"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası' toplandı

28 Kasım 2014, Cuma 13:23
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ''Evlatlarımızla, insanımızla o tacirlerin, uyuşturucu teröristlerinin buluşamayacağı, buluştuğunda da hızla müdahale edilebileceği sistemi güçlü bir şekilde kurguluyoruz ve inşallah yılbaşı itibariyle sistem devreye girecek'' dedi.

Müezzinoğlu,  ATO Congresium'da düzenlenen 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nda yaptığı konuşmada, uyuşturucunun hem bireyi, hem aileyi, hem toplumu hem de insanlığı birinci derece ilgilendiren, bireyin hayatını karartan, ailenin huzurunu, mutluluğunu dağıtan, ülkenin ise sosyal dinamiklerini bozan bir konu başlığı olduğunu söyledi.

Türkiye'de 1 milyonun üzerinde çocuk ve genç olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, gençlerin ülkenin, milletin, ailenin geleceği olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

''Uyuşturucu geçtiğimiz yıllarda, son yıllara kadar yalnız bir transfer ülkesi gibi ilgilendirirken, ne yazık ki son yıllarda bireyimizi de gençlerimizi de toplumumuzu da ilgilendiren bir konu başlığına dönüştü. Toplumsal dinamiklerimiz, tarihten getirdiğimiz kültürel miraslarımız, inanç değerlerimizle bu konuda avantajlı yönlerimiz var. Bu avantajlı yönlerimizi çok hızla ve çok güçlü şekilde, daha güçlü hale getirerek biz nesillerimizi, gençlerimizi, ailelerimizi bu beladan koruyabilmek için her türlü tedbiri çok paydaşlı olarak alabilmeliyiz. O nedenle bu Şuranın çok paydaşlılık anlamında ve toplumsal sahiplenme anlamında çok büyük önemi var, çok büyük katkısı da olacağına inanıyorum. Merkeze önce insan, önce sağlık diyen bir anlayışla Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda yaklaşık 5 aydır yoğun bir çalışmayı değerli bakanlarımızla; Sayın Başbakanımızın Bakanlar Kurulu'ndaki sunumumuzdan sonra  Sayın Başbakan Yardımcımızı  görevlendirmesiyle, bu dinamiklerimizi inanıyorum ki dünyaya örnek olacak çalışma boyutuna da taşıyacağız.''

Mücadelede 4 başlık önemli

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında ''koruyucu, önleyici, tedavi edici, rehabilite edici'' olmak üzere 4 başlık olduğunu belirten Müezzinoğlu, ''Önce korunmalıyız, sonra önlemeliyiz, ikisini birlikte götürmeliyiz, koruma ve önlemedeki kaçakları güçlü tedavi ve güçlü rehabilitasyonla da mutlaka toplumun her kesiminde bu anlamda güven duygusunu güçlü hale getirebilmeliyiz'' şeklinde konuştu.

Her anne, baba, her velinin ve yetişkinin bu anlamda mücadelenin dinamiklerine güvenmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, kendilerinin de bu güvenin gücüyle her yanlış oluşan noktada müdahaleleri güçlü yapmaları gerektiğini söyledi.

Alo Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı 

''Birinci kademe olarak Alo Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nı kuruyoruz'' diyen Müezzinoğlu, bu kapsamda her anne, baba, veli, her bireyin burada uzmanlardan, sosyal destek uzmanlarından, emniyet birimlerinden her türlü danışmayı ve desteği alabileceğini bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: ''Kendisinin de acaba burada ben danışırsam veya görüşürsem başıma bir sıkıntı gelir mi demeyeceği, güven duyacağı, mutlaka Alo Uyuşturucu ile Mücadele Destek ve Yardım Hattı, bizim bu anlamda mücadelenin en önemli ayağından biri olacak. Önleyici tedbirlerde yine İçişleri Bakanlığımızın Narkotimleri, mahalle düzeyine, sokak düzeyine kadar inerek, bizim evlatlarımızla veya insanımızla o tacirlerin veya Sayın Başbakanımızın tabiriyle uyuşturucu teröristlerinin buluşamayacağı, buluştuğunda da hızla müdahale edilebileceği sistemi güçlü bir şekilde kurguluyoruz ve inşallah yılbaşı itibariyle sistem devreye girecek. Anneye, babaya, aileye gerek bilgi edinme, gerekse destek alabilmede her türlü desteği verecek güçlü bir yapı olacak.'' 

''Suçlu muamelesi yapmayın''

Konuşmasında anne ve babalara da seslenen Müezzinoğlu, ''Uyuşturucu konusunu bir suçlu muamelesi göstermeden, hastalık zafiyeti gibi görerek onu o hastalıktan, yanlış adresten kurtarabilmek için onu suçlayan, cezalı duruma düşüren değil tam aksine tedavi eden, onu meşru ve doğal zemine çekebilecek bir anlayışı da biz Sağlık Bakanlığı olarak önceliklendiriyoruz'' görüşüne yer verdi. Aile hekimlerinin de bu alandaki destek eğitimlerine başlayacaklarını bildiren Müezzinoğlu, aile sağlık merkezlerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal danışma uzmanlarının da her türlü desteğin verileceğini ifade etti.

Bağımlılık poliklinikleri

Sigara poliklinikleri gibi artık bağımlılık polikliniklerinin de kendilerinin güçlü ayakları olacağını ifade eden Müezzinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: ''Çünkü sigaraya bağımlılık, alkol bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı ve korkarım ki önümüzdeki süreçte hepimize teknoloji bağımlılığı gibi bir problemi de gelmek üzere. Dolayısıyla bağımlılık poliklinikleri güçlü bir hale taşıyabilecek sonra da psikiyatri servisi olan tüm hastanelerimizde diğer hastalıklarımızda nasıl tedaviyi hemen servislerde yapabiliyorsak, buralarda da onları ilk andan itibaren güçlü bağımlılığa dönmeden onları koruyucu ve kurtarıcı tedavileri yapmalarını hedefliyoruz. Bütün hedefimiz AMATEM ve ÇAMATEM sürecine gelmeden kitleleri veya bu anlamdaki  insanımızı erken yakalayabilmek ve bu beladan kurtarabilmek.'' Müezzinoğu, tüm sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin destekleri ile bu süreci başarı ile yürüteceklerine inandıklarını belirten Müezzinoğlu, dünyaya örnek bir çalışmayı da el birliğiyle başaracaklarını sözlerine ekledi.

''Toplumun huzurunu güvenliğini bozan önemli bir sorun''

TBMM Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar da uyuşturucu madde kullanımının toplumun huzurunu, güvenliğini bozan çok önemli bir sorun olduğunu belirterek, uyuşturucuyla mücadele konusunun çok boyutlu yürütülmesi gerektiğini, hükümetin de uyuşturucuyla mücadeleyi çok önemsediğini söyledi. Türkiye'nin iki açıdan risk altında olduğuna dikkati çeken Ünüvar, uyuşturucu kullanan kişilerin çoğunluğunu 30 yaş altındaki insanların oluştuğunu, ülke nüfusunun da büyük kısmının 30 yaşın altında olduğunu, ülkelerarası geçiş anlamında Balkan rotasının Türkiye üzerinden geçtiğini kaydetti.

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 14 Temmuz 2014 tarihinde 7 Bakanlığın ortak bir çalışma başlattığını anlatan Ünüvar, Başbakanın talimatıyla, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığında bir yüksek kurul oluşturulduğunu ifade etti. Başbakanın kendilerine kısa, orta ve uzun vadelerde hedefler belirleme talimatı verdiğini anımsatan Ünüvar, bu kapsamda geçen hafta 81 ilin vali yardımcılarıyla 2 günlük çalıştay icra edildiğini, ikinci önemli çalışmanın da bugün gerçekleştirilen 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası olduğunu söyledi. Ünüvar, 2 gün sürecek ve 2 bine yakın katılımcının olduğu Şurada, yaklaşık 600 katılımcının yer aldığı 15 ayrı çalıştay yapılacağını sözlerine ekledi.

Şuraya Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun yanı sıra , Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Okunma Sayısı: 1540
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı