"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Acil servis çalışanları psikolojik baskıya maruz kalıyor

29 Ocak 2015, Perşembe 11:01
Türkiye'de 701 kamu hastanesi ve 560 özel hastane ile sağlık hizmetleri veriliyor.

Özel hastanelere müracaat eden hasta sayısı son 10 yılda 11,5 kat artarken, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz yılın ekim ayında 10 hastane ya da sağlık kuruluşu 200 milyon TL'lik yatırım teşvik belgesi aldı. Gelişen teknoloji, özel hastane sayısının artması, uzmanlık alanlarının gelişmesi ve sermaye gruplarınca sektöre yapılan yatırımların artması ile birlikte Türkiye’de sağlık sektörü büyük bir pazar haline geldi. Sektörün büyümesi sektörde çalışan işçi sayısının ve iş kolu çeşitliliğinin artmasını sağladı. Ancak bu olumlu gelişmeye rağmen sağlık çalışanlarının İş Hukuku'ndan kaynaklanan haklarını alamadığı bildirildi. 

Avukat Necip Şenel, sağlık sektörü çalışanların en büyük sıkıntılarının aldıkları düşük ücret olduğunu söyledi. Şenel, “Öncelikle özel sektörde çalışan sağlık çalışanları açısından işçilere verilen aylık ücretin ne kadar az olduğunu belirtmek gerekir. Aldıkları sorumluluk, yapılan işin ağırlığı, Avrupa ülkelerinde benzer işlerde çalışan hemşirelere verilen aylık ücretler dikkate alındığında ülkemizin durumu iç açıcı değil. Buna ek olarak bir de sektörde çalışan işçiler açısından fazla mesainin olağan bir durum olarak görülmesi ve işçilerin fazla mesaiye dair haklarını talep edememesi söz konusu. Özellikle hemşireler açısından hasta yoğunluğu ve işin önemi sebep gösterilerek işverenlerce zorunlu tutulan fazla mesai sebebiyle hak edilen işçi ücretleri işverenlerin cebine kalmakta. Ayrıca bu şekilde sağlık sektöründe çalışma süreleri açısından getirilen kanuni sınırlar da açıkça ihlal edilmekte.” şeklinde konuştu.

Sektördeki en büyük zorluğun acil servislerde yaşandığını ifade eden Av. Şenel şöyle devam etti: “İnsan psikolojisini zorlayacak derecede ağır işlerin olması ve iş stresi dikkate alındığında aylık ücretlerin ne kadar az olduğu görülmektedir. Acil servislerin çoğunda fazla mesai bir zorunluluk olarak görülüyor ve hemşirelere mobbing uygulanıyor. Ancak bu çalışanların çok az bir kısmı işverenler aleyhine dava açıyor. Diğer bir sorun da iş tanımı ayrımlarının yapılamaması. Özellikle hemşirelerin iş sözleşmelerinde hiç yer almamasına rağmen hem hasta bakıcı hem teknisyen yeri geldiğinde temizlik hizmetlisinin iş alanına giren işleri de yapması bu konudaki en büyük sorun olarak karşımıza çıkmakta. Hemşireler de bu noktada ne yazık ki işlerini kaybetme korkusu ile farklı meslek gruplarının iş tanımında olan işleri yapmak durumunda kalmakta. Bu saydığımız hukuksuzlukların önüne geçilmesi için devlete düşen sorumluluk yanında, sektör çalışanlarına da büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle iş sözleşmesi işverence feshedilen işçiler (başta hemşireler olmak üzere) uzun süreli kıdemleri olmasına rağmen çok düşük miktarlardaki kıdem tazminatlarına razı olmakta ve fazla mesaiye dair alacaklarını talep etmemekteler. İş Mahkemelerinin özellikle son yıllarda işçi hakları konusunda gösterdiği hassasiyet göz önüne alındığında bu haklara kavuşmak hiç de zor değil.” 

SGK KAYITLARINDA HİZMET SINIFLARI FARKLI GÖSTERİLİYOR

İş hukuku davalarıyla ilgilenen avukat Ayla Ulusoy da sektördeki diğer önemli bir sorunun SGK kayıtlarında hizmet sınıflarının farklı gösterilmesi olduğunu belirtti. “Özel hastanelerde özellikle hemşire olarak çalıştırılan işçilerin resmi kayıtlarda temizlik işçisi gibi düşük ücret alan işçiler olarak gösterilmesi bunun örneği olarak karşımıza çıkmakta.” diyen Avukat Ulusoy, açılacak bir iş hukuku davası noktasında hemşirelerin düşük ücret ve fazla mesai alacaklarının alınması konusunun yanında, bu konuda da dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 1259
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı