"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hediye-i rahmet: Bal (3)

Feyzullah ERGÜN
03 Ekim 2016, Pazartesi
Rahmetin kaynağından damla damla süzülen, ilâçların ilâcı, derman-ı şafi olan balın, insanlara koruyucu ve tedavi edici, desteklerin sağladığı faydalarla, geniş hastalıklar grubunu etkileme fonksiyonlarını belirtmeye çalışacağız.

Vücut fizyolojisinin geliştirilmesi ve güçlü bir savunmanın gereği olan, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için, bal ve diğer kovan ürünlerinin etki mekanizmalarını araştıran Apiterapi (arıyla, balla gelen şifa) metodları bilim dünyasının araştırma sıralamasına girmiştir. Bu çalışmalar çerçevesinde, özel diyetler, vücudu toksinlerden arındıran içecekler ve tedavi edici uygulamaların etkili sonuçları, araştırma laboratuvarları ve kliniklerinde deneylerle ortaya konması hız kazanmıştır.

Bal nimetinin yapılan laboratuvar analizlerinde, vitamin, enzim, mineral ve diğer kimyasal bileşenler tesbit edilmiş olup, hayatın kaliteli devamına gerekli depolanmış enerji ihtiva etmektedir. “Amerikan Ulusal Bal Konseyi’nin web sitesinde, balın tabiî bir antioksidan olarak, kanserler, bağışıklık sistemi yetersizliği, katarakt ve çeşitli yangı (iltihap) tepkimelerinin gelişimi riskini azaltıcı etkiye sahip olduğu bilgisi yer almaktadır. Bal, sağladığı hidrojen peroksit vasıtasıyla, yaraların mikroplardan temizlenmesinde yararlanılan oksijenli su gibi mikrop öldürücü etki yapabilmektedir.”11 Geleneksel halk tedavisinde, balın soğuk algınlığı enfeksiyonlarını iyileştirdiği, boğaz ağrısını hafiflettiği, asırlardır tecrübelerle bilinmektedir. Bazı bakterilerle meydana gelen serbest radikallerin yaygınlaşan enfeksiyonların ve hücre hasarının, balın ihtiva ettiği kimyasallarla, serbest radikallerin oluşunu engelleyerek, enfeksiyonun yaygınlaşmasını önlediği bilinmektedir. Ayrıca balın zengin muhtevası, cildi besleyici özelliktedir. Bazı araştırmalarda balın, öksürük şikâyetlerinin hafifletilmesinde faydalı olduğu bildirilmiştir. Yapılan değerlendirmede, yatmadan önce bir çay kaşığı bal verilmesinin, öksürük krizlerinin önlenmesinde, en etkili öksürük ilâçlarından çok daha etkili olduğu belirlenmiştir.

“Bal sindirim sisteminden kolaylıkla emilir; sindirimi kolaylaştırır. İshal tedavisinde kullanıldığında vücudun rehidrasyonunu (ağır su kaybını takiben, vücudun tekrar normal suyunu kazanmasını) sağlar. Sıcak su ile seyreltilerek içildiğinde ise hafif laksatif (bağırsak yumuşatıcı) etki göstermektedir. Mide ülseri etkenlerinden biri olarak bilinen Halicobacter Pylori gelişimini önleyici etkisinin bulunduğu deneysel olarak gösterilmiştir. Balın özellikle bileşiminde bulunan Fenolik bileşene bağlı olarak, serbest oksijen radikalleri hasarına karşı, kuvvetli antioksidan etkisi bulunmaktadır.”12

Yapılan araştırma deneylerinde bal ve bal şerbetini, beslenmelerine dahil eden kişilerin, kanlarındaki C vitamini % 47, demir seviyesi % 20, antioksidan savunma gücünün göstergesi olan enzim de % 7 oranında artmıştır. “Glutatyon Redüktaz denilen bu enzimin ve antioksidan savunmanın artması demek, mikrobik hastalıklardan, romatizmal hastalıklara, Alzheimer’dan, kansere birçok hastalığa karşı korunma anlamına geliyor. Bal şerbeti ayrıca karaciğer enzimlerinde % 22, kas enzimlerinde % 33 oranında düşüşlere sebep olmuş. Bu da balın karaciğer ve kasları koruyucu etkisinin göstergelerinden biri! Kandaki demir değeri, kısa bir kullanımın ardından bile % 20 oranında artmış. MONOSİT, kanda dolaşan en önemli savunma sistemi hücrelerimizden biri, hangi dokuda ihtiyaç varsa algılayıp, kandan dokulara geçiyor ve dokularda, Makrofaj ya da ÇÖPÇÜ HÜCRE diye adlandırılan, kanser ve mikrop savaşçısı hücreye dönüşüyor. İşte bu hücrenin (monosit) kandaki oranı, bal şerbeti takviyesi yapılan iki haftalık dönemden sonra, bütün deneklerde ortalama % 50 oranında artmış. Muhteşem bir sonuç!”13 Bunlardan anlaşılıyor ki bal, Şafi ismine olduğu gibi, İSM-İ KUDDÜS’e de ayine ve hizmetkârdır. Bal, HDL’yi (iyi kolesterol) yükseltir. B3 vitamini LDL’yi (kötü kolesterol) düşürür, onun için günde üç defa bir tatlı kaşığı bal yemek faydalıdır. Özellikle uykudan önce alınması, metabolizmaya büyük destek sağlar ve karaciğeri toksinlerden korur. Kan yapımında hayatî önemi olan, demir ve bakır depolarını güçlendirir. “Balın ünlü faydası, kolaylıkla hazmedilen şeker ve mineralleri, günün yaşanan yorgunluk ve stresleri sonucunda meydana gelen gece krampları, egzersizlerden sonraki kas ağrıları ve sertliklerde günde üç tatlı kaşığı balla huzur ve sükûn sağlanabilir. “Alzheimer’i olan hastalar oksitlenmeye, iltihaplanmaya eğilimlidir. Bal oksitlenmeyi önler. Yüksek kan şekeri, beyin hücresi proteinlerini hasara uğratarak Alzheimer’e yol açabilir. Bal, şekerden daha düşük kan şekeri sıçramalarına yol açar. Beyin bu tür hasarlardan korunmak için, en ideali antioksidan bakımından zengin baldan (koyu renkli bal) günde üç defa (son kaşık uyumadan bir saat önce) birer tatlı kaşığı balla destek sağlanmalıdır.” 14

İnsan sağlığına olan faydaları bilimsel olarak 120 yıl önce ispatlanan balın, bir tatlı kaşığı miktarında bile, vücudun bütün hücrelerini tek tek koruyan, kuvvetli antioksidan ve diğer enzimlerin, kalp-damar hastalıklarından koruyucu, kanserle savaşmayı sağlayan ve vücuda daha birçok destekler veren, yükselen tansiyonu dengeleyici maddeler yüklenmiştir. Küçücük bir arı vasıtasıyla gönderilen, harikalar harikası balın, İlâhî bir ilâç olduğu, yapılan araştırmalar sonucunda, derin muhtevası, daha da anlaşılacaktır. Balın terkibinde bulunan hayatî maddeler, birbirleriyle imtizacı öyle mükemmel bir şekilde ayarlanmış ki, hiçbir antioksidan madde bulunduran gıdanın onunla yarışması imkânsızdır. Bu muazzam faaliyetin arıya mal edilmesi mümkün olmadığı gibi, perde arkasındaki, akılları hayrette bırakan, rahmet, şefkat, kudret ve intizamı tefekkür etmek, bal katrelerini daha tatlı, arıyı da daha şirin ve sevimli kılacaktır. 

SAĞLICAKLA KALIN

Dipnotlar:

11. Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA, Apiterapi, s.27, hayykitap 2015.

12. a.g.e., s. 32.

13. Dr. Elif GÜVELOĞLU, Kanser iyileşir, s. 347, hayykitap2015.

14. Dr. Penny STANWAY, Bal Mucize Gıdalar, s. 102, Kuraldışı Yayıncılık 2013.

Okunma Sayısı: 2930
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı