"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet talebi nefes aldırdı: OHAL kalksın mağduriyetler bitsin

11 Temmuz 2017, Salı
Adalet mitingine yoğun katılım, gündemin seyrini değiştirdi.

Tek Slogan: Hak, Hukuk, Adalet

25 günlük yürüyüşün sonunda İstanbul Maltepe’de yapılan adalet mitinginin çok yoğun bir ilgi ve katılımla gerçekleşmesi gerek ülke içinde, gerek dünyada büyük yankı uyandırdı. İktidar ve medyasının küçültme ve karalama gayretlerine rağmen meydanı dolduran yüz binlerce insan, talep ve özlemini tek bir sloganla seslendirdi: Hak, hukuk, adalet.

Ohal Hoyratlığına İlk Toplumsal Tepki

Bir yılı tamamlamak üzere olup yaygın ve vahim hal ihlallerine yol açan OHAL’in yine uzatılmasının konuşulduğu bir ortamda yapılan yürüyüş ve miting, 15 Temmuz’la hesaplaşma gerekçesiyle başlatılıp aileleriyle birlikte milyonlara ulaşan masumların mağduriyetine yol açan haksız uygulamalara gösterilen ilk toplumsal tepki olarak tarihe geçti.

249 şehit için de yürüdük

ŞEHİTLER VE GAZİLER ARASINDA AYRIM YAPILAMAZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu adalet mitinginde yaptığı konuşmada, “249 şehidimiz ve 2 bin 301 gazimiz için yürüdük. Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapılamaz. Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapıldı, ayrım yapılmasın diye yürüdük” ifadelerini de kullandı.

OHAL KALKSIN MAĞDURİYETLER BİTSİN

Adalet mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun okuduğu 10 maddelik manifestodan: “Bir sivil darbeye dönüşen OHAL uygulamaları yasama, yargı ve yürütme gücünü tek kişide toplamıştır. OHAL derhal kaldırılmalı ve hukuk düzeni evrensel ilkelere uygun olarak yeniden tesis edilmeli. Âdil yargılanma hakkı eksiksiz bir şekilde uygulanmalı. Mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara son verilmeli . Tutuklu gazeteci ve milletvekilleri derhal serbest bırakılmalı.” l8’DE

***

ADALET MİTİNGİ NEFES ALDIRDI

CHP Lideri Kemal kılıçdaroğlu, “20 Temmuz darbesi yapılmıştır. OHAL ilan edilmiş ve TBMM yetkileri gasp edilmiştir. Biz buna saray’ın 15 Temmuz’u diyoruz. OHAL derhal kaldırılmalı” diyerek mağduriyetlerin bu şekilde çözülebileceğini sık sık vurguladı.  

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Haziran’da Ankara-Güvenpark’ta başlayan ve 430 kilometre süren yürüyüşü, İstanbul-Maltepe’deki “Adalet Mitingi” ile sona erdi. Kılıçdaroğlu, miting alanını dolduran kalabalığa hitaben,”adaletin, insan haysiyetine saygının ve toplumsal barışın temeli olduğu” inancıyla hazırladıklarını söylediği 10 maddelik Maltepe Adalet Çağrısı’nı okudu. 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunu bir kez daha “mühürsüz seçim” olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, değişikliğin “gayrimeşru” olduğunu vurguladı. CHP lideri konuşmasını, “Hiç kimse unutmasın; her Firavunun bir Musası, her Nemrutun bir İbrahimi vardır. Firavun’u ve Nemrut’u biliyorsunuz. Musa buradadır, İbrahim de buradadır. Haksızlığa, zulme isyan edeceğiz, karşı çıkacağız. Çünkü inancımız da diyor ki, zulme karşı çıkmayan dilsiz şeytandır” sözleriyle tamamladı. 

Yalnız olmadığımızı gördük

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 1 saate yakın süren konuşmasında sık sık “80 milyon” vurgusu yaptı. “80 milyon için yürüdüm. Hiçbir ayrım yapmadım, 80 milyonu kucakladım” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yürüyüşle ne kazandık? Önce toplum olarak korku gömleğini çıkarıp çöp sepetine attık. Yalnız olmadığımızı gördük. Tüm Türkiye ve dünyaya yalnız olmadığımızı duyurduk. Adaletli bir Türkiye kuracağımızı gördük ve bunu bütün dünyaya seslendirdik. Umudumuzu yeniden yeşerttik. Olmayan adalet için yürüdük, mazlumların hakkı için yürüdük, hapisteki milletvekilleri için yürüdük, tutuklu gazeteciler için yürüdük. Üniversiteden atılan hocalar için yürüdük. Hocalar KHK’larla kapının önüne konulması tam bir demokrasi ayıbıdır. Özetle bu ülkede adalet için yürüdük, adaleti getirmek için yürüdük. Takipçisi olacağız. 9 Temmuz yeniden doğuşun tarihidir. 9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil, bir özgürlüğün, bir barışın, bir birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının başlangıcıdır. Farklılıklarımızla yaşamak için adalet, huzur içinde yaşamak için adalet.”

Delilsiz ceza verme dönemi başladı

Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelere de değindi. Türkiye çapında Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edildiği 20 Temmuz 2016 tarihini bir kez daha “sivil darbe” olarak tanımladı: “20 Temmuz sivil darbesinin ardından delilsiz ceza verme dönemi başlamıştır. Bunu her yerde her ortamda herkese anlatmak bu meydanın görevidir ve Türkiye’nin görevidir. Yaşadığımız dönem bir dikta dönemidir, herkes bunu iyi bilmelidir. 

Saray’dan talimat geliyorsa, elinizin tersiyle itin 

Kılıçdaroğlu, “Ben size 1940’ların Almanyası’ndan örnek vermek isterim. Hitler’in adalet danışmanı hakimlere, ‘Karar verirken Führer ne isterdi diye kendinize sorun, öyle hareket edin’ demiştir. Aynı oyun bugün Türkiye’de oynanıyor. Hakim Saray’a bakıyor, ona göre karar veriyor. “Buradan bütün yargıçlara, savcılara sesleniyor: Adaletin hakkını korumak benim kadar, sizin de görevinizdir. Dik durun, onurlu durun, vicdanınızın sesini dinleyin, Saray’dan talimat geliyorsa, elinizin tersiyle itin. Onurlu durun çocuklarınıza güzel bir miras bırakın” şeklinde konuştu.

249 şehit için de yürüdük

Kılıçdaroğlu, “Tek adam rejimine karşı, FETÖ’ye karşı olduğumuz için, 20 Temmuz darbesine karşı olduğumuz için yürüdük, IŞİD’e, PKK’ya, El Nusra’ya ve diğer tüm terör örgütlerine karşı olduğumuz için yürüdük.. Gerçek darbeciler ortaya çıksın diye yürüdük, 249 şehit için yürüdük. Şehitler ile gaziler arasında ayrım yapılamaz, yapılmasın diye yürüdük” ifadelerini kullandı. 

10 maddelik talep listesi

-Darbe girişimini lanetliyoruz. 15 Temmuz gecesi TBMM’nin onurlu duruşu ve halkımızın direnmesi ülkemizin demokratik kazanımı olmuştur. Biz buna sokağın 15 Temmuz’u diyoruz. Siyasi ayağın ortaya çıkarılması engellenmektedir. FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı. 

-20 Temmuz darbesi yapılmıştır. OHAL ilan edilmiş ve TBMM yetkileri gaspedilmiştir. Biz buna sarayın 15 Temmuz’u diyoruz. OHAL derhal kaldırılmalı. 

-Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Kollektif suç gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir. 

-OHAL ile mağdurların yargıya erişim hakları ellerinden alınmıştır. Tüm uygulamalara son verilmelidir. 

-20 Temmuz sivil darbesinden sonra, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkisi bulunmayan ama muhalif göründüğü için haklarından yoksun bırakılan akademisyen ve kamu görevlileri görevlerine iade, tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır. 

-Sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazeteciler derhal serbeset bırakılmalı. 

-OHAL koşullarında serbest tartışmanın yapılmadığı bir ortamda gerçekleştirilen anayasa değişikliği gayri meşrudur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayri meşru anayasa ile yönetilemez. 

-Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Liyakat yasası görevde yükselmede esas alınmalıdır.  

-Sadece hukuk alanında değil, toplumsal yaşamın bütün alanlarında yaygın adaletsiz düzen devam etmektedir. İşsizlik, örgütsüzlük, yaygın şiddet, terör gibi geniş yelpazede yaşanan adaletsizliklerin giderilmesi için ortak irade geliştirilmelidir. 

-Adalet sadece iç politikaya değil, uluslararası ilişkilere de hakim olmalıdır. 

FOTOĞRAF: MURAT SAYAN

***

Yürüyüş sürecinde öne çıkan açıklama ve değerlendirmeleri okumak için tıklayınız:

Adalet talebi nefes aldırdı: OHAL kalksın mağduriyetler bitsin

Kılıçdaroğlu: Sonuna kadar hak, hukuk, adalet diyeceğiz

Hazırlıkları tamamladılar: "İlgili makama"

Altı oklu bayrak da istemiyorum

Adalet Mitingi' için 'dünyanın en büyük dilekçesi' hazırlanıyor

Kılıçdaroğlu: 'Adalet sokakta aranmaz' diyenler: Demokrasi sokakta aranır mı?

Adalet yürüyüşünde 23. gün: Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu'na seslendi

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a izin cevabı

Toplumun hukukunu savunan Allah’ın hukukunu da savunmuş olur

''Adaleti siyasetin emrine verirseniz Türkiye'nin başı beladan kurtulmaz''

Referandum AİHM’e gidiyor

Dilekçemizi hazırladık, AİHM'e başvuruyoruz

''Bu yürüyüşümüzü yapmamızın da temel nedeni''

"1 günlük adeletle yönetim, 60 yıl ibadet etmekten daha üstündür"

Adalet talebinden kimse rahatsız olmamalı

Kılıçdaroğlu: İstanbul'a girişimizin engellenmesi gibi...

Her sefer, her ortamda dile getirdim

Toplum, ölü toprağını üzerinden atıyor

DP Lideri Uysal'dan 1000 DP'li ile destek: Herkes için adalet

'Gübre kalkmadan eve gitmedim'

Nihal Bengisu Karaca: Adalet talebine tezekle karşılık vermek rezillik

''Artık kandırılıyorsunuz''

''Artık son vermesi lazım''

Bakan Tüfenkci'den 'adalet' yürüyüşü hakkında çok sert açıklama

Kılıçdaroğlu: Bizim ellerimiz hiçbir zaman şiddete kalkmadı ve kalkmayacak

'Adalet' yürüyüşünde 13. gün: 12 maddelik bir genelge hazırladık

'Adalet' yürüyüşü 12. gününde: ''Bu bizi derinden yaraladı''

''Kemal Kılıçdaroğlu bunlardan hangisini tercih ediyor?''

Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye yanıt: İçten pazarlıklı bir adam değilim

Adalet için Hz. Ömer’in hayatına baksınlar

80 milyonun adalet talebi için yürüyoruz

15 Temmuz gazileri ziyarete geldi

Haklıysanız yürürsünüz, dağlar taşlar aşarsınız

Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye Pensilvanya cevabı

Dünyanın gözü ‘Adalet Yürüyüşü’nde

Kılıçdaroğlu'ndan "Kavurmacı'' değerlendirmesi

'Adalet' yürüyüşünde yedinci gün ve yeni katılımcılar...

Destici'den Kılıçdaroğlu'na: Tamamen siyasi bir yürüyüştür

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na: İddianı ispat et

''İspat edemezsem siyaseti bırakacağım''

Baykal'dan 'adalet' yürüyüşü açıklaması

Yan yana yürüme zamanı

Erdoğan: Demokrasiyi mücadeleyi vererek yürüttük, tesis ettik

Demokrat Parti’den ‘Adalet Yürüyüşü’ne destek

'Adalet' yürüyüşünde beşinci gün: ''Onlara şunu söylemek isterim''

Destici: Bu cümle yanlıştır ve biz bunu kabul etmiyoruz

'Adalet' yürüyüşü 4. gününde: Kılıçdaroğlu'nun zor anları...

Meral Akşener'den Devlet Bahçeli'ye: Sayın Bahçeli, için hiç sızlamıyor mu?

''O zaman durum aynen 15 Temmuz'a dönüşür''

Erdoğan: Yargı yarın sizi de davet ederse şaşmayın

'Adalet Yürüyüşü'ne destek büyüyor

Destici'den Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşü hakkında açıklama

Yıldırım: Sayın Kılıçdaroğlu baştan biliyor

''3 günlük er 7 aydır hapiste ve avukat tutacak parası yok''

''Kanunun tanımladığı açık suçlardandır''

Yürüyüş devam ediyor: Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'nin eleştirilerine cevap

Yürüyüşünün ilk bölümü tamamlandı: ''Az önce bir haber geldi''

Bahçeli'den Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşü hakkında sert açıklama

Kılıçdaroğlu: Bıçak kemiğe dayandı artık, yeter diyoruz

Okunma Sayısı: 5475
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı