"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Toksinlerden arınmada karpuzun değeri

Feyzullah ERGÜN
23 Temmuz 2018, Pazartesi
Sıcak iklim bölgelerinde yaşayan insanlara, İlâhî rahmetin bir ikramı olan karpuz, tarlalarda kolay ve bol miktarda binlerce yıldan beri üretilmektedir.

Sıcak iklim bölgelerinde yaşayan insanlara, İlâhî rahmetin bir ikramı olan karpuz, tarlalarda kolay ve bol miktarda binlerce yıldan beri üretilmektedir. Özellikle sıvı ve mineral kayıplarının daha fazla olduğu, sıcak yaz mevsimlerinde vücudu ferahlatan bir serinlik ve toksinlerden arındıran vitamin, mineral, antioksidan ve sıvı desteği sağlar. Kabuğu, çekirdeği ve renkli kısımlarıyla, ayrı ayrı faydaları olan, İlâhî hikmet ve kudretin incelikleriyle ambalajlanmış, harika bir ilâç gıdadır. Genelde lezzet için tüketilen, ama faydaları yeteri kadar bilinmeyen bu şifa kutusunun sırlarını açmak, değerini daha da arttıracaktır. 

Karpuzdaki en değerli madde olan LİKOPEN bileşeni, yaklaşık olarak çiğ domateste de bulunmaktadır. Karpuz aynı zamanda zengin bir A vitamini kaynağı olup, B1, B2, C vitaminleri ve demir ihtiva eder. “Karpuz kabuğu nitrik oksit (NO) üretimini sağlayan, aminoasit CİTRULLİNE kaynağıdır ve citrulline’nin, damarlardan kanın akmasına yardımcı olduğu öne sürülmektedir. Karpuz çekirdeği çayları DİÜRETİK (idrar söktürücü) olarak kullanılmakta ve kan basıncını (tansiyon) azaltmaktadır. Karpuz kabuğu bazı allerjik kaşıntıları dindirmek için, deri üzerine uygulanmaktadır.”1 Özellikle idrar yolları hastalıklarında, böbrek ve mesanede biriken ÜRE gibi zararlı atıkların, böbrekleri çalıştırarak kandan atılmasını sağlar. Küçük taş ve kumların temizlenmesinde çok değerli desteği bulunmaktadır. Karpuzun, çeşitli hastalıkların korunma ve tedavisindeki bazı uygulamalardan söz ederek, insan sağlığına olan desteklerini tarif etmeye çalışacağız. 

Karpuz, bal ve sirke ile karıştırılarak yenirse, idrarı çoğaltır ve mesaneyi temizler. Zencefil ve balla yenirse, balgamı temizleyip, keser. Mideyi ve safra yollarındaki birikintileri temizler. Kemik sağlığında, özellikle çocuk kemiklerinin gelişme ve büyümesinde önemli destek sağlar. Yüksek ateşli hastaların ateşlerinin düşmesine, ferahlamasına ve rahatlamasına yardımcı olur. “Kore’de yürütülmüş bir durum kontrol çalışması, diğer meyvelerin yanında, yüksek oranda karpuz tüketiminin erkeklerde KALIN BAĞIRSAK KANSERİ riskini azalttığı belirlenmiştir. 

Ayrıca 130 PROSTAT KANSERLİ hastayı ihtiva eden başka bir durum kontrol çalışması, diğer besinlerin yanında karpuz tüketiminin, prostat kanseri riskini azalttığını belirlemiştir.”2 Ayrıca karpuzun çekirdekleri, bağırsak hareketlerini düzenleyerek, yumuşamasını sağlar. İdrar yollarındaki küçük taşların düşürülmesinde; bir adet orta boy karpuz doğranır. Çekirdekleri çıkartılarak, az derinlikte bir kaba konur. Üstü başa kadar sızma zeytinyağı ile doldurulup, bir süre bekletilir. Hazırlanan bu karpuz, bir günde yenilip tüketilir. Kısa zamanda kum ve küçük taşların düştüğü görülmüştür. 

Karpuzun insan sağlığına olan faydalarını anlatan Davud el Antakî, ünlü ansiklopedik eserinde “Karpuz, vücutta meydana gelen küf ve mantarları yok eder. Birçok hastalığın tedavisine imkân sağlar. Yoğurtla birlikte yenirse, kol ve bacaklardaki uyuşmalara, GUT hastalığına, psikolojik hastalıklara, VESVESE ve MELANKOLİ’ye (malihulya) fayda sağlar. Karpuz, hurma ile birlikte yenirse, allerjik cilt hastalıklarına, yüksek tansiyona faydalı olup, iyi bir idrar söktürücüdür (diüretik etkili). Tıkalı kanalları açar ve sindirime yardımcı olur. Yemekten sonra yenirse, sindirimi zorlaştırır. Eklem ve sırt ağrılarına faydalıdır. Karpuz, zencefil, bal ve tarçınla daha faydalı hale getirilebilir. Kabuklarının beyaz olan iç kısımları, küçük küçük doğranarak balda bekletilirse vesvese, göğüs ağrıları, sindirim zorluğunu gidererek, rahatlatır. Sarılığın tedavisinde çok faydalıdır. Karpuz, sıcak su ve bal ile birlikte yenirse, bağırsakları yumuşatır. Hafif ishal yapar.”3

Karpuz nimetinden yeterince faydalanabilmek için, yemeklerden önce yenmesi, unutulmamalıdır. Yemekten hemen sonra yenirse, sindirimi zorlaştırır. Peygamber Efendimizin (asm), karpuzu hurma ile yediklerinde ‘Birinin sıcaklığını, diğerinin soğukluğu giderir.’ buyurarak, izah etmişlerdir. Karpuz, kavun ve kivi ile püre yapılarak, yoğurda karıştırılıp, soğuk çorba şeklinde yenebilir. Önerebileceğimiz bir tüketim şekli ise; küçük dilimlenmiş karpuzun üzerine toz zencefil serpilir, üzerine bir tatlı kaşığı bal gezdirilir. Yedikten sonra tabakta biriken suyu da içilir. 

Biraz da karpuz üretim ve tüketimi ile ilgi nostalji yapacak olursak, Güneydoğu Anadolu bölgesinde, özellikle Diyarbakır’da Dicle Nehri kenarındaki tarlalarda, güvercin gübresiyle yetiştirilen, 30-40 kilogram ağılığındaki bal gibi kıpkırmızı karpuzlar ve Mardin’de üretilen altın sarısı, bal tadında karpuz çeşitleri, yaz sıcaklarında ferahlatan bir serinlik verirdi. Bu bereketli toprakların ürünü olarak, zevkle tüketilen, sağlık kaynağı bu karpuzlar, yeni nesillere ne yazık ki, UNUTTURULDU. Bu güne gelindiğinde, çeşitli GDO oyunlarıyla, bazen kabak tadı veren karpuzlar üretilerek, oyun içinde oyunlar ve planlar tezgâhlandı. Ürün yığınlarına değer verilerek, özellik ve kalite yok edilmiş, böylece GDO’lu gıdaların hakimiyeti ve tahribatı da, hükümlerini icra etmiş ve bu hükmünün de sürüp gideceği açıkça görülebilmektedir. İnsan sağlığını yıkan, bu kapanmaz yaranın, insan neslinin başına ERKEN KIYAMET projelerinden birinin uygulamaları olup, en büyük savaşlardan bile daha tehlikeli ve yok ediciliği, sinsice gözden kaçırılmaktadır. ‘HER NEYSE’ diyemeyeceğimiz bu konuya arada bir dokunacağız.                       

SAĞLICAKLA KALIN 

                                                          ***

Dipnotlar:

1- Dr. David GROTTO, Hayat Kurtaran 101 Yiyecek, Martı Yayıncılık, s. 194. 

2- a.g.e. s. 194.

3- Davud el Antakî, Tezkiretü Ülil Elbab, c. 1 s. 197 Darel Kütûb el İlmiyye, Beyrut 1998. 

Okunma Sayısı: 2214
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • erkaya

    23.7.2018 16:12:36

    Artık karpuzlara kabak aşısı yapıyorlar. ne rengi ne tadı kaldı. milleti karpuzdan soğuttular.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı