"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şifa habbecikleri (1)

Feyzullah ERGÜN
18 Mayıs 2015, Pazartesi
Hâlık-ı kâinatın ism-i Rahman ve Şafi hazinelerinden başta insanlar olmak üzere canlılara gönderdiği hediyelerden biri de mu’cizevî çörek otunun sırlarından ve tıbbî faydalarından, bazı kaynaklara dayanarak yeni bir bahis açmak istiyorum.

İbn-u Ömer (ra) anlatıyor: “Resulullah (asm) buyurdular ki: “Size çörek otunu tavsiye ederim. Zira onda, ölümden başka her derde şifa vardır”1 buyurarak Tıbb-ı Nebevideki müstesna derecesini belirtmişlerdir. Hadis terminolojisinde ‘HABBETÜSSEVDE’ diye geçen çörek otu bazı yerlerde ‘HABBETÜLBEREKE’ bereket habbecikleri diye bilinmektedir. İslâm öncesi ve İslâm hekimleri tarafından eski çağlardan beri çeşitli şekillerde kullanılmıştır. Hipokrat ve Galen, karaciğer ve sindirim sistemi bozukluğunda uyarıcı rol oynadığını düşünmüş, İbn-i Sina Tıp Tarihi adlı kitabında, dünyanın doğu ve batısında çörek otu tohumlarını insanların yorgunluk ve hastalık tedavisi için vücuda enerji sağlasın diye kullandıklarını bildirmektedir.”2

1-2 milimetre çapındaki bu kara habbeciklere Sani-i Hakîm ilim, hikmet ve kudretiyle 100 den fazla hayati kimyasal maddeleri insanların ihtiyacı için depolanmıştır “Doymamış esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. % 21 protein, % 38 karbonhidrat, % 35 bitkisel yağ asitleridir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, demir, çinko, magnezyum, selenyum, vitaminlerden de A, B1, B2, C, B5 içerir.” 3

Bazı Amerikan ve Avrupa kliniklerinde son zamanlarda yapılan deneylerde değeri anlaşılan çörek otu ile ilgili yaşanmış anekdotlardan bahsedelim. Uzun yıllar Almanya’da yaşayan (...) Bey’in yaşadığı ibretli vak’a şöyle anlatılıyor: “Çok yakın bir aile ferdinin tedavisi için dost ve tanıdıklara danışarak uygun bir doktor ve tedavi yolları araştırmaları neticesinde hâlâ Münih’te bulunan Alman Müslüman bir doktora müracaatı uygun gördük. Saygıdeğer doktorun muayenehanesinde gördüğümüz dekorasyon ve yerleşim sistemi, sayın doktorun hastalarına davranış ve tavırları bizde bir şaşkınlığa yol açtı. İlk aklımıza gelen sorular, biz neredeyiz, bu nasıl bir doktordur gibi düşündürücü bir bekleyişten sonra sıra bize gelmişti. Sayın doktor, şikâyetleri dinleyip tedavi yol ve sistemlerini bize izah ederken, dışarı çıkıp elinde büyükçe bir şekerci kavanozu içinde çörek otu ile bize bunu tanır mısınız, nerelerde kullanırsınız, neye yarar diye sorular yöneltince, biz de aklımıza gelen atalarımızdan duya geldiğimiz bildiklerimizi dilimizin döndüğü kadar anlattık… Almanca kitapla gelerek “okuyunca, sizler de bu bitkinin ne olduğunu anlayacaksınız diyerek bitkinin kimlik açıklamasını Peygamberimizin (asm) ‘ÇÖREK OTUNA KIYMET VERİN, ZİRA O ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE ŞİFADIR’ hadis ile bitirdi.

Müteakip yazımızda devam etmek üzere SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnotlar:

1) Kütüb-i sitte, Prof. Dr. İbrahim Canan. Cilt: 17 Shf. 456 Akçağ Yayınları.
2) Kanserde Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp (Bilimsel Yaklaşım), Prof. Dr. Erkan Topuz. Shf. 75 İletişim Yayınları 7. Baskı 2008.
3) Age. Shf. 76.

Okunma Sayısı: 1429
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı