"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

15 Temmuz darbesinden sonra basının durumu daha da kötüleşti

28 Ekim 2016, Cuma
Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’deki basın hürriyeti tartışılırken, özellikle 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında, basın özgürlüğünün ve gazetecilerin durumunun daha da kötüleştiğine vurgu yapıldı. Avrupa Parlamentosu temsilcileri, Türkiye’nin bu durumdan bir an önce normalleşme ve daha çok demokratikleşmeyle kurtulabileceğini dile getirdi.

Dünyanın ileri gelen düşünce kuruluşları, Avrupa Parlamentosu ve İnsan Hakları savunucuları Türkiye’yi basın özgürlüğü konusunda uyarıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler ( REPORTERSANS FRONTİERES) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye’nin “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi”ne dönüştüğünü söyledi. Kapatılan yayın organlarının sayısında ciddi artış olduğunu belirten Önderoğlu, “120’den fazla gazeteci hapiste. Kapatılan yayın organı sayısı ise internet siteleri hariç 150’yi aştı” dedi. 

 

Avrupa Parlamentosu: Endişeliyiz

Türkiye’de medya özgürlüğü bir kez daha Avrupa Parlamentosu (AP) gündeminde. Strasbourg’da AP Genel Kurulunda düzenlenen oturumda, Türkiye’de gazetecilerin durumunun 15 Temmuz darbe girişimi sonrası daha da “kötüleştiği” mesajı verildi. Avrupa Komisyonu’nun bölgesel politikalardan sorumlu gazeteci kimlikli üyesi Corina Cretu, oturumda yaptığı konuşmada, ifade özgürlüğü ve özgür, çeşitli ve bağımsız medyanın AB’nin temel değerlerinden olduğunu hatırlattı. Türkiye’deki mevcut durumu ‘kaygı verici ve kabul edilemez’ olarak tanımlayan Cretu, medya özgürlüğü önündeki engelleri kaldırması için Türk hükümetine çağrıda bulundu. Cretu Avrupa Komisyonu’nun “Türkiye ile diyalog ve Türkiye’de ilerleme sağlanması için üyelik müzakerelerini en iyi yol olarak gördüğünü” vurguladı. AP’nin sayıca en önemli grubu olan Hristiyan Demokratlar adına konuşan Alman parlamenter Renate Sommer, Türkiye’de “ifade ve basın özgürlüğü kalmadığını ve cadı avı başlatıldığını” savundu. 

Zorluklar demokrasiyle aşılır

AP sosyal demokratları adına söz alan Türkiye raportörü Kati Piri ise, AP’deki tüm siyasi grupların Türkiye’de hapiste olan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu söyledi. Gazetecilerin “işledikleri suçlar için değil, görüşleri için hapiste olduklarını” dile getiren Piri, Türkiye’nin yüzleştiği zorlukların üstesinden “ancak demokrasiyi kuvvetlendirerek ve normale dönerek gelebileceğini” kaydetti. 

Özgürlük yoksa demokrasi de yok

Muhafazakar Grup adına konuşan Belçikalı parlamenter Marc Demesmaeker de, “medya özgürlük ve bağımsızlığı olmaksızın demokrasiden söz edilemeyeceğini” söyledi. Demesmaeker, Türkiye’nin “bu haliyle AB adayı statüsüne layık olmadığını” savundu. 

Cadı avı yürütülüyor

Gazeteci Can Dündar da , AP Liberal Grup üyesi Alman parlamenter Alexander Graf Lambsdorff himayesinde basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de basının baskı altında olduğu mesajı veren Dündar, muhaliflere karşı “cadı avı” yürütüldüğünü savundu. Dündar Avrupalı gazetecileri Türk basını ile dayanışmaya çağırarak, Türkiye’de ifade ve medya özgürlüğü için destek istedi. 

Okunma Sayısı: 2417
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Albayrak

    28.10.2016 20:43:28

    Taşlar yerinden oynanmamış ne kaldı Huzur yok Saygı hoşgörü sevgi bitmiş ben diyenler topluluğu ne dersen de hep boş 2+2:5eder bir toplum DOĞRU SU 4 ETMEZ Mİ RABBİM doğru dürüst Hak hakkaniyet fen ayırmasını Amin

  • Ersan

    28.10.2016 10:38:09

    Sade ce basın mi kotu duruma düştü.gerçi sebep sonuc

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı