"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB’nin en büyük başarısızlığı

05 Mayıs 2017, Cuma
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Sedat Ergin: “Tam üye ülkelerde demokrasiden, ifade özgürlüğünden, hukukun üstünlüğünden uzaklaşan uygulamaları, pratikleri önleyecek, durduracak bir caydırıcılığı kazanamamış olması, AB projesinin 21’inci yüzyılın başındaki en büyük başarısızlığıdır.”

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Sedat Ergin, Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Deutsche Welle için kaleme aldığı yazısında, AB’nin başarısızlığı noktasında, “Türkiye aday ülke olduğu için bu alanda ortaya çıkan gerilemeler karşısında AB çevreleri kendilerine mazeret bulabilir. Oysa Macaristan ve Polonya AB’ye tam üye ülkeler. Tam üye ülkelerde demokrasiden, ifade özgürlüğünden, hukukun üstünlüğünden uzaklaşan uygulamaları, pratikleri önleyecek, durduracak bir caydırıcılığı kazanamamış olması, AB projesinin 21’inci yüzyılın başındaki en büyük başarısızlığıdır” yorumunda bulundu.

AB’nin demokratik caydırıcılığı

Ergin, yazısında sorunlar karşısında çözüm bulamamasına dair ise şunları ifade etti: “Kuşkusuz, 2006-2007 sonrasında Fransa ve Almanya’nın Türkiye’nin tam üyelik konusunda ayak sürüyen bir çizgiye kaymalarının Türkiye’deki AB heyecanını soğutan etkilerini de görmezlikten gelemeyiz. Reform heyecanının kaybedilmesi ve ifade özgürlüğünde zemin kaybedilmeye başlanması, aslında Türkiye’de birbirine paralel yürüyen süreçler olmuştur. Bu sorunlar baş göstermeye başladığında çözüm için AB’nin sihirli bir değnek bulması gerekmiyordu. Sadece Avrupa’yı Avrupa yapan değerlere sahip çıkılması, ilkeli bir duruşla bu değerlerin vurgulanması yeterliydi. Üstelik burada mesele sadece Türkiye ile de sınırlı değildir. Bugün ifade özgürlüğü alanındaki sorunlar Avrupa kıtasının içine doğru yayılmaktadır. Macaristan, Polonya ve Balkanlar’da karşılaştığımız antidemokratik uygulamalar şimdiden kabarık bir külliyat oluşturuyor. Türkiye aday ülke olduğu için bu alanda ortaya çıkan gerilemeler karşısında AB çevreleri kendilerine mazeret bulabilir. Oysa Macaristan ve Polonya AB’ye tam üye ülkeler. Tam üye ülkelerde demokrasiden, ifade özgürlüğünden, hukukun üstünlüğünden uzaklaşan uygulamaları, pratikleri önleyecek, durduracak bir caydırıcılığı kazanamamış olması, AB projesinin 21’inci yüzyılın başındaki en büyük başarısızlığıdır.”

İfade özgürlüğü geriliyor

AB’nin Türkiye’deki süreçlere yaklaşımı konusunda kötü bir sınav verdiği görüşünü savunan Ergin, “Bu yazıyı kaleme almak üzere masaya oturduğumda ilk iş olarak geçen yıl 13 Haziran tarihinde Bonn’da düzenlenen törende Deutsche Welle İfade Özgürlüğü Ödülü’nü almam dolayısıyla yaptığım konuşmanın metnini yeniden okudum. Konuşmam, genel hatlarıyla, yalnızca Türkiye değil Avrupa kıt’asında da ifade özgürlüğünün gerilemekte olduğuna dikkat çeken, bu alanda yaşanan sorunlara değinen, bu sorunların yarattığı kaygıları vurgulayan bir metindi” ifadelerini kullandı.

İyimserlik havası çabuk dağıldı

Ergin, 15 Temmuz darbe girişimine karşı alınan tavırla alâkalı olarak da, “Toplumun bütün kesimlerinin darbeye karşı kuvvetli bir tavır alması Türk demokrasisi için bir olgunluk sınavı oldu. Ve darbe girişimi sonrasında Türkiye’de demokrasiye inanan insanların ortak bir dileği şekillendi. Bu dilek, demokrasiye kasteden bu saldırıya gösterilen ortak tepkinin Türkiye’de demokrasinin ileri götürülmesi için bir katalizör işlevi görmesi ve ülkede güçlü bir demokrasinin temellerinin atılması sürecini başlatmasıydı. Türkiye’de nadir görülen bir büyük mutabakat ortaya çıkmıştı. Ne yazık ki geçen yaz darbe sonrasında ülkeyi kaplayan bu iyimserlik havası kısa bir süre sonra dağılmıştır” cümlelerine yer verdi.

Etiketler: ab, avrupa birliği
Okunma Sayısı: 2937
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı