"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Akil'lerden ilk açıklama geldi: Çözüm sürecinin bitmemiş olduğunu umuyoruz

01 Ağustos 2015, Cumartesi 17:58
Akil insanlar üyesi 10 kişilik grup, son dönemlerde artan terör olayları ve çözüm süreciyle ilgili değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada, “Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir." denildi. Çözüm sürecinin bitip bitmediği yönündeki soruya da "Bitmemiş olduğunu umuyoruz" şeklinde cevap verildi. 

Akil İnsanlar heyeti üyesi bir grup, öğle saatlerinde Beşiktaş’ta bulunan bir restoranda son dönemlerde artan terör olayları ve çözüm süreciyle ilgili toplantı yaptı. 13.00’da başlayan ve 2,5 saat süren toplantının ardından açıklama yapıldı. 

Grup adına açıklama yapan Gazeteci-Yazar Ali Bayramoğlu, silahların susması, mutlak çatışmasızlık haline dönülmesi gerektiğini söyledi. Bayramoğlu, yetkililere de meydan okuyucu, ayrımcı, suçlayıcı dilden uzaklaşması çağrısı yaptı. Bayramoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye toplam 30 yıldır insani, siyasi ve ahlaki büyük bedeller ödenen, demokrasiyi boğan ve on binlerce insanın hayatına mal olan büyük bir çatışma yaşıyor. Bundan 2,5 yıl önce başlayan çözüm süreci ve beraberindeki eylemsizlik hali, çatışmanın bitirilmesi ve arkasındaki sorunun çözülmesi istikametinde tolumda büyük umutlar doğurmuş ve destek bulmuştu. Demokratik ve siyasi alanın genişlemesi, taraflar arasındaki görüşmeler, silahların kısmen geri çekilmesi, çerçeve yasa gibi önemli adımlarla çeşitli krizlere ve iniş çıkışlara rağmen taraflarım çözüm istikametindeki iradesi bu umutları derinleştirmişti.

2014 sonbaharından itibaren çeşitli gelişmeler, karşılıklı eksiklik ve hatalar, güvensizlikler ve sürece dahil olan yeni dinamikler, iklimi tersine çevirmiştir. Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış, savaş kapımıza tekrar gelmiştir.

Bir dönem akil insan görevini yerine getirmiş, bugün kendi iradesiyle bir grup olarak bir araya gelmiş bizler; vicdani ve demokratik sorumluluk içinde kamuoyu önünde medyaya, taraflara, yetkililere ve sorumlulara şu çağrıyı yapıyoruz: derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir. Meydan okuyucu, ayrımcı ve suçlayıcı tahkir dilinden uzak durulmalıdır.” 

'DİYALOG ORTAMI OLUŞTURULUP DİYALOG KURULMALIDIR'

Açıklamasında siyasi partilere, iktidara, muhalefete ve kanaat önderlerine seslenen Bayramoğlu, “Basından kanaat önderlerine siyasi iktidardan muhalafet partilerine kadar her anlamda ve istikamette demokratik ve siyasi alanı daraltacak, siyasetin hareket alanını boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Kopan çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog ortamı oluşturulmalı ve diyalog kurulmalıdır.” diye konuştu.

Bir gazetecinin ‘Çözüm süreci bitti mi?’ şeklindeki sorusuna ise Bayramoğlu şöyle cevap verdi: “Şu aşamada bir duyuru yaparak, biraz önce söylediğimiz vicdani ve demokratik sorumluluğumuzu ve bize yönelik kimi beklentileri yerine getirmek için bu adımı attık. Bu adım karşılık görür ve gelişmeler bizim yeni sorumluluklar almamızı gerektirirse alırız. Şu anda herhangi bir plan içinde değiliz. Farklı eğilimler var arada. Bu konuyla ilgili bir şey söylersem kendi şahsi fikrimi söylemiş olurum. Ortak fikir olarak bitmemiş olduğunu umuyoruz. Devam etmesi için çaba göstermek istiyoruz.” 

Okunma Sayısı: 3745
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    2.8.2015 05:53:10

    İYİ UYKULAR EFENDİLER.ÇÖZÜLME olmuş sizin bahsettiğiniz.BATIDA dahi yol kesebilecek kadar palazlandıran ÇÖZÜLME SÜRECİ sizi hala uyandırmıyorsa YAZIKLAR OLSUN.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı