"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2014'te sağlık çalışanlarına yönelik 232 vaka meydana geldi

29 Ocak 2015, Perşembe 11:53
Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, sağlık çalışanlarına yönelik hasta yakınları tarafından uygulanan fiili ve sözlü şiddette artış olduğuna işaret ederek, bu artışın genelde ağır vakaların gittiği hastanelerde fazla olduğunu ifade etti.

Dr. İsmail Kılıç, acil servislerde yaşanan hekim ya da hastane personeline yönelik şiddetin yanı sıra 112 Sağlık ekibine şiddetin arttığı, ambulanslara yönelik de saldırıların olduğunu dile getirdi.

Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, toplumsal şiddet olaylarındaki artışa paralel olarak sağlık hizmetlerinde de sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleşen şiddet olaylarında artış olduğunu dile getirdi. Dr. Kılıç, 2014 yılında Kayseri genelinde beyaz kod bildirimi yani sağlık çalışanına yönelik şiddetle ilgili 232 vaka oluştuğunu anlatarak, "Bununla ilgili sağlık çalışanlarına yapılan saldırı sonrasında hukuki süreç başlatılmıştır. Bakanlığımız sağlıkta şiddetin önlenmesi, şiddete karşı gerekli cezai yaptırımların uygulanması, mağdur personele hukuki yardım yapılması için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Bu kapsamda beyaz kod sistemi kurulmuştur. Personelimize hukuki yardım sağlanmaya başlanmıştır." dedi. 

Dr. Kılıç, sağlık kurumlarında hastalar, hasta yakınları, meslektaşlar gibi farklı birçok kaynaktan doğan şiddetin ortaya çıkışında yine birçok etkenin rol oynadığını ifade ederek, şunları söyledi: "Kayseri’de beyaz kod bildirimlerinde açılan davalar genellikle hakaret, tehdit ve yaralama suçlarına ilişkindir. Sağlık çalışanlarının en çok mağdur olduğu suç tipi ise hakaret suçudur. Şiddet uygulayanlara karşı açılan ceza davalarının tamamına yakınında şiddet uygulayanlar hüküm giymiş ve cezalandırılmıştır. Sağlık çalışanlarımızın güvenliği bizim için önemlidir. Bu nedenle yasal olarak alınabilecek, idari tedbirlerle ilgili müdürlüğümüz hassasiyet göstermektedir."

Kısa zaman önce 112 Acil Servis ekibine yönelik saldırı olduğunu aktaran Dr. İsmail Kılıç, "Kalp krizi geçiren vakaya ambulans 6 dakika içerisinde ulaştı. 6 dakika gibi kısa zamanda ekibimiz ulaşmış, buna karşın hasta yakınları çalışanlarımıza saldırdığı gibi ambulansa yönelik de camlarını kırmak ve zarar vermek suretiyle sorun yaşatmışlardır. Ambulans içerisinde atılan parke taşları çıktı. Buna karşın vaka hastaneye ulaştırıldı ve şu an hayatta. Ancak insanlarımızın neden saldırdığına bir anlam veremiyoruz." diye konuştu. 

2014'TE 232 SALDIRI VAKASI

Çalışan Hakları ve Güvenliği Koordinatörü Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Demirel, 2014 yılında sağlık çalışanlarına yönelik 232 vaka meydana geldiğini belirtti. Vakaların genelde acil servis ve ağır hastaların gittiği hastanelerde meydana geldiğini anlatan Dr. Demirel, Kayseri'de sağlık çalışanına şiddet uygulanan hastanelerde yüzde 44 ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nin birinci, yüzde 30 ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi ikinci sırada yer aldığını, onları Develi Hatice Muammer Kocatürk Devlet Hastanesi, 112 Acil Servis, Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Hastanesi'nin takip ettiğini bildirdi.

Beyazkod İl Koordinatörü Avukat Serkan Demirkaya, 2014 yılında vuku bulan sağlık çalışanlarına yönelik şiddette bazı olaylarda verilen cazalar hakkında bilgi verdi. Avukat Demirkaya, diş hastanesinde bir memura yönelik yapılan hakaretten dolayı 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada şahsa 7 bin 600 lira adli para cezası verildiğini söyledi. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktora iki kez kafa atan hastaya ise 16. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 7 ay 15 gün hapis cezası verildiğini açıkladı.

Okunma Sayısı: 824
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı