"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hediye-i rahmet: Bal (5)

Feyzullah ERGÜN
17 Ekim 2016, Pazartesi
Arıların dünyasında, bal nimeti ile birlikte hazırlanan harika yan ürünlerden birisi de ARI SÜTÜ’dür.

İşçi arılarda başın iki yanında bulunan bezlerden salgılanan, kraliçe arının uzun yaşamasını ve çok yumurta yapıp çoğalmasını sağlayan arı sütü (ROYAL JELLY) insanların ilgisini çektiğinden, vücuda güç ve destek sağlayarak, uzun bir ömür için gençlik iksiri olarak kullanılmaktadır. Bileşiminde 30 kadar hayatı destekleyen amino asit, vitamin ve mineral ihtiva etmektedir. Bu özellikleri ile vücut gelişme ve güçlenmesini destekleyip, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Azalan kan değerlerini yükselterek, vücudun fizyolojik faaliyetlerini düzenler. Hafıza ve beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Psikolojik sıkıntılar yaşayan kimselere ferahlık verir. Diyabet hastalarında kan şekeri durumunu normal seviyelere getirip, düzenler. Yüksek protein bulundurmasıyla bilhassa çocukların gelişimine büyük destek sağlar. Bu konuda araştırmaları devam eden bilim adamlarının “ROYALAKTİN olarak adlandırılmış olan yüksek değerdeki proteinin, insan genlerini destekleyerek, acaba benzer bir protein insanın yaşlanmasını geciktirebilir mi?”21 noktasını düşünüp test etmektedirler. Ayrıca serbest radikal denilen zararlı atık maddelerin hasarını önleyici yüksek antioksidan seviyelerine destek sağlar. Çeşitli fizyolojik ve kimyasal atıklar sonucunda yorulan karaciğeri destekleyip, tamir eder.

Bala % 3 oranında arı sütü karıştırılınca, tesiri % 90 oranında artmaktadır. Deri hastalıkları, yara ve yanıkların iyileşmesini sür’atlendirdiği gibi iltihapları önleyici etkisi de vardır. Romatizma ve eklem ağrılarında faydaları görülmüştür. Kanser tümörlerinin yayılması ve büyümesini önler. LDL (kötü kolesterolü) düşürür. İnsan sağlığına olan faydaları araştırmaya devam edilirken “araştırmacılar çalışadursun, siz onların araştırmalarını sonuçlandırmalarını beklemeyin, hergün sabah arı sütüne devam edin. Kendi araştırmanızı yapın, ömrünüzü uzatın.” 22

Balın çok değerli bir yan ürünü de PROPOLİS adı verilen şifalı maddedir. Arılar, kovana diğer böceklerin girişini engellemek, güvenlik ve hijyeni sağlamak için propolisle kaplı bir kanaldan cerrahi operasyona hazırlanan ekip titizliğinde, steril şartlara uygun şekilde geçer ve çok amaçlı yapılan bu maddeyi kovanın çatlaklarını onarmak ve peteklerin direncini arttırmak için kovanın girişine yerleştirir, böylece kovanın iç güvenliğini sağlar. Arının kendi sağlığı ve güvenliği için imal ettiği propolisi elde eden insanlar, bunun faydalarını tesbit etmiş ve insan sağlığına destek veren 300’den fazla aktif bileşik bulunduğu görülmüştür. Özellikle E vitamininden zengin olup, kanser ve diğer yıkıcı hastalıklara karşı, vücudun savunma sistemini uyarıyor ve vücuttaki antioksidan faaliyetlerini harekete geçiriyor. “kanserleşme yoluna adım atmış hücre, propolisle kendi kendini yok ediyor (Apopitozis-hücre intiharı) BMC Complementary and Alternative Medicine (Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp) adlı bilimsel dergide, propolisin deneysel olarak kanser hücrelerinin üremesini durdurduğu ancak normal hücrelere zarar vermediğine dair bir çalışma yayınlandı.”23 en dirençli mikroplara etkili olup, antioksidan özelliği ile kan ve dokularda biriken serbest radikal toksinlerini temizler. Çeşitli allerjiler ve astım tedavisinde etkilidir. Propolisin, çeşitli kimyasallarla “bozulan karaciğer fonksiyonlarının toksisitesini önlediği, bozulan karaciğer enzim değerlerini düzeltebildiği ve meydana gelen genetik hasarları giderdiği görülmüştür. Kalp-damar ve sinir sistemleri üzerinde koruyucu etkileri bulunmaktadır.”24 Propolisin kullanımındaki en önemli problem, alkol içinde eritilmesidir. Su içinde veya başka metodlarla eritilmiş olanını araştırmak gerekir. Elhasıl, daha sayamadığımız birçok organ ve sistem üzerinde koruyucu ve tedavi edici destekleri bulunan propolis ile ilgili araştırmalar, devam etmekte olup, değeri her geçen gün daha çok anlaşılmaktadır.

Bal nimetinin faydalarını detaylarıyla belirttikten sonra, en önemli nokta olan, arıların yapmadığı, karma kimyasallarla ve insan organizmasına son derece zararlı GLİKOZ ile imal edilen, gerçek balla alâkası olmayan fabrikasyon ballar konusuna değinelim. Uzmanların bile gerçeğinden ayıramadığı tat, aroma, kıvam ve renkte üretilerek, gerçek balmış gibi tüketim için market raflarına dizilip, son derece değersiz fiyatlarla tüketime gönderilmektedir. “TEMA VAKFI’nın yayınladığı ‘Türkiye Arıcılığındaki Tehlikeler’ adlı kitapta, ‘elde edilen bal, balarısının bitkilerden toplayarak ürettiği bal mı, yoksa şeker pancarı şekeri yedirilerek üretilen bal mı olduğunu tesbit edebilecek bir laboratuvar maalesef Türkiye’de yok’ denilmektedir. 2005 yılında Türkiye’den AB’ye ihraç edilen 288.594 kilogram bal, ticarî GLİKOZ ve bal aroması bulunduğu gerekçesiyle sahte olduğundan iade edilmişti. Tarım Bakanlığı 2009 yılında yapılan rutin denetimlerde ise, bal örneklerinde taklit ve tağşiş yapıldığını, bala naftalin, parafin ve antibiyotik eklendiğini belirledi.25 Üretilen ve iade edilen sahte ballar iç tüketimde, ihraç fazlası diyerek insanlarımıza yediriliyor. Bilindiği üzere bu katkı maddeleri PETROL ÜRÜNÜ olup, kanserojen etkilidir. “AB tarafından girişi yasaklanan ÇİN BALLARI Türkiye’ye getirilmekte ve Türkiye balı diye AB’ye satılmak istenmektedir. Ballar geri gelince de, iç piyasaya verilmektedir. Ancak, iç pazara sunulan hiçbir bal veya sözde ballar, bu analizlere tabi tutulmuyor. Ancak tüketici aldığı balın gerçek olup olmadığını, Tarım Bakanlığı, TÜBİTAK- MAM veya bazı birlik laboratuvarlarında analiz yaptırabiliyor. Baldaki sahtecilikler öylesine yaygınlaşmış durumda ki, hiç arı görmemiş şekerlemeler, GDO’lu GLİKOZ ve FRUKTOZ karışığı ballar, bal diye satılır hale gelmiştir.26

Balda oynanan oyunlar yazılmaya kalkılırsa, destan gibi uzar gider. En sağlıklı bal, çok güvenilen tanıdık üreticilerden alınmalıdır. ASEL-İ MÜSEMMEM (zehir katılmış bal) durumunda satın alınıp, evlere götürülen ve ‘Allah’a şükür ben çocuklarıma kahvaltıda bal yediriyorum’ diye düşünüp huzur bulan aldatılmış ebeveynler, ileride karşılaşacakları ağır problemlerden üzülmemeleri için, araştırmacı olmaları şarttır. Bal aldatmalarını tezgâhlayan insanlar da, kulaklara küpe edilecek“ YESTEHİBBUN-EL HAYAT-EDDÜNYE ALEL AHİRE. (İbrahim Sûresi, Âyet: 3) âyetinin sırr-ı işarîsiyle, ahireti bildikleri ve iman ettikleri halde, dünyayı ahirete severek tercih etmek.”27 İlâhî ikazı ile nefislerini hesaba çekmelidir. Geçici ve hesabı mutlaka sorulacak, değersiz bir menfaat için, masum insanları zehirleme vebâlinden titremelidirler.

SAĞLICAKLA KALIN

Dipnotlar:

21) Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA, Apiterapi, s. 69 Hayykitap 2015.

22) Dr. Ümit AKTAŞ, İlâçsız Yaşam, s. 71 Hayykitap 2015.

23) Dr. Elif GÜVELOĞLU, Kansere Karşı Savunmasız Değilsin! s. 310 Postiga Yayınları 2012.

24) Kemal ÖZER, Şeytan Ye Diyor! s. 129 Hayykitap 2014.

25) A.g.e. s. 132.

26) A.g.e. s. 133.

27) Bediüzzaman Said NURSÎ, Kastamonu Lâhikası, s. 278 Yeni Asya Neşriyat 2008.

Okunma Sayısı: 999
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı