"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalete güveni artırmalıyız

15 Ocak 2019, Salı 00:01
Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, toplumdaki adalet duygusunun pekiştirilmesinde daha fazla mesafe alınması ve adalete olan güvenin artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 2018 yılında 17 bin 585 şikâyet aldıklarını belirterek, cezaevlerinden çok sayıda şikâyet geldiğini, bu şikâyetlerle ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile çok yoğun görüşmeler yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde bunları rapor haline getirip kamuoyunun dikkatine sunacaklarını söyledi. Malkoç, “Osmanlı’nın son 300 yılı ile Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana en çok talep adalet duygusunun güçlendirmesidir. Adalete olan güveni artırmalıyız” diye konuştu. Gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerinin davetli olduğu 2018 yılı değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Şeref Malkoç, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Bir yılda 17 bin 585 şikâyet aldık

Kuruluşunun gecikmesine rağmen 6 yıl önce kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tanınırlığının fazla olmadığını söyleyen Malkoç, “Kurum olarak kamunun sert yüzüne karşılılık sempatik yüzü olmak istiyoruz. 2018 yılında 17 bin 585 şikâyet aldıklarını bunun 17 bin 507’sinde neticeye ulaşıldı. Tavsiye ve dostane çözüm kararları ile on binlerce vatandaşımızın idare ile ilgili sorunlarına çözüm bulundu.  Kamu Denetçiliği Kurumu böylece idarenin denetlenmesi ve hak aranması açısından ülkemizin en önemli kurumlarından birisi olduğunu göstermiştir” diye konuştu.

Gayemiz halkı bilinçlendirmek

Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve medya ile buluşmalarla tanınmışlık düzeyini artırmaya çalıştıklarına dikkat çeken Malkoç, 2018 yılında adalet, mülteci sorunu gibi konularda raporlar hazırladıklarını bildirdi.  Hak arama ve adalet konusunda toplumu bilinçlendirmenin gayelerini olduğunu söyleyen Malkoç, cezaevlerinden çok sayıda şikayet aldıklarını, bunu Adalet bakanlığı ile görüştüklerini ve bu sorunlara karşı tavsiyelerini içeren raporlarını yakında açıklayacaklarını söyledi.

Toplumda cinnet hali var

MHP’nin gündeme getirdiği af konusunun hatırlatılması üzerine bu konunun yasamanın konusu olduğu için çalışma alanlarına girmediğini söyleyen Malkoç, toplumdaki adalet duygusunun pekiştirilmesinde daha fazla mesafe alınması gerektiğini, adalete olan güvenin artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.  Gazetelerin sayfalarına bakıldığında cinnet toplumu haline gelindiğinin görüldüğünü söyleyen Malkoç, bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Malkoç, “Bunu çözüm bulamazsak hedeflerimize ulaşmamız zor” diye konuştu. 

OHAL Komisyonu için tavsiye kararları alındı

Kanunlarda insan hak ve hürriyetleriyle ilgili birçok konu olmasına rağmen vatandaşların bu haklarını yetirince bilmediğini söyleyen Başdenetçi Malkoç, “Hakların kullanılması konusunda vatandaşlarımızda zaafiyet var. Bir de bize şikayetler korusunu istismar eden kişiler oluyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Hem zamanımızı alıyor hem de başkasının şikâyet hakkını engelliyor” dedi. KHK ihraçlarının OHAL kapsamında yapıldığı için kurum olarak bunlarla ilgi şikâyete bakamadıklarını söyleyen Malkoç, ancak tutuklu olan kişilerinin aileleri emeklilik hakları gibi konulardaki şikâyetlerle ilgili tavsiye kararlarını aldıklarını da açıkladı.

HABER: MEHMET KARA

[email protected]

Haber Merkezi

Etiketler: adalet, kanun, Türkiye
Okunma Sayısı: 2792
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı