"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençler gelecek kaygısı taşıyor

12 Ocak 2019, Cumartesi
Van’da düzenlenen Gençlik Çalıştayı bildirgesinde bir ülkede genç nüfusun önemli güç kaynağı olduğu açıklanarak, “Bu genç nüfusun büyük çoğunluğu gelecek kaygısı taşımaktadır. Bundan dolayı, gençlerin geleceğine yönelik etkin politikaların ortaya konulmasına ve onların istihdamına katkı sağlayacak elverişli şartların oluşturulmasına ihtiyaç bulunmaktadır” denildi.

Van’da “Van Gençlik Çalıştayı” adıyla önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Çalıştay, Van’da ve Türkiye’de ilk olabilecek bir organizasyon olarak düzenlenen ve sadece gençlerin konuştuğu ve konuşturulduğu bir toplantı olarak kayıtlara geçti. Gelecek adına çok önemli tesbitler çıkan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen 520 gencin katıldığı çalıştay komisyon çalışmalarının, sunumların, tesbitlerin ve çözümlerin yer aldığı bir buluşma şeklinde gerçekleştirildi. Çalıştayın ardından Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. 

Akademik başarı kaygısıyla yarışan gençler olmasın

Eğitim komisyonunda bulunan gençler sistemle ilgili teklifler vererek şunları söyledi: “Eğitim sistemimizde “Değerler Eğitimi” derslerinin uygulamalı olarak verilmesinin sağlanması ve gençlerin kurumlarda aktif rol alması da temel hedefimiz olmalıdır. Evlenmeden önce çiftlerin alması zorunlu olan sağlık raporu gibi en azından birkaç seans da olsa evlilik öncesinde hastanelerde ya da boşanma öncesi mahkemelerde zorunlu ve ücretsiz olarak Aile Danışmanlık Hizmetleri’nin verilmesi tavsiye edilmektedir. Bazı okullarda beden eğitimi, müzik, resim vb. derslerde Türkçe-Matematik gibi dersler işlenmektedir. Oysa “çok ders çalışmak” her zaman başarı anlamına gelmemektedir. Mutlu çocuk öğrenir, mutsuz çocuk öğrenmeye direnir. Anne-Baba Okulu projesi ile özellikle dezavantajlı bölgelerdeki okullardan başlayarak öğrenci velileri eğitime alınabilir. Üniversite-Millî Eğitim arasında imzalanan protokoller hayat bulmalı, üniversite-okul iş birliği artmalıdır. Üniversiteli gençliğin psikolojik sorunlarının çözümü için her fakültede bir PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) uzmanının bulunması elzem gözükmektedir. Hazırlanan raporların ve tavsiye edilen projelerin takibi için bir mekanizmanın oluşturulması elzemdir. Akademik başarı kaygısıyla yarışan okullar, öğrenciler, öğretmenler değil, paylaşan okullar, öğrenciler, öğretmenler istiyoruz.” 

İstihdam alanında çeşitli fırsatlar lâzım

Türkiye’deki genç nüfus potansiyeline dikkat çeken katılımcılar: “Genç nüfus ülkelerin en önemli güç kaynaklarından biri olmaya devam etmektedir. Türkiye önemli bir genç nüfus potansiyeline sahiptir. Van, Türkiye’de genç nüfusun en yoğun olduğu şehirlerden biridir. Bu genç nüfusun büyük çoğunluğu gelecek kaygısı taşımaktadır. Bundan dolayı, gençlerin geleceğine yönelik etkin politikaların ortaya konulmasına ve onların istihdamına katkı sağlayacak elverişli şartların oluşturulmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Gençlik ve istihdam alanında önemli bir potansiyel ve çeşitli fırsatlar bulunmaktadır. Ancak bunlara eşlik eden önemli sorunlar da bulunmaktadır. Bu çerçevede, istihdama ilişkin olarak eğitim, tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret alanlarında, kurumların çalışmaları ve işleyişlerine yönelik konularda gençlerin ifade ettiği çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Diğer yandan, gençlerin çoğu Van’da kendilerine ilişkin fırsatlardan yeterince haberdar değildir” şeklinde konuştu.

Bağımlılıkta en büyük destek aile

Madde kullanımının ferdi ve ailesini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen sosyal bir sorun olduğuna, böyle bir süreçte planlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan gençler şunları söyledi: “Bu süreçte gence en büyük desteği verecek kurum ailedir. Ancak ne yazık ki aileler çocuklarının madde kullandığını genellikle çok geç öğrenirler. Bir yıkım olarak görülen bu gelişmeler karşısında birçok aile yanlış tutum ve davranışlar sergileyerek durumu daha vahim boyutlara götürebilmektedir. Bu sebeple böyle bir süreçte yapılacak en önemli şey planlı ve kararlı hareket etmektir. Bu sorunla ilgili bilgi edinme, doğru ve sağlıklı iletişim kurabilme iki tarafında memnun kılacağı ve uygulanabilir sınırlar koyabilme becerisine ailenin sahip olması gerekmektedir.”

HABER: KÜBRA ÜNÜVAR

[email protected]

 

 

Haber Merkezi

Etiketler: Van, gençlik, eğitim
Okunma Sayısı: 2652
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı