"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şifalı bir rızık: Sirke (2)

Feyzullah ERGÜN
24 Ağustos 2015, Pazartesi

İnsan sağlığına faydalarına gelince, Tıbb-ı Nebevî’de methedilen sirke: ”Hazmı kolaylaştırır, mide hararetini giderir, safra faaliyetlerini düzenler. Gargarası ile diş etlerini ve diplerini onarır, mikroplardan arındırır. Kolesterolü düşürür. Hemoroid (Basur) için sirke katkılı sıcak su banyoları önerilir. Varise iyi gelir, kalp kasları dahil bütün kas yapısını güçlendirir. Ekzema ve yaralarda iyileşme sağlanır. Bir çay bardağı içilmesi hazmın ilâcıdır. Banyolardan önce saç dipleri oğularak, saçlarda kepeklenmeyi önler. Yüksek tansiyon, stres, vücuttaki yağların izalesi, zihin yorgunluğu, nezle, grip için şifa ender şifadır.”3

Antioksidan etkisi ile vücutta biriken zararlı atıkların (serbest radikaller) atılmasına vesile olur, dolayısıyla kanser oluşturmaya hazırlanan, kontrol dışı üreyen hücreleri etkisiz hale getirerek vücudun direncine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.“ 

Anemiye (kansızlık) iyi gelir. Demir, B12 ve folik asidi kolayca emilebilecek formda barındırır. Günde bir defa ılık ballı suyun içine bir kaşık elma sirkesi karıştırıp içmeniz yeterlidir. Sirke, vücudumuzu taşıyan yorgun ayaklarımızın sağlığı için de şifa kaynağıdır. Bir leğene ayak bileklerinize kadar soğuk su doldurup, bir bardak elma sirkesi, bir yemek kaşığı dolusu işlem görmemiş deniz tuzu karıştırarak, 20 dakika ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirmeniz sizi rahatlatacaktır. Ayaklarda meydana gelen nasırları iyileştirir. İçinde soğan bekletilmiş sirke, pamuğa emdirilip, nasırın üzerine konur, çok faydalı olduğu denenmiştir. Sirke ile ıslanmış bir mendili koklayarak baş ağrılarına rahatlatıcı etki sağlar. Marie- France Muller; Gençlik ve sağlık iksiri SİRKE adlı eserinde: Uykusuzluk problemine, hafızanın güçlenmesine, detoks (vücutta biriken toksinlerin atılması) ve kilo kontrolü gayesiyle, yemeklerden önce düzenli olarak sulandırılmış elma sirkesi için“4 tavsiyesinde bulunmaktadır.

Ayrıca Mevlânâ Celâleddin-i Rumî (ks) Hazretlerinin kalp, damar hastalıkları için tavsiye ettiği SERKENCEBİN terkibini zikretmeden geçemeyiz. Bir bardak suyun içine bir fincan sirke (üzüm-elma v.s.), bir yemek kaşığı gerçek bal karıştırılır. Günde bir defa içilir. Sirkeyi midesinde gastrit, ülser ve reflü olanlar içmemelidir.

Sağlığımız için kullanacağımız sirkenin, evde organik fermantasyon (mayalanma) yoluyla elde edilmiş olması şarttır. Sanayi ürünü olarak piyasaya sürülen sirkelerde sağlığımız için bir fayda söz konusu değildir. Onun için sağlığımıza değer veriyorsak, sirkelerimizi evde hazırlamalıyız. Evde çok kolay, zevkli, faydalı ve ekonomik bir faaliyettir. Bütün meyvelerden elde edilebilir. En çok severek içeceğiniz üç çeşit sirke tarifini veriyoruz.

1.5 kg. üzüm ezilerek kabuğu ile 5 litrelik cam kavanoza konur. Bir yemek kaşığı iri kaya tuzu eklenir. Bir su bardağı hakikî sirke (sirke mayası veya anası denir) konur. Üzeri su ile tamamlanır. Kavanozun ağzı bir tülbentle bağlanır. Hava alması şarttır. Evin güneş görmeyen bir yerinde 40-50 gün bekletilir. Arada bir tahta ile karıştırılır. Mayalanma tamamlandığında süzülerek cam şişelere aktarılarak serin yerde kullanıma hazır bekletilir. Diğer sirkeler de aynı miktar elma (küp küp doğranır) veya hurma (çekirdeği çıkarılır) kullanılarak yukarıdaki işlem uygulanır.

Sağlıklı bir hayat için, peygamber reçetesi olan sirkeleri günlük beslenmemizin vazgeçilmezi olarak evlerimizde bulundurmalıyız. Bunları yazmamızda tek gaye ve muradımız cemiyetimizin sağlığına ve afiyetine hizmettir. Bir kişiye bile faydalı olursak binlerce ELHAMDÜLİLLAH deriz.

Not: “Şifa Yaprakları” çalışması ile bize rehberlik yapan, Nurun kahramanı Halil Uslu’ya ERHAMÜRRAHİMİN’den ebedî ve geniş rahmet diliyorum.

SAĞLICAKLA KALIN…

DİPNOTLAR:

1) Resulullah’ın Sofrası, Ülkü Mensure Solak, Shf. 135, Nesil Yayınları 2015.
2) Peygamber Efendimizin Maddî-Manevî Sağlık Öğütleri, İbn Kayyim el Cevziyye, Shf. 449, Hikmet Neşriyat.
3) Şifa Yaprakları, Halil Uslu. Shf. 133, Kardelen Yayınları 2013.
4) www. gündeminnabzı.com.

Okunma Sayısı: 11795
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı