"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

12. Risale-i Nur Kongresi bugün başlıyor

25 Mart 2017, Cumartesi
Risale-i Nur Enstitüsü’nce yapılmakta olan Risale-i Nur Kongresi’nin 12.’si bugün İstanbul’da masa çalışmalarıyla başlıyor. Masa çalışmalarına çok sayıda akademisyen ve yazar katılıyor.

Risale-i Nur Enstitüsü tarafından düzenlenen ve bu yıl 12.’si yapılacak olan Risale-i Nur Kongresi’nde son dönemin önemli konularından olan cemaatlerin din, devlet ve siyaset üçgenindeki varlığı, hukukun üstünlüğü ve adalet kavramı, sosyal yapılar ve hürriyet kavramının yansımaları, İslâmî hizmet metotları ve Risale-i Nur hizmetinin önemi gibi temel kavramların ele alınacağı bildirildi. 

PANELİMİZE BEKLİYORUZ

İstanbul Radison Hotel’de gerçekleştirilecek Kongre ile ilgili bilgi veren Risale-i Nur Estitüsü Genel Sekreteri Ahmet Dursun, kongre ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını, Kongre’nin ilk ayağını masa çalışmalarının oluşturduğunu ve masa çalışmalarına çok sayıda akademisyen ve yazarın katılacağını söyledi. Dursun, “Masa çalışmalarının sonunda her masa kendi tebliğlerini hazırlayacak ve bu tebliğler Pazar günü Kaya Ramada Hotel’de yapacağımız çok değerli akademisyen ve fikir adamlarının katılacağı panelimizle kamuoyuyla paylaşılacak. Bu sebeple panelemize tüm Türkiye’den yoğun bir katılım bekliyoruz. Pazar günü Risale-i Nur’un bayramlarından biri yaşanacak” dedi. 

1. Masa: ‘Hukukun Üstünlüğü ve Adalet’

Bugün birçok anayasanın bir ilke olarak benimsediği hukuk devleti kavramı, demokrasinin ayrılmaz bir unsuru olarak telâkki ediliyor. Hukuk devletinin temel prensipleri, hak-adalet ilişkisi, tarihsel planda otoriter, totaliter yapıların meşrûluklarını hukukla bağdaştırarak adaleti kendi çizdikleri sınırlar içine hapsetmeleri, ideal adalet anlayışının nasıl hayata geçirileceği, adalet-i mahza kavramın ifade ettiği anlam, Kur’ân’ın ortaya koyduğu adalet düşüncesinin modern hukuktaki yeri, hukukun üstünlüğü ve adalet bağlamında devlet ve cemaat ilişkilerinin yöntem ve muhtevası, Bediüzzaman Said Nursî’nin bu hususlardaki yaklaşımları, bu masanın tartışma konuları arasında.

2. Masa: ‘Din, Devlet ve Cemaat’ 

Bediüzzaman’ın “zaman cemaat zamanıdır” sözünün ne anlama geldiği, devlet ve siyaset karşısında cemaatlerin konumu, şiddete imkân tanıyan çatışmacı İslâmî hareketlerin varlık sebepleri, cemaat-devlet ilişkilerinin hukuk ve adalet ekseninde nasıl yürütüleceği, müsbet hareket ilkesinin önemi, manevî sahalarda cemaatlerin aslî vazifesine nasıl döneceği bu masanın tartışma konularına giriyor. 

3. Masa: ‘İslâmi Hizmet Metodları ve Diyanet’

Kültürlerin sosyal ve siyasî şartlarında farklılaşan tebliğ metotlarından hangilerinin isabetli ve doğru olduğu tartışılan bir husus. Ülkemiz açısından meseleyi sorunlu hale getiren alanlardan birini Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığı ve konumu oluşturmakta; kritik noktalarda ve tartışmalarda Diyanet’in devletçi bir refleksle hareket etmesi bu kurumun varlık ve işleviyle ilgili sorgulamaları çoğaltmakta, sivil alanlara işaret eden din işlerinin hangi şartlarda ve kimler tarafından doğru bir şekilde yürütüleceği sorularını beraberinde getiriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın günümüz İslâmî hizmetler içersindeki yerini ve önemini incelemek, bu kurumun sivil alanlara işaret eden hususlardaki tavrını irdelemek bu masanın çalışma konularının muhtevasını oluşturuyor. 

4. Masa: ‘Sosyal, kültürel yapılar ve Hürriyet’

Farklılıkların yek-diğerini tehdit etmeden bir arada yaşama formülünü hangi ilkeler üzerine kuracağı sorunlu bir alan. Bu bağlamda hürriyet kavramı Bediüzzaman’ın malikiyet ve serbestiyet devri olarak ifade ettiği bir dünyada bir arada barış içinde yaşamayı temin edecek bir kavram olarak hayata geçirilmeyi beklemekte. Hürriyetin önemi, insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü, demokrasi, çoğulculuk, çok kültürlülük, farklılıklara tahammül gibi hususları insanın lehine dönüştürmede zorlanan modern toplumların hak ve adalet merkezli bir yapıya kavuşmasının yollarını nasıl bulacağı bu masanın tartışma konuları arasında.  

5. Masa: ‘İslâm Düşünce Geleneği ve Risale-i Nur’ 

Her alanda kısıtlanmış ve engellenmiş bir zeminde yeşeren Risale-i Nur hareketi bin yıllık bir medeniyet birikimini Kur’ânî değerler etrafında yeniden inşa edecek ve İslâm düşünce geleneğinin evrensel öncülüğünü yapacak imkânlara sahip bir kaynak olarak anlaşılmayı bekliyor. İslâm düşünce geleneğinin Asr-ı Saadetten günümüze uzanan izlerini takip etmek, bir medeniyet krizinin yaşandığı çağımızda insanlığın ihtiyacı olan değerler sistemini üretecek bir medeniyet tasavvurunun imkânlarını aramak, bu arayışlar içersinde Saîd Nursî’nin ve  Risale-i Nur hareketinin yerini tesbit etmek, bu masada konuşulacak konulardan.

Okunma Sayısı: 2181
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı