"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

10 gün öncesine göre daha zayıf hale düştük

23 Aralık 2015, Çarşamba 12:01
Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili Hürriyet'in sorularını cevaplandıran Habertürk Dış Haberler Müdürü Soli Özel, Musul'a asker sevk edilmesini yorumlarken, "Şimdi ne oldu? Biz bundan 10 gün öncesine göre daha zayıf görünümlü bir hale düştük. Türkiye’nin ağırlığına, itibarına, ciddiyetine yazık oldu" dedi.

Uluslar arası ilişkiler ve siyaset uzmanı yazar Soli Özel'in, Ahmet Hakan'ın soruları üzerine verdiği cevapların bir kısmı şöyle:

TÜRK askerleri ve tankları Musul yakınlarına girdi. Ancak ABD bastırınca çıkmak zorunda kaldı. ABD neden bastırdı?

S. ÖZEL: Irak Başbakanı’nı İran’ın pençesinden kurtarmak istiyor. ABD’nin, Irak Başbakanı’nın zaten pek de olmayan gücünün sarsılmamasını istemesi bu yüzden. Olayın Obama’nın telefon etmesine kadar varmasının temel nedeni bu.

Yani tek amaç Irak Başbakanı’nın prestijini kurtarmak mı?

S.ÖZEL: Bundan sonrası benim açımdan spekülasyona girer.

Peki Türkiye’yi yönetenlerin amacı neydi?

S. ÖZEL: Bu olay, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin akabinde saha dışına atılmasının hemen ardından gerçekleşti. “Suriye’de kaybettiğimiz alanı Irak’ta kazanabilir miyiz” şeklindeki bir düşüncenin etkisi olduğunu düşünüyorum. Bir trafiğe de dikkat etmek gerekir: Barzani, Suudi Arabistan’daydı. Sonra Türkiye’ye geldi. MİT’e götürüldü, Genelkurmay’a götürüldü. Bunlar rüyamızda görsek hayra yormayacağımız şeyler. Türkiye, “Beni oyunun dışında görmeyin, işte bakın, Irak Kürdistan Yönetimi’nin Başkanı ile temastayım, orada hâlâ etkili bir oyuncuyum, gördüğünüz gibi 25 tank, 600 asker gönderdim, beni de oyunun içine katmak zorundasınız” demek istedi.

Gelebilecek tepkiler öngörülmedi mi? 

S. ÖZEL: Böyle bir hamleyi sağına soluna bakmadan yaptığın takdirde çok fazla oyuncunun ayağına basıyorsun, onlar da seni püskürtüyorlar. Şimdi ne oldu? Biz bundan 10 gün öncesine göre daha zayıf görünümlü bir hale düştük. Türkiye’nin ağırlığına, itibarına, ciddiyetine yazık oldu. Ben şunu anlamıyorum: Bunun nereye varacağını görmemek mümkün değil. Tepkiler belli ve senin buna direnemeyeceğin de açık. Niye kendini bu duruma koyuyorsun? Hakikaten anlamıyorum.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2210
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı