"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

15 Temmuz'un en önemli davası: "Bu soruya cevap vermek istemiyorum"

23 Mayıs 2017, Salı 13:20
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay çatı davasının ikinci celsesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri sanık Ali Yazıcı savunmasını yapıyor.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi esnasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın ikinci celsesi başladı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda gördüğü duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Yazıcı savunmasını yapıyor

Duruşmada, sanıklardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Ali Yazıcı savunmasını yapıyor.

Duruşma salonu çevresinde Ankara Jandarma Komando Tabur Komutanlığında görevli komandolar, infaz koruma memurları, bomba arama köpekleri ile TOMA ve zırhlı araçlar bulunuyor.

Cezaevi çatılarında da keskin nişancılar görev yapıyor.

Engin Dinç'ten müdahillik talebi

Bu arada, olay tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı olan, halen Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü yapan Engin Dinç'in avukatları Cihat Haykır ve Samet Can Olgaç, mahkemeye dilekçe vererek, müvekkilleri adına davaya müdahillik talebinde bulundu.

Dilekçede, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının ifadesini aldığı gizli tanık "Şapka"nın, darbecilerin, olay günü "Dinç'in konutundan jandarma timlerince alınması, Akıncı Üssü'ne getirilerek, muhafaza edilmesinin planlandığını" söylediği belirtilerek, darbecilerce "derdest edilmesi planlanan Dinç'in suçtan doğrudan zarar gördüğü" ifade edildi.

***

''Darbeyi bir ay önce dillendirenler vardı''

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 sanığın yargılandığı davada darbe girişimi öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başyaveri olan Kurmay Albay Ali Yazıcı savunma yaptı.

Yazıcı, bir yıllık görev süresince Cumhurbaşkanına sadakatla hizmet ettiğini söyledi. Yazıcı, "Darbeyi bir ay önce dillendirenler vardı" dedi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen duruşmaya sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı duruşmaya ilk gün getirilmeyen sanıklar bulunduğu için iddianamenin özetini tekrar okudu. Ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerini darbecilere söylediği iddia edilen ve Cumhurbaşkanına suikast girişimiyle suçlanan Ali Yazıcı'nın savunmasına geçildi.

27 TEMMUZ 2015'DE ATANDIM 15 TEMMUZ'A 2016'YA KADAR SADAKATLA HİZMET ETTİM

Ali Yazıcı, Bulgaristan Sofya'da ateşe olarak çalışırken 27 Temmuz 2015'de göreve atandığını belirterek, "Alay komutanlığı sıram gelmesine rağmen bu göreve atandım. Bir yıl boyunca sadakatla hizmet ettiğimi düşünüyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşadığımı düşünmüyorum. 5 Temmuz 2016 tarihine kadar Cumhurbaşkanının yanından hiç ayrılmadım. Darbe girişimi öncesi Ramazan Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanımız iki günlük izne ayrıldı ve benimde ayrılabileceğimi söyledi. 9 Temmuzda da bir haftalık izne çıkarak Tokat'ta gittim. 14 Temmuzda Ankara'ya döndüm. Ankara'da kendi lojmanında kaldım. 15 Temmuzda, 16 Temmuzda planlı olana Cumhurbaşkanının Antalya programına katılmak için saat 17.00'da yola çıktım. Yola çıkmadan Cumhurbaşkanı Muhafız Alayında iken hiç tanımadığım Emin Yarbay olduğunu söyleyen bir kişi Antalya'ya gideceğimi öğrenmiş ve kendisinin de Antalya'ya gideceğini söyleyerek benimle geldi. Afyon'da mola verdik. Bu sırada beni ilk beni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fahri Kasırga aradı. 'Bir şeyler oluyor bilgin var mı' diye sordu. Ben araştırıp döneceğimi söyledim. Bu sırada bazı telefon görüşmeleri yaptım. Antalya'daki protokol müdürü beni arayıp programın iptal edildiğini söylemesi üzerine gitmekten vazgeçip İzmir'e doğru yola çıktım. Arabadaki Emin Yarbay'a isterse inebileceğini söyledim. Ancak bana 'komutanım Çiğli'ye gidelim' dedi. Çiğli'de televizyonda iki saat olayları takip ettik. Oradan misafirhaneye geçtim ertesi sabah Ankara ya döndüm. 16'sında Ankara'ya döndüm ve 17'sinde gözaltına alındım" dedi.

CUMHURBAŞKANI BENİ 3-4 AY ARAŞTIRMIŞ

İfadesinin ardından soruları yanıtlayan Yazıcı, yaver seçilmesinde kimin etkili olduğu sorusunu, "Beni Cumhurbaşkanı bizzat kendisi seçti. Hakkımda 3-4 ay araştırma yapmış. İlçe Ak parti ve muhtarlığa sordurmuş. Mit'ten bilgi istemiş. Benim bunlarla bir alakam olsaydı beni seçtirmezdi. Cumhurbaşkanına suikast suçlamasıyla yargılanıyorum. Her zaman yanında imkan varken yapmıyorum, Cumhurbaşkanımızdan ayrılınca suikast yapacağım söyleniyor. Bu akla yatkın değil" dedi.

Suçlamaları kabul etmediğini tekrarlayan Yazıcı'ya Cumhuriyet Savcısı, "Kendinizi Atatürkçü bir subay olarak tanımlıyorsunuz. Peki sizce bu darbe girişimini kim yaptı. Bir bilginiz var mı?" diye sordu. Yazıcı bu soruyu, "10 aydır düşünüyorum bir sonuca varamadım" şeklinde cevapladı.

BEN DARBE GİRİŞİMİNİ 15 TEMMUZ'DA ÖĞRENDİM

Yazıcı, hakkında gazetelerde çıkan Cumhurbaşkanlığı uçağında yaptığı iddia edilen 'darbe' esprisi ile ilgili soruya, "Bu espriyi ben değil Cumhurbaşkanı danışmanları yapıyordu. Darbe olduğunu ben 15 Temmuz'da öğrendim ama darbe bir ay öncesinden dillendiriliyordu" dedi. Yazıcı, "Danışmanlar mı dillendiriyordu" sorusuna ise "Bu soruya cevap vermek istemiyorum" dedi.

AA - DHA

***

Okumak için tıklayınız:

Akın Öztürk ifade verdi

15 Temmuz'un önemli davasında yeni gelişme: İstenen cezalar belli oldu!

Dikkat çeken o anlar...

Bugün başlıyor: 15 Temmuz'un en kritik davası...

 

AA

Okunma Sayısı: 8341
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı