"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençler dâvâya sahip çıksın

11 Ağustos 2018, Cumartesi
Yeni Asya Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuzyiğitoğlu, “En büyük görev gençlerimize düşüyor. Gençlerimiz bu dâvâya sahip çıkarak şahs-ı manevinin duâlarına ortak olabilirler” dedi.

RÖPORTAJ: SEFA KILIÇ

Risale-i Nur’la ne zaman ve nasıl tanıştınız? Risale-i Nur’un sizi etkileyen yönü neydi? Risale-i Nur’u tanıdıktan sonra hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu?

1969-70’lerde lise öğrencisi iken tanıdım. Dokuz-on yaşında namaz kılmaya başlamıştım, elime geçen her şeyi okuyordum, ama bir şeylerin eksikliğini hissediyordum. 67’lerde Cuma günleri cami önünde İttihat gazetesini aşkla, şevkle satan birisinden gazeteyi aldım, baştan sona okumuştum ve ilk defa farklı bir şekilde çarpılmıştım. Tam da o günlerde sinema afişlerinin olduğu yerde sinemaya gitmek için o afişlere bakarken bir tanıdık esnaf arkadaş ‘gel seni bir sohbete götüreyim’ dedi, gittik, gidiş o gidiş, bu günlere geldik… Risale-i Nur tek kelime ile beni cereyana tutulmuş gibi çarptı. Her kelimesine meftun olmuştum. Bıkmadan usanmadan okuyordum, soruyordum, okuyordum, okuyordum, öyle ki bir arkadaşım vardı onunla mübalâğasız söylüyorum aralıksız 48, 72 saat tartışmalı okuduğumuz günler çok olmuştur.

Risale-i Nur’un sizce gençlik için önemi nedir?

Kur’ân’ın bu asırdaki tefsiri olan Risale-i Nur bütün insanlığın saadet-i ebediyesi için Kur’ân hakikatlerini, Kur’ân’ın evrensel mesajlarını günümüze aktaran eserlerdir. Toplumun çoğunluğunu oluşturan gençler içinde Risale-i Nurlar eşsiz eserlerdir. Gençler peşinde koştukları mutluluğu, manevî hazları Risale-i Nur’la bulabilirler. Bir de Risale-i Nurlar’ın şöyle bir motive edici özelliği var. Sürekli hareket halinde olan, yerinde duramayan gençler, Risale-i Nur’un dinamik, harekete geçirici özelliği ile enerjilerini hayırlı işlerde kullanabilirler. Müsbet Hareket prensibi çerçevesinde günümüzdeki bir çok meselenin halledilmesi, iman hakikatlerine muhtaç gençlere bu hakikatlerin ulaştırılması hususunda Risale-i Nur gençlerin enerjisini harekete geçiriyor. Şimdi her alanda daha büyük sıkıntılar var. Manevî anlamda büyük bir daralma yaşanıyor. Gençler kendi inanç değerlerini ve bu topraklara ait manevî değerlerini bilmiyor. Varoluşun temel değerlerinden uzak yetişiyor. Risale-i Nur bu noktada genç dimağları, genç beyinleri ve kalpleri ihtiva ettiği hakikatlerle tatmin edecek, onları harekete geçirecek özelliklere sahip.

Peki gençler Risale-i Nur’u tanıyabiliyor mu, tanımıyorsa engeller nelerdir?

Ülkemiz için, hatta İslâm coğrafyasının tamamı için söyleyebiliriz ki, ne yazık ki gençlerimiz bu farkındalıktan uzak yetişiyorlar. Bunda özeleştiri olarak elbette bizim de payımız var. Gençlere yönelik çalışmalarımızda, onlara yaklaşma, onlara ulaşma metotlarımızda bir problem var demek ki… Bunun üzerinde ciddiyetle durulması gerekiyor. Bir de gençleri Risale-i Nur’dan uzak tutan sosyal ve siyasî şartlar var. Zorlayıcı, baskıcı şartlar bunlar. Son dönemde ülkemizdeki siyasî çalkantılardan ve bilhassa 15 Temmuz sürecinden sonra Risale-i Nur hedef tahtasına konulmak istendi, cemaatler hedef seçildi. Hâlbuki cemaatler/tarikatlar İslâm coğrafyasının sigortasıdır, bin yılı aşan irfan geleneğinin en önemli parçasıdır, kurduğumuz medeniyetlerin kalbini temsil eder. Bunları hedefe koyduğunuz zaman kendi varlığınızı, tarihinizi, manevî birikiminizi inkâr etmiş olursunuz. Geleceğinizi de yok etmiş olursunuz. Tamam, şu tarikat, şu cemaat bazı hatalar yapmış olabilir, yapmıştır da… Ama bu külliyen bunların yok edilmesi anlamına gelmez, ıslah edilebilir, yanlışlar anlatılabilir, cemaatlerin aslî vazifelerine dönmeleri sağlanabilir. Sonuç itibariyle Risale-i Nur Talebeleri bu ülkenin manevî asayiş bekçileridir, gönüllü hizmetkârlardır, müsbet iman hizmetinin temsilcileridir. Risale-i Nur’lar da yalnızca bu ülkenin değil İslâm âleminin ve insaniyetin kurtuluş reçetelerini elinde bulunduran asrın tefsiridir. Gençlerimiz onlardan soğutmak değil, bilâkis daha sıkı tanıştırmanın yollarını göstermek gerekiyor.

Gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Gençlik de diğer fani unsurlar gibi geçici. Kalıcı olan geride bıraktıklarımızdır. Bir düşünür sadece yaptıklarımızdan değil yapamadıklarımızdan da sorumluyuz der. Bu noktada gençlik gibi bir kıymet elimizde varken, gelecekte hayırlı anılmamızı sağlayacak işler yapmamız, İman hizmetinin bir ucundan tutmamız gerekir. Büyük bir dâvânın mensubuyuz. Üstadımızın bize miras bıraktığı bir dâvâdır bu. Ve bizim özelliğimiz bu dâvâmızı gazete yoluyla da ilân eden bir cemaat olmamız. Yeni Asya, 50 yıl önce başlayan yürüyüşünü cemaatimizin oluşturduğu şahs-ı manevinin gayret ve duâlarıyla bugünlere kadar getirdi. Yeni Asya’yı henüz çok genç yaşlarda kuran, Üstadımızın kâinata değişmem dediği Zübeyir Abi bir yol açtı. Yine çok genç yaşlarda Yeni Asya bayrağını Zübeyir Abiden alarak, Nur’un bayrağını emin bir şekilde bu günlere getiren Mehmet Kutlular Ağabeyimiz, onca çilelere rağmen bu bayrağı indirmedi.

Yeni Asya bir bayraktır. Neden bayraktır?

Çünkü Yeni Asya ülkemizi ve İslâm âlemini derinden sarsan hadiseler karşısında Yeni Asya, Üstadımızın buyurduğu gibi, ‘edeb-i İslâmiye’yi elden bırakmayarak “huteba-i umumî” vazifesini üstlenmiştir. Yeni Asya, bugün Risale-i Nur’un basın dünyasındaki dili olan tek gazetedir. Risale-i Nur’un sarsılmaz hakikatlerini âleme duyurmak, iman hakikatlerini muhtaçlara ulaştırmak, hisli vicdanları harekete geçirmek görevini hakkıyla yerine getirmektedir. Adalet, meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvet gibi, hakikî cumhuriyetin temellerini savunmaktadır. Bu nedenle, Üstadımızın meslek ve meşrebine sadakati ifade eden Zübeyrî çizgiyi tavizsiz bir şekilde devam ettirmek, Risale-i Nur hakikatlerini her şartta haykırmak, tavizsiz Yeni Asya duruşunu devam ettirmek uğruna bu yola başını koyan Mehmet Kutlular Ağabeyimizin ve bu yolda çile çeken dâvâ arkadaşlarımızın emanetine sahip çıkmakla vazifeliyiz. Bu noktada en büyük görev gençlerimize düşüyor. Gençlerimiz bu dâvâya sahip çıkarak şahs-ı manevinin duâlarına ortak olabilirler, arkalarında büyük izler bırakarak yaradılışın gerçek gayesinin meyvelerini toplayabilirler. Gençlere tavsiyemiz, istirhamımız; gelin bu noktadaki çalışmalarımızın içinde olun.

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1823
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı