"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

70 bin öğrenci tutuklu

25 Ocak 2018, Perşembe
Türkiye’de sayıları 70 bini bulan tutuklu öğrencilerin yaşadıkları sorunlar araştırıldı. Tutuklu öğrencilerin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlarının başında öğrenim hayatlarının akıbeti geliyor.

Adalet Bakanlığı’nın, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin soru önergesine geçen sene Eylül ayında verdiği yanıta göre, Türkiye cezaevlerinde 69 bin 301 tutuklu öğrenci bulunuyor. Tutuklu öğrencilerin yaşadığı sıkıntıların başında, öğrenim hayatlarının kesintiye uğraması geliyor. Hatta bazı öğrenciler için başlatılan ceza soruşturmaları veya haklarında açılan davalar, eğitim hayatlarının sona ermesi demek oluyor. Hüseyin Boğatekin, Türkiye genelinde tutuklu bulunan öğrencilerin haklarını savunan avukatlardan biri. Avukat Boğatekin, müvekkili olan tutuklu öğrencilerin çoğunluğunun dosyasında üniversiteler bünyesindeki öğrenci derneklerine üye olmanın silahlı terör örgütü üyeliğine delil sayıldığını söylüyor. 

Öğrenim hakları ihlal ediliyor

Tutuklu bulunan öğrencilerin kayıt yaptıramadığını ve sınavlara giremediğini hatırlatan Boğatekin, “İçeri alındığınızda eğitim hayatınız sekteye uğruyor” diyor. DW’nin haberine göre Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Kadir Selamet, tutuklu öğrencilerin bir kısmının öğrenim hakkının ihlâl edildiğini, öğrenimine devam edenlerin ise birçok problemle karşılaştığını ifade ediyor. DW’nin haberine göre yaşanan sıkıntılardan bazılarını ise öğrenimin ücretli olması, sınav nakil masraflarının karşılanmaması, uzun tutukluluk sürelerinden kaynaklı yaşanan hak gaspları şeklinde sıralıyor.

Sınavlara giremiyorlar

Kasım 2016’da yürürlüğe giren 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), örgüt üyeliğinden tutuklu ve hükümlü bulunan kişilerin sınava girme haklarını elinden aldı. İlgili maddede, “Terör örgütü üyeliği veya bu örgütlerin faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar sebebiyle tutuklu veya hükümlü olarak ceza infaz kurumunda bulunanlar, olağanüstü halin devamı ve kurumda barındırıldıkları süre zarfında, ülke genelinde uygulanan merkezî sınavlar ile örgün veya yaygın her türlü eğitim ve öğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavlara giremezler” deniliyor.

Etiketler: cezaevi, hapis, öğrenci
Okunma Sayısı: 6854
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şerif

    25.1.2018 10:33:18

    70 bin tutuklu öğrenci ne demek? korkunçbir sayı bu.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı