"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adliyenin bağımsız olduğuna iktidarın dışında kimse inanmıyor

05 Eylül 2017, Salı 21:00
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk da sözlerine “Adliyenin durumu perişan” diye başladı. Yargının en bağımsız dönemini yaşadığının vurgulandığını hatırlatan Selçuk, Sözcü’nün haberine göre şunları söyledi:

“Adli yıl açılışları yapılır, konuşmalar olur. Bunun çok önemi yok. Asıl konular gözden kaçırılıyor. Örneğin 694 sayılı kararnameyle, ceza yasanının maddelerinin değiştirilmesi. Kim değiştiriyor? Bir kişi değiştiriyor. Neye göre değiştiriyor? Meşrû olmayan bir oylamaya göre değiştiriyor. Batı’da olsa kıyamet kopar. Bizde kimse ilgilenmiyor. Benim özgürlüğüm üzerinde bir kişi tasarrufta bulunuyor ve bunu meşru olmayan oylamayla, referandumla yapıyor. Dehşet içindeyim. Oylamanın sağlıklı olmaması, hukuk dışı olması nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın bu oylama sonuçlarına göre orada oturmaması gerekir. O oylama sonucuna göre rejimi değiştiremezsiniz. ‘Rejim değişti’, ne derseniz deyin, hukuken değişmedi. Çünkü oylama sakat…

 

Kamuoyunda güven yoksa adliye sarsılır

“Yargıya güven kalmadı” diyen Selçuk, “Eskiden yüzde 81 güven varken, şimdi yüzde 30’un altına indiği açıklanıyor. Bunu yalnız siyasetçinin yarattığı söylenemez. Bu oylamada ‘Evet’ diyenlerin de payı var. Adliyenin bağımsız olduğuna iktidarın dışında kimse inanmıyor. İyi niyetliler var ama bu adliyeye güven anlamına gelmez. Kamuoyunda da adliyeye güvenin olması şart. Adliye doğru karar verse bile kamuoyunda güven yoksa adliye sarsılır. Bunun üzerine iktidar eğilmeli, iktidar eğilmiyorsa muhalefet bu konuyu sürekli gündemde tutmalı. Sorun bir kişinin ‘Yargı bağımsız’ demesi değildir. Önemli olan kamuoyunun inanması lazım. Kamuoyu, yargının iktidarın emrinde olduğuna, verilen kararların yanlı olduğuna inanıyor. Niçin böyle bir izlenim doğduğunu araştırmak ve bunu ortadan kaldırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: sami selçuk
Okunma Sayısı: 4933
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Naci

    6.9.2017 15:01:11

    5-Sanirim gaz odaları değil cezaevleri yaptırmalarına bakıp,Adil bir yargı cabasi içinde olduklarına inanmamız isteniyor.Adil bir yargı cabasi yok.İktidar da zaten bunu amaçlamıyor ki,adliyenin bağımsız ve kararlarının adil olduguna inanıyor olsun.İktidar toplu infaz karari vermis ve kırtasiye işlerini yargıya gördüruyor.Yargi ve adliye de alet oldukları bu suçun vicdani ağırlığından kurtulmak için bağımsız ve tarafsız,adil olduklarını yüksek sesle dile getiriyor.Ama güvenmek inanmak mümkün değil.

  • Naci

    6.9.2017 14:38:37

    4-Esasında, Adalet Bak.Mustesarinin yaptigi açıklama bile yeterlidir,ne Adalet ne Hukuk gibi bir meselenin,Yargının gundeminde olmadigina ve yargıya guvenilemeyecegine.Bu aciklama başlı başına bir suç itirafidir.Devlet , kuvvetler ayrımının da ortadan kalktığı böyle bir ortamda,bir topluluğu ya da belli bir grubu hedef alıp cezaevi yapıyor ve bunu ilan etmekten de cekinmiyorsa,bu, cezalandırmadan da öte,tipik bir toplu infaz amacı oldugunu gösterir.Bunun adına, Adalet,Hukuk,Adil Yargılama degil, insanliga karşı suç,nefret suçu denir ve soykirima kadar giden yolu vardir.Uluslararasi hukukta da,hatta bizim hukukumuzda da-hala- buna böyle derler.Simdi boyle bir anlayisi Hukuk diye Adil yargi diye yutturma cabalarina kim inanir kim guvenir. Hitlerin yaptığının da mantık ve yaklaşım olarak bu yapilandan hiçbir farkı yoktu.Kim Hitlerin yargısının Adil olduğunu iddia edebilir ki,biz şu mantıkla yürütülen yargılamalarda guvenelim.

  • Naci

    6.9.2017 14:34:07

    3-Peki ya,Adli yıl açılış resepsiyonunda Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in soyledigi; “50’den fazla cezaevi yapılıyor FETÖcüler için. Her biri bin kişilik. Sincan yerleşkesine 5 yeni duruşma salonu yapılıyor. Çok amaçlı salon olacak. Davalar için kullanılacak.”(odatv) lafına ne denir. Boyle bir manzarada ne yargıya ne adliyeye kim güvenir. Ne Yargi bağımsızdır ne de hukukun gereği yapiliyor.Hukuk gündemde bile değil.İnfaz aşamasına gecilmis,duruşmalarla falan kırtasiye işleri hallediliyor.

  • Naci

    6.9.2017 14:32:37

    2-Danıştay başkanı , “CHP, Adalet Kurultayı’ndan sonra yayınladığı bildirgeyle ne yapmaya çalışıyor? Aslında ben biliyorum. Tek başlarına güçlü siyaset yapamadıkları için eskiden onların imdadına yargı yetişiyordu. Şimdi artık yargı bunu yapmıyor. O nedenle rahatsızlar”(Güneş Gazetesi) derken ve yalanlanmazken Adliyeye nasıl güvenilir. Ya Aym Başkanı,Hazırol vaziyetinde verdiği selama hepimiz şahit olduk. Boyle bir yargiya nasıl güvenilir.

  • Naci

    6.9.2017 14:30:16

    1-Adliyeye nasil guvenilsin ki; Adli Yıl açılışında resmen siyaset yapan,hem de Arakandan girip,Avrupa ülkelerine posta koymaya varana kadar siyaset yapan, henüz yargılanan ,şüpheli konumundaki eski hakim savcıları açıkça terörist ilan eden yani yargısız infaz yapan (kendi sözleri; “Terör örgütüne üye olan hakim ve savcıların meslekten uzaklaştırılmaları son derece önemli bir başarı olmasına karşın tamamen bir güven mesleği olan hakimlik ve savcılık mesleğini icra edenlerin yaklaşık üçte birinin terörist faaliyetlerinin odağında yer alması, halkın gözünde yargıya olan güveni elbette sarsacak bir durumdur.”)Yargıtay başkanının konuşmasından Adalet ve Hukukun üstünlüğü cikarmak imkanı yoksa nasıl adliyeye nasıl güvenilir.

  • HÜSEYİN İLHAN

    6.9.2017 14:10:38

    Sn.Hukukçumuz.Kendileride inanmıyor kendileri.Aynı kurt sürüye daldı gerçek dışı sözleriyle kahvehanede olanları aldatan çoban misali şu an.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı