"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

1915 olayları yeni belgelerle ele alınacak

25 Mayıs 2015, Pazartesi 13:57
Yüzüncü Yıl Üniversitesince gerçekleştirilecek "Birinci Dünya Savaşında Ermeniler" Sempozyumu'nda, tarihçiler 1915 olaylarını yeni belge ve bilgilerle ele alacak

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından yapılacak "100. Yılında Ermeni Meselesi ve Gerçekler" Sempozyumu'na katılacak tarihçiler, Ermenilerin iddialarıyla ilgili gerçekleri ve Ermeni isyanları sonucu Müslümanların katledilmesini belgeleriyle ortaya koyacak.

YYÜ öncülüğünde, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan'ın yanı sıra çeşitli üniversitelerden çok sayıda bilim adamı ve tarihçinin katılımıyla 28 Mayıs'ta düzenlenecek sempozyumda, 1915 olaylarının tarihi, kültürel ve hukuki boyutuyla ilgili sekiz sunum gerçekleştirilecek.

YYÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş, 1915 olaylarının yüzüncü yılının geride kalması nedeniyle Ermenilerin iddiaların ulusal ve uluslararası gündemdeki yerini koruduğunu belirtti. Kardaş, sempozyumda önemli bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Papa Franciscus'un açıklamalarıyla olayı farklı bir boyuta taşıdığını vurgulayan Kardaş, Ermeni meselesinin bölgeyle ilgili kısmını tartışmak amacıyla sempozyumu Van'da düzenlediklerini ifade etti.

Kardaş, sempozyuma katılan akademisyenlerin, "20. Yüzyılın ilk Soykırımı: Öldürülen Türkler Davası ve Van-Zeve Örnekleri", "Ermeni İsyanlarının Müslüman Mağdurları", "Van'ın İşgali ve Ermenilerin Yaptığı Tahribat", "Türk Edebiyatında Ermeniler", "Hukuk Karşısında Ermeni İddiaları", "Ermeni Sorununda Son Gelişmeler", "Tarihimizle Yüzleşiyoruz", "Van Erciş'ten Hocalı'ya Ermenilerin Türk Katliamı" konularında sunumlar yapacağını belirtti.

1915 olaylarının başladığı vilayetler arasında en büyük tahribata Van'ın uğradığını anlatan Kardaş, şunları söyledi:

"Bu nedenle sempozyumun Van'da yapılması kararlaştırılmıştır. Ermeni olaylarında en büyük aktörlere baktığımızda, İngiliz, Fransız ve Rusların rol oynadığını görüyoruz. Rusların Ermenileri desteklemesi, el altından silah vermesi ve çete liderlerinin Anadolu'ya gelerek faaliyet yürütmesiyle birlikte Van'da çok büyük olayların alt yapısı oluşturulmuştu. Savaşın başlamasıyla birlikte bölgeye gelen Ermeniler ve Ruslar işbirliği yaparak 20 Mayıs 1915'te Van'ı işgal etmiş ve kentin tamamı yakılıp yıkılmış, on binlerce insan bu sırada hayatını kaybetmiştir. Bu tarihi geçmişe dünya kamuoyunun ilgisini çekmek amacıyla sempozyumun düzenlendiği yer olarak Van seçilmiştir. Van, Birinci Dünya Savaşı ve öncesindeki Ermeni olayları yüzünden önemli bir mevkiye sahip olmuştur."

Kardaş, sempozyuma dünyaca tanınan birçok bilim adamı, siyasetçi ve hukukçunun katılacağını belirterek, "Ermeni olaylarıyla ilgili dünyada söz sahibi olan hocalarımız, Ermenilerin yaptığı katliamı belgeler ışığında dile getirecek ve anlatacak" diye konuştu.

Ermeni olaylarında söz sahibi olan Prof. Dr. Azmi Süslü'nün de bir sunumda bulunacağını söyleyen Kardaş, "Hocamız Ermenilerin yaptığı katliamı belgeler ışığında dile getirecek ve anlatacak. Diğer hocalarımız da Ermeni olaylarının tüm yönlerini detaylarıyla katılımcılara anlatacak. Sempozyumun çok verimli geçeceğine inanıyoruz. Mekanın Van olarak seçilmesi ve alandaki uzmanların sempozyumda yer alması önemli bir gündem oluşturacaktır" ifadesine yer verdi.

Kardaş, sempozyumda yer alacak bilim adamlarının ellerindeki daha önce yayınlanmayan belgeleri, katılımcılarla paylaşacaklarına inandığını aktardı.

Kendisinin de sempozyumda, "Van'ın İşgali ve Ermenilerin Yaptığı Tahribat" konulu bir sunum yapacağını bildiren Kardaş, "Van, Birinci Dünya Savaşı öncesinde modern bir kentti. Ancak işgal edildikten sonra tamamen tahrip edildi. Rus ve Ermeni birlikleri kenti harabeye dönüştürdü. Ermeniler daha önce işgal sırasında evlerinin duvarlarına mazgallar açarak tüfeklerle Müslüman askerlere ve halka saldırıyordu. Bu saldırılar sonunda Van kenti tamamen yerle bir edildi. Bunu fotoğraflarla ortaya koymuş bulunuyoruz" dedi.

AA

Okunma Sayısı: 1932
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı