"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB’den kopuş ağır hasara yol açar

27 Haziran 2017, Salı 00:05
Ekonomist Asaf Savaş Akat, “Görünür bir gelecekte Türkiye’nin AB’ye üye olması bana mümkün gelmiyor” dedi. Akat, AB’den kopuşun ise ekonomide kalıcı ve ağır hasara sebep olacağını belirtti.

Türkiye’nin AB ile aynı değerleri paylaşma yolunda ilerlediğini söylemenin mümkün olmadığını belirten ünlü iktisatçı Prof. Dr. Asaf Akat; “AB’de ise İslâm ve Türkiye karşıtlığı yükseliyor. Bu durumda üyelik zor, ama farklı nedenlerle de olsa iki taraf da ipleri koparmak istemiyor” diyor. Gazete Duvar’a konuşan Akat’ın değerlendirmeleri şu şekilde; Türkiye’nin AB üyeliği macerası çok ilginçtir. Uzun süre Ortak Pazara üye olma niyeti olmadan üye adayı olduk. Unutmayalım, üyelik gümrük duvarlarını indirmeyi gerekiyordu ve adeta herkes karşı çıkıyordu. İthal ikameci döneme yukarıda değindik. O arada önemli fırsatlar da kaçtı. Ecevit Yunanistan’la beraber üyeliğe müracaatı reddettiğinde iş alemi de onu desteklemişti. Neyse, görünür bir gelecekte Türkiye’nin AB’ye üye olması bana mümkün gelmiyor. Türkiye’den ve AB’den kaynaklanan siyasi nedenler özellikle öne çıkıyor. 

Ekonomide çok ağır ve kalıcı hasara yol açar

Türkiye’nin AB ile aynı değerleri paylaşma yolunda ilerlediğini söylemek mümkün değil. AB’de ise İslâm ve Türkiye karşıtlığı yükseliyor. Bu durumda üyelik zor; ama farklı sebeplerle de olsa iki taraf ipleri de koparmak istemiyor. Bu günkü, ne içinde ne dışında, garip bir statüko süregeliyor. Şunu söyleyerek bitirelim. Küresel korumacılık eğilimlerinin arttığı bu dönemde AB ile Gümrük Birliği Türkiye ekonomisi için giderek daha da hayati hale gelmiştir. O perspektifte bir kopuş ihtimalini düşünmek bile istemiyorum. Ekonomide çok ağır ve kalıcı hasara yol açacağı kesindir.

Tahmin yapmak zorlaştı

“Yeni millî gelir serisi tahmin yapmayı da zorlaştırdı” diyen Prof. Dr. Akat, “Yeni serinin özelliklerine kimse hakim değil; tam hazmedilmedi diyebiliriz. Eski seride diğer göstergelerle ilişkileri öğrenilmişti; büyüme tahmini daha kolay tutturuluyordu. Yeni seri hâlâ bir muamma; diğer göstergelerle ilişkiler değişti. Bu da tahmin yapmayı zorlaştırıyor” dedi.

Etiketler: avrupa birliği
Okunma Sayısı: 3358
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • nafi

    27.6.2017 11:35:04

    IŞİD üyesi, hristiyan bir çiftin arabasını durdurur ve direksiyondaki adama Müslüman olup olmadıklarını sorar. Hristiyan adam “Müslümanız” der. IŞİD üyesi : “Öyleyse Kur'an’dan bir ayet oku!” der. Hristiyan adam, Bozulmuş İncil’den bir ayet okur. IŞİD üyesi: “Evet, doğru” der ve adamın yoluna devam etmesini söyler. Yola devam ederlerken adamın karısı: “Nasıl böyle bir riski göze alabilirsin? Neden Müslüman olduğumuzu söyledin? Yalan söylediğini anlasalardı her ikimizi de öldüreceklerdi! ” diye şikayet eder. Kocası: “Meraklanma. Kur'an’ı bilselerdi masum insanları öldürmezlerdi” diye yanıtlar.. 

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı