan tek yağ, Natürel sızma zeytinyağındaki yüksek antioksidanlar sayesinde, göz sağlığına destek vererek, göz merceğinin bulutlanmasını önlemeye yardımcı olur. Zeytinyağı, kalsiyum emilimine yardımcı olarak kemik erimesine (Osteoporoz) yol açan olumsuz faktörleri ve kemik kaybını ortadan kaldırarak, kemik yoğunluğunu güçlendirir.

Zeytinyağı, mide iç duvarını tahrip eden sebeplerden koruyarak, özellikle mide ülserine sebep olabilen Helicobacter Pylori bakterisine karşı güçlü bir mücadele vererek, etkisiz hale getirdiği tesbit edilmiştir. Tokluk hissini uzun süre devam ettirdiğinden, açlığı ve öğünler arası aşırı yemeyi önlediğinden, obeziteye yol açan fonksiyon bozukluklarını engeller. Zeytinyağının, sağlıklı beslenme sonucu, aşırı kilo alımını engellediği ve ideal kilolar sınırında sabitleştireceği bilinen gerçektir. Hayat kalitesini ileri yaşlarda aşırı derecede zorlaştıran Parkinson hastalığından korunmada, zeytinyağı tüketimi önemli bir rol oynar.

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en değerli bir şekli olan ve temeli Natürel sızma zeytinyağına dayanan, Akdeniz beslenme tarzı dışında, halk tababetinde kullanma şekilleriyle “zeytinyağıyla masaj yapmak kaslara esneklik kazandırır, göze sürmek gözü kuvvetlendirir, cilde uygulamak cildi parlatır, yumuşatır, güzelleştirir ve kırışıklıkları yok eder. Kantaron, kekik, öğütülmüş çörekotu veya anasonla karıştırmak, zeytinyağının faydalarını arttırır. Zeytinyağından maksimum fayda sağlamak için, yemeği yağsız pişirmek ve üzerine zeytinyağı gezdirmek gerekir.” 7

Natürel sızma zeytinyağını beslenmemizin odak noktasına yerleştirmemiz ve çevremize yaygınlaştırmamız, şahsî ve toplum sağlığımız açısından faydalı destekleri görülecektir. Ayrıca, kullandığımızda Tıbb-ı Nebevî kaidelerini hatırladıkça, Sünnet-i Seniyye’ye ittiba’ sevabını, Hediye-i Rahman olan bu nimetten faydalanarak elde edeceğimizi, her zaman hatırlamalıyız.

SAĞLICAKLA KALIN

Dipnotlar:

5- Dr. Penny STANWAY, Age. s. 96.

6- Age. s. 61.

7- Dr. Aidin SALİH, Gerçek Tıp, s. 111, Sade Hayat Yayınları 2015.

Okunma Sayısı: 10011
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı