"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AGİT: Referandum adil değildi

18 Nisan 2017, Salı 00:05
AGİT heyetinin düzenlediği basın açıklamasında anayasa referandumu uluslararası standartlara uyumun gerisinde kaldı denilerek, adil bir referandum sürecinin yaşanmadığının altı çizildi.

AGİT’ten anayasa referandumu ile ilgili ön açıklama geldi.  Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Birimi (AGİT/ DKİHB) tarafından oluşturulan Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti’nin (SSGH) düzenlediği basın toplantısında konuşan Heyet Başkanı Tana de Zulueta referandumda “evet” ve “hayır” taraflarının “eşit olmayan koşullarda” yarıştığını söyledi. Açıklamada “Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı. YSK’nın mühürsüz pusulalar hakkındaki kararı kanunla çelişkili” ifadesi kullanıldı.

Hukuki altyapı demokratik bir süreç için yetersizdi 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşikilatı (AGİT) referandum ile tespitlerini açıkladı. Tespitler şöyle: Anayasa referandumu eşit olmayan bir ortamda gerçekleşti. Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı. Ziyaret ettiğimiz sınırlı sayıdaki sandık referandum gününde düzenli ve verimliydi. Referandum genel olarak standartları tutturamadı, hukuki altyapı gerçekten demokratik bir süreç için yetersizdi. Anayasa referandumunda idari kaynaklar “evet” kampanyası lehine uygunsuz olarak kullanıldı. Medyada tarafların eşit şekilde yer almasına izin verilmedi; YSK’nın taraflı içeriği engelleme yetisi ortadan kaldırıldı.

Kanunla çelişkili uygulama

Anayasa referandumu uluslararası standartlara uyumun gerisinde kaldı. YSK’nın mühürsüz pusulalar hakkındaki kararının önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdığını ve kanunla çelişkili olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinden 23 parlamenter ve görevli, AGİT/DKİHB’den 40 uzun dönemli gözlemci ve 63 uzman görevli olmak üzere 26 ülkeden gözlemcinin tespitlerinin bulunduğu esas rapor daha sonra açıklanacak.

Okumak için tıklayınız:

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan 'referandum' açıklaması

Etiketler: agit, referandum
Okunma Sayısı: 3365
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    18.4.2017 05:04:18

    NUR kardeşimizin hangi hak,hangi mesnetle itham edildiği garabetlerin ülkesinde adil olan ne varki .TÜRKİYE maalesef AKP idaresinde borç batağına saplatılmış,şehitlerinin,Ege de 18 adacığın muhafazasını yapamıyan aciz hale düşürülmüştür.Asırlardır S.ŞAH 'ın medfun olduğu TC.Toprağını koruyamıyan,şehitlerinin haklarını savunmaktan aciz olanların ADALET denince anladıkları semt ismi birde patırtılarının diğer namıdır.

  • ferhat

    18.4.2017 02:04:00

    doğru söylesek te kuvvet haklıda değil.kuvvetli dediğini yapacak.zira biz bu fırsatı 4 yıl önce kaybettik.40 yıldır ne yaptıkları belli olan insanlar terörist ilan edildiğinde hayır deseydik,bugünkü hayrımızın hayrını görürdük.ama şimdi gücün acı ızdırabını maalesef yaşama zamanı hem de katmerlisini acı ama gerçekler bunlar ....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı