"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Savunmanın çöküşü: Kanser ve korunma -2-

Feyzullah ERGÜN
01 Şubat 2016, Pazartesi
Kanserin oluşumundan kısaca bahsettikten sonra, bizce en önemlisi korunma yolları ile bağışıklık sisteminin (otoimmun sistem) güçlendirilmesinden söz edilmesidir.

Vücudumuzun güçlü olması ve kanserden korunabilme durumu, sağlıklı bir beslenme alışkanlığına uymakla gerçekleşir. En başta lif bakımından zengin, yağ oranı düşük (zeytinyağı) bir beslenme tercih edilmelidir. Kırmızı et haftada iki gün tüketilmelidir. Ekmek katkısız, rafine edilmemiş, kepekli tam buğday ekmeği olmalıdır. 

Baklagiller, lahana, yeşil fasulye, kara lahana, kırmızı pancar, havuç, pırasa, ıspanak gibi sebzeler sık aralıklarla yenmelidir. Bu tür beslenme, bitkilerden alınan kanser önleyici kimyasallar bakımından zengindir. Özellikle GDO’lu (genetiği değiştirilmiş gıdalar), emülgatörlü (zararlı E katkıları) vücuda besleyici faydası olmayan gıdalardan ve şarküteri ürünlerinden (salam, sosis, sucuk) uzak durulmalıdır. İşlenmiş şekerden, sentetik boya maddesi kullanılan gıdalardan dikkatle sakınmak gerekir. Huzurlu bir çevrede, daha az stresli bir hayat yaşamaya çaba gösterilmelidir. Zira stres hücrelerin, dolayısıyla vücudun kimyasal fonksiyonlarını tahribata uğratır. 

Güzel havalarda, mümkünse yeşil alanlarda, tefekkürle ruha da huzur verecek yürüyüş ve aktif çabaları tercih etmek, kapalı mekânlarda televizyon benzeri araçlarla değerli zamanını israf etmemektir. Bunlar gibi kanser önleme programları az bir masrafla sağlandığı halde, hastalığın tedavisi bütçelerin büyük kısmına mal olmaktadır. En ucuzu korunma metotları ile sağlanır.

“Kanser düşmanı bitkilerden, önleyici bitki salatası tarifinde, sarımsak, soğan, kırmızıbiber, domates, doğranmış pişmiş pancar, kereviz sapı, salatalık, kimyon, yer fıstığı, maydanoz, sos olarak da keten tohumu yağı, biberiye, bir miktar limon suyu ve acı kırmızı biberden oluşuyor. Bu gibi bitkiler kanserle savaşta potansiyel birer silâh oldukları bildirilmektedir.1 Kanserleşmiş, bozguncu hücrelerin etkisiz hale getirilerek vücuttan atılmalarını sağlayan, antioksidan deposu gıdaların başında Likopen maddesi ihtiva eden, domates ürünleri önemlidir. Bunlar özellikle zeytinyağı ile pişirilirse daha etkili, faydalı ve sindirimi kolaylaşır.

“Selenyum minerali ihtiva eden sarımsak, bir araştırmaya göre, günde iki kez 100 mikrogram selenyum alan kişiler arasında, kanser ölümlerinde % 50 düşüş gözlenmiş, kanser ihtimalini düşürdüğü iyi bilinmektedir.”2 Brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar gibi sebzeler de kanser önleyici maddeler ihtiva ederler. Bağışıklık sisteminin antioksidan depolarını güçlendiren C, D, E vitaminlerinin destekleri ile takviyesi çok önemlidir. Bu destekler turunçgiller (daha çok greyfurt tercih edilmelidir), nar, vişne, kırmızı dut, kırmızı ve mor renkli meyveler (üzüm, erik, kiraz vs.), tam buğday, kuruyemişler ve özellikle aşırıya gitmeden sızma zeytinyağından (şifa kaynağı bir meyve suyudur) sağlanır.

Sağlıcakla kalın...

Dipnotlar:  

1) Dr. James A. DUKE, Yeşil Eczane, Pegasus Yayınları 2008, s. 195.
2) Prof. Dr. Michael F. ROIZEN, Prof. Dr. Mehmet C. ÖZ, Senin Kullanım Klavuzun, Beyaz Balina Yayınları 2005, s. 337.

Not: Baş muharriri Bediüzzaman Yeni Asya/ Risale-i Nur’un naşir-i efkârı Yeni Asya/ Yükün pahalı ve ağır Yeni Asya/ “Hasbunallah ve ni’mel vekil”lerle yardımına koşuyoruz Yeni Asya.

Okunma Sayısı: 1398
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı