"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençlerin gündemi: Milliyetçilik

07 Nisan 2019, Pazar 01:12
10. Risale-i Nur Gençlik Kongresi masa çalışmaları dün Ankara’da yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler Risale-i Nur’a göre milliyetçilik kavramını 5 ayrı masa etrafında müzakere etti.

10. Risale-i Nur Gençlik Kongresi başlıyor

10. Risale-i Nur Gençlik Kongresi masa çalışmaları dün Ankara’da yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler Risale-i Nur’a göre “milliyetçilik” kavramını 5 ayrı masa etrafında müzakere etti. Yeni Asya Gazetesi ve Risale-i Nur Enstitüsü tarafından her yıl düzenlenen Gençlik Kongresi bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Kongre öncesi milliyetçilik konusunu ele alan gençler, çalışmaları sonucunda bildiriler hazırlandı. 

Türkiye’nin değişik illerinden 200’e yakın gencin katıldığı masa çalışmaları istifadeli bir çalışmaya netice verdi. Beş ayrı masada yapılan çalışmalar milliyetçilik kavramı insanî değerler, dünya barışı, insanlık tarihi din, toplum ve devlet alt başlıkları altında değerlendirildi. Ankara’da hanımlar ve erkeklerin ayrı mekânlarda gün boyu yaptıkları çalışmalar sonucu 5 ayrı masanın sonuç bildirileri hazırlandı. Bildiriler bugün Yenimahalle’de bulunan Nazım Hikmet Kongre Merkezi’nde saat 13.30’da yapılacak 10. Risale-i Nur Gençlik Kongresi’nde kamuoyu ile paylaşılacak. Masa çalışmalarının başlıkları ve konular şöyle:

DOLU DOLU BİR PROGRAM

Bugünkü programda, açış konuşmaları, milliyetçilik konusunda sinevizyon, Mehmet Akça ile ilâhiler, Yazı İşleri Müdürümüz İbrahim Özdabak’, karikatürleri eşliğinde “Çizgilerin Diliyle Milliyetçilik” konusunda bir konuşma yapacak.

 

1. MASA

İnsanî değerler ve milliyet

İnsanÎ değerler, evrensel standartlar esas alınarak kabul görmeli; kişinin şahsî menfaatine, nefsi adavetine göre tebeddül, tagayyür edilmemeli, inkılâba uğramamalıdır. Şayet bu insanî değerler ne zaman inkılâba uğradı o zaman -tarih şahittir ki- anarşist bir ortam vücut buldu.

2. MASA

Dünya barışı ve milliyet

Dünya barışı ve milliyet konusunun ele alındığı bu masada sulh-u umumînin önündeki engeller ve bu engellerin aşılmasıyla alâkalı çözümler incelendi. Bu bağlamda “Milliyet” kavramının dünya barışındaki rolü ve Bediüzzaman’ın bu konu hakkındaki ifade ve beyanları müzakere edilerek dünya barışına en uygun zeminin nasıl olması gerektiği konusundaki fikirlerin üzerinde duruldu.

3. MASA

İnsanlık tarihi ve milliyet

İnsanlık tarihi ve milliyet kapsamında çalışmalar yapılan masada, insanlık tarihinde millet ve milliyetçiliğin nasıl tanımlandığı ve ne gibi hadiselere sebep olduğu konuşuldu. İnsanlığın bundan sonra takip etmesi gereken millet tanımı ve uygulamalarının nasıl olması gerektiği de masada ele alındı.

4. MASA

Din ve milliyet

Din ve milliyet konusu; zaaf-ı iman noktasında incelendi. Diğer dinlerin milliyet anlayışları ve ittihad-ı İslâm noktasından incelendi. Müsbet ve menfi milliyet kavramlarının tanımları da yapıldı.

5. MASA

Toplum, devlet ve milliyet

Milliyetçilik kapsamında bu masada, insan toplum ilişkileri, toplum devlet ilişkileri ve milliyet etkisi incelendi. Menfi milliyet fikrinin toplum ve devlet yapısında sorunlara sebep olduğu, müsbet milliyet fikri ile bu sorunların aşılabileceği vurgulandı.

Hanımlardan başlıklar...

1. Masa olan ‘İnsanî değerler ve milliyet’ masasında değerlerimiz nelerdir, insanî değerler ve milliyetçiliğin bağlantısı nedir, milliyet fikri sosyal hayatımızı ve değerlerimizi nasıl etkiliyor? başlıkları tartışılırken, “Dünya barışı ve milliyet” konulu 2. masada dünya barışı ve milliyet, doğru tanım ve barış, dünya barışını temin edecek güç, milliyeti ve milletin doğru tanımı gibi konular değerlendirildi. “İnsanlık tarihi ve milliyet” başlıklı 3. masada tarihten milliyetçilik örnekleri, günümüzde İslâm milliyetçiliği, insan, toplum ve ulus, hamiyet-i milliye, hamiyet-i İslâmiye, medya tarihi ve kültür milliyetçiliği gibi konular değerlendirilirken “Din ve milliyet” konulu 4. masada din milliyetçiliği üzerinden kardeşlik vurgusu, kavmiyetçilik, asabiyet-i milliye nedir? İslâmî bakışla fikr-i milliyet, insanlığın huzuru hamiyeti-i diniye, tek milliyet tek İslâmiyet konuları müzakere edildi. “Toplum, devlet ve milliyet” konulu 5. masada ise yönlendirilmiş milliyetçilik, politika olarak milliyetçilik, insan hakları perspektifinden menfi milliyetçiliğin topluma yansıması, milliyetçilik ve etkileri gibi konular değerlendirildi. 

BEDİÜZZAMAN’IN HAYATINDAN BÖLÜMLER 

Programda senaryosunu Serdar Beykoz’un, yönetmenliğini de Osman Gökmen’in yaptığı dört sahnelik bir tiyatro oyunu da sergilenecek. Uzun süredir çalışmaları devam eden tiyatro da Bediüzzaman’ın hayatından bölümler sahnelenecek. Program da Köprü Dergisi ödül töreni de yapılacak. Köprü dergisinin açtığı yarışmada dereceye giren dört kişiye ödülleri de programda takdim edilecek.

FATİH KARAGÖZ- B. SAİD PARLAKOĞLU - F. ENES DURAK - SÜREYYA NUR İŞLER - ANKARA

FOTOĞRAF: SÜREYYA NUR İŞLER - AYŞENUR AKAY - Yeni Asya

 

 

Okunma Sayısı: 2169
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı