"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Stres Yönetimi”

02 Şubat 2019, Cumartesi 01:41
Keçeli’nin Kitaplığı

Selâmünaleyküm Keçeli. Bu hafta kitaplığımızda Yrd. Doç. Dr. Kenan Taştan’ın “Stres Yönetimi” kitabı var.

Kitabın ismi bile insanın ilgisini çekiyor değil mi? Peki, sence stres bir zorunluluk mu, yoksa bir tercih midir? “Stres tercih edilir mi hiç! Hayatımız boyunca yarış atı gibi koşturuluyor, buna mecbur bırakılıyoruz” dediğini duyar gibiyim. Bu kitabı okuduğunda Keçeli, işin aslının öyle olmadığını göreceksin. “Beğenmiyorsan değiştir, değiştiremiyorsan bakış açını değiştir, ama şikâyet etme” diyor Kenan Taştan. Ne güzel, ne doğru söylüyor, sence de öyle değil mi?

Stres, hayatımızın her evresinde yaşadığımız bir hâl. Hele ki bizim çağlarımızda. Bir yandan okul ve sınav maratonları, bir yandan anne-baba ve arkadaş ilişkilerimiz, bir yandan... O hâlde işimizi biraz olsun kolaylaştırmak için, kendimizi tahlil ede ede, sindire sindire okuyalım bu kitabı. 

Kitabın genel teması, isminden de anlaşılacağı üzere, ne yaparsak yapalım hayatımızdan bir türlü çıkaramadığımız (aslında çıkarmak zorunda da olmadığımız) stresi, “kendin olmak” mayasıyla yoğurup, o hamurdan ekmek yapmak, yönünü hayra çevirmek üzerine. Çünkü fıtrata yerleştirilen hiçbir şey, yok etmemiz için verilmemiştir bize. 

Yükü gemiye bırak

Biliyoruz ki, Yaratıcımızın bir şeyi yaratmadaki maksadı hayır ve güzelliktir. Eğer bir şey yaratılmışsa muhakkak bir hikmeti vardır. Çünkü yine biliyoruz ki: “Her şey ya bizzat güzeldir, ya da neticeleri itibari ile güzeldir.” Yazarımız Taştan da bu mânâyı kitabın her sayfasına işlemiş. 

Bu kitap bizlere neyi öğretiyor biliyor musun? Yükünü gemiye bırakmayı…

Kitabın içerisinde, şahsî ve sosyal hayatımızda işimize çok yarayacak püf noktalar bulunuyor. Bu püf noktalar, umum için küçük adımlar olabilir belki, ama senin hayatında büyük ve güzel meyveler verecek nitelikte olabilir Keçeli. “İnsanlık için küçük, ama benim için büyük bir adım” derler ya, öyle işte. Zaten ihtiyacımız olan da iyi gelecek dokunuşlar değil mi? 

Bu kitap aynı zamanda kendini tanımanda da sana yardımcı olacak. Çoğu zaman en büyük problemimiz bu değil mi? Kendimizi tanımamak, bilmemek. “Bardağın dolu tarafını” görmeyi hatırlatıyor bize yazar. Yeni Asya Neşriyat’tan çıkan kitabın yalın, anlaşılır, akıcı bir dili var. Yani yazar, afilli cümleler kurayım diye beyin yakmamış. Söylemek istediğini açıkça söylemiş. Kitapta, konuyla ilgili yapılmış anket ve araştırmalara da yer verilmiş. Bir de kitabın içinde stres seviyeni anlayabileceğin bir test var. Çöz bakalım testi! Acaba sen ne kadar stresli bir insansın? 

Altını çizdiklerim

“Bazen sadece bardağa odaklanarak, Yaradan’ın sunduğu kahvenin tadını çıkarmayı unutuyoruz. Kahvenizin tadına varın! En mutlu insanlar her şeyin en iyisine sahip değildirler. Sadece her şeyin en iyi şekilde tadını çıkartanlardır.” 

“Bir öğrenci düşünün sınava hazırlanan. Gireceği sınav için, ‘Bu sınavı kazanmak zorundayım, bu işi yapmak zorundayım’ yerine ‘Bu sınavı kazanmak istiyorum, bu işi yapmak istiyorum’ şeklinde düşünmesi, o öğrenciyi çok daha rahatlatacaktır. ‘Bu sınavı kazanmak zorundayım’da dizginler başkasının elindedir. Oysa ‘Bu sınavı kazanmak istiyorum’da dizginler bendedir.” 

“Stres insanın kendiyle yaptığı iç diyalog sürecinde başlayan bir durumdur. Olumlu diyaloğu alışkanlık haline getirmemiz, stresi yenmenin püf noktasıdır.”

“İyi ve Kötü’nün yüzü aynıdır. Her şey insanın yoluna ne zaman çıktıklarına bağlıdır.”

Fethiye Akay - [email protected]

Kaynak: Genç Yorum Dergisi

Okunma Sayısı: 1550
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı