"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB’den Türkiye’de basın konferansı

03 Mayıs 2018, Perşembe
Avrupa Birliği, iki gün sürecek Türkiye’ye özel basın özgürlüğü konferansı düzenliyor. Güvenlik endişesi ile AB’nin Türk katılımcıları programa kadar açıklamak istemediği yorumları yapılıyor.

Avrupa Birliği, iki gün sürecek Türkiye’ye özel basın özgürlüğü konferansı düzenliyor. Konferansa Türkiye’den katılacaklar hâlâ resmî olarak açıklanmazken, AB’den oldukça üst düzey katılım bekleniyor. Konferansa AB tarafından Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, AP Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume ile AB Komisyonu Komşuluk Siyaseti ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn’ın katılacağı belirtiliyor. Konferans, geçen yılki raporunda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden Avrupa Parlamentosu tarafından düzenleniyor ve AB Komisyonu tarafından destekleniyor. Ahval’de yer alan habere göre AB kaynakları, Türkiye’de basın hürriyetinin ciddî tehdit altında olduğunu vurgulayarak Türkiye’ye özel bir konferansın yapıldığını teyit ediyor.

Konferansa katılacaklar resmen açıklanmadı

Geçtiğimiz yıllardaki tanıtıma rağmen Türkiye konferansına katılacaklar hala resmen açıklanmadı. AB kaynakları, program ve katılımcıların konferans başladığında kamuoyuna açıklanacağını belirtiyor. Güvenlik endişesi ile AB’nin Türk katılımcıları programa kadar açıklamak istemediği yorumları yapılıyor. AB, 17 Nisan’da açıklanan Türkiye İlerleme Raporu’ndan ifade ve basın hürriyetinde ciddî gerileme olduğunu tesbit etmiş ve sert eleştiriler getirmişti. Sınır Tanımayan Gazeteciler ise geçen hafta açıkladığı raporda Türkiye ve eski Sovyet Cumhuriyeti ülkelerinin basın hürriyeti kısıtlamasında liderliği kaptırmadığını ve Türkiye’nin iki basamak daha gerileyerek 180 ülke arasında 157. olduğunu açıklamıştı.

Türkiye listeden çıkarılmıştı

AB Komisyonu, 2011’den başlayarak her iki yılda bir Batı Balkanlar ve Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü sorunlarını masaya yatıran geniş kapsamlı konferanslar düzenliyordu. Konferanslar 2013 ve 2015’te de tekrarlanmıştı. ‘Açıkça konuş’ (Speak Up) ismini taşıyan konferanslar 2017’den itibaren Türkiye’yi listeden çıkararak devam etmişti. Geçen yıl Kasım’da yapılan Speak Up konferansına sadece Balkan ülkeleri gazetecileri davet edilmişti. AB kaynakları, bu ayrışmanın Türkiye’de basın özgürlüğünün durumunun daha da kötüleşmesi ve Batı Balkan ülkelerinden ciddi şekilde ayrışmasından kaynaklandığını belirtiyor. Ancak, AB bir süredir Batı Balkanlar ile Türkiye’yi ayrı platformlarda ele almayı tercih ediyor. 17 Mayıs’ta AB dönem başkanı Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapılacak AB – Batı Balkanlar Zirvesi’ne Türkiye davet edilmedi. Türkiye bu zirveye katılım yerine 26 Mart’ta AB Komisyonu ve Konseyi başkanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Varna’da yaptıkları üst düzey toplantı ile yetindi. 

Okunma Sayısı: 1418
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı