"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AKP'liler: KHK faturası ödedik

22 Nisan 2017, Cumartesi 00:10
AKP içerisinden referandum sonuçlarına yönelik analizler yapılmaya başlandı. Partili bazı isimler özellikle KHK’lılarla ilgili hükümetin atmakta geç kaldığı bazı adımların faturasının da referandum sandığında kesildiği görüşünde.

AKP içerisinden referandum sonuçlarına yönelik analizler yapılmaya başlandı.

Alınan sonuçla ilgili olarak ‘KHK faturası’, ‘memurun endişesi’, ‘kullanılan dil’, ‘Suriyeli tepkisi’, ‘FETÖ etkisi’ gibi farklı başlıklar altında yapılan analizler var. Partideki ortak görüş ise şu: Anlamamız gereken iki yüzde var, yüzde 51,4 ile evet ve yüzde 48,6. 16 Nisan referandumundan sonra AKP’de istişare süreci başladı. İl başkanları, belediye başkanları, MYK, MKYK gibi partinin üst düzey kurullarında istişareler yapılıyor. Partide bazı birimler ayrı ayrı raporlar hazırlıyor. Partinin Meclis yönetiminde görev alan bir isim, hükümetin atmakta geç kaldığı bazı adımların faturasının da referandum sandığında kesildiği görüşünde. Bu isim, bunlardan birinin, OHAL döneminde Kamu Hükmünde Kararname’lerle (KHK) görevlerinden uzaklaştırılanlar ile ilgili itirazlara bakacak olan komisyonun kurulmasındaki gecikme olduğunu söyledi: “Komisyon kurulacak dedik, söylediğimiz zamanda kurmadık. Bu komisyon hepsini değil, ama bir kısım itirazı inceleyip sonuca bağlamalıydı. Buna FETÖ etkisini de dahil ettiğinizde, bir iki puan gitti” Doğu Anadolu bölgesinden  bir milletvekili de bu tesbiti destekliyor: “KHK’lar ile 200 bin kişinin kamu ile ilişiği kesilmiş. Bunları ailelerini hesap ederek dört ile çarpsanız 800 bin. Eşini, dostunu katsanız, 1 milyon hayır tarafına geçti. 1 milyon evet’ten gitti diye bakacağımız bir kesim bu.”

Memurlar endişeli

Cumhurbaşkanlığına yakın bir isim, kamu ile ilişiği kesilenlere yönelik haksızlık yapıldığı düşüncesinin memurlar üzerinde etki yaptığı görüşünde. Partide ayrıca, başta memur kenti Ankara olmak üzere memurların büyük bir kısmının hayır verdiği düşünülüyor. Ankara bu anlamda en çarpıcı örnek. Parti yönetiminden bir isim, Etimesgut, Keçiören gibi memurların yoğun olarak yaşadığı yerlerde hayırların yüksek çıktığını hatırlatıyor. Aynı isme göre, bunun gerekçelerinden biri, çok uzun süredir tartışılan ve referandum sonrasında gündeme gelmesi planlanan kamu yönetiminde değişiklik. Memurların bir çoğunun yeni düzenleme ile yerel yönetimlere bağlanacakları  ve sözleşmeli personelin kadroya alınmayacağı endişesini taşıdığı ve bu endişeyi sandığa yansıttığı yolunda bir görüş var partide.

Kendi tabanımızın çocuklarına ulaşamadık

AKP’li isimlerin ortaklaştığı bir başka başlık da, “15 yıllık iktidarları sürecinde büyüyen gençleri yakalayamamaları.” AKP’liler, anneleri ve babaları kendilerine oy veren gençlerin tercihi olmadıklarını söylüyor. Seçim koordinasyonunda görevli bir isim, “Gençler bizi başka partilerin iktidarıyla değil,  AK Parti’yi AK Parti ile kıyaslıyor. Yaptıklarımıza, vaatlerimize bu açıdan bakıp, kıyaslıyor. Dilimiz yeterli gelmiyor. İkna edemediklerimiz en başta bizim dönemimizde yetişen, tabanımızın çocukları” dedi.

Kullanılan şiddet dili şehirlere uymuyor

Yerel yönetimlerle çalışan bir partiliye göre, genel olarak partinin dilinde sıkıntı var, “Uzlaşmacı dil yerini bir süre önce sert sözcüklere ve ses tonuna bıraktı.” Bu isme göre, sorun sadece Tayyip Erdoğan’ın tarzında değil: “ Liderler sert bir üslûp kullanabilir. Dünyanın bir çok ülkesinde bu  var. Asıl soru eskiden ara kademedeki isimlerin lider sert konuşsa da, soğukkanlı olması ve dilini öyle kullanmasıydı. Bu kayboldu. Bakıyorsunuz, dış politakadan güvenliğe, Tayyip Erdoğan’ın söylediğini 5 ile 10 ile çarparak kamuoyu önüne çıkan ara kademe isimler var. Üstelik bizim dilimiz belki küçük yerleşimlere, iç anadolu’ya uyuyor ama büyükşehirlere uymuyor. Büyükşehir seçmenini kucaklayan bir dilimiz, iletişim stratejimiz yok. Bunu değiştirmemiz gerekiyor.”

‘Güneydoğu’da kadınların Suriyeli tepkisi var’

Partinin seçim merkezinde görevli bir milletvekili, başta Gaziantep olmak üzere özellikle Güneydoğu illerinde kadın seçmenin oyunun, “Suriyeliler” faktörü dolayısıyla beklenen düzeyde alınmadığı tesbit edildi: “Kadınlar tepkilerini daha net olarak gösteriyor. Bölgede bazı kadınlar eşlerinin Suriyeli kadınları üzerlerine kuma getirmesinden ya da evinden çekip gitmesinden şikâyetçi. Başına gelmeyen de komşusunu görüyor. Ayrıca, bölgede Suriyeliler nedeniyle ev kiraları arttı, iş gücü ucuzladı. Bunların tepkisi de var. İş gücü açısından İstanbul’da da benzer bir tepki gözlemledik. Merdivenaltı üretimde çalışanların çoğu Suriyeli.”

‘Soru soran yoktu’

Farklı bölgelerden bazı milletvekillerinin ortak tesbiti, refanduma gidilen süreçte sahada dikkat çeken suskunluk oldu. ‘Aynısını 7 Haziran’da da gördük ve korkulması gereken bir şey olduğunu öğrendik’ diyen batı illerinden bir milletvekilinin sözlerini bir başka milletvekili şu tesbitle destekledi: “Sahada bir süre sonra soru sorulmadığı dikkatimi çekti. Biz konuşuyoruz konuşuyoruz, bu değişiklik şunu getiriyor bunu getiriyor diyoruz… Ya da CHP’nin söylediği şeylerin doğru olmadığını anlatıyoruz, o kadar. Var mı sorunuz, merak ettiğiniz bir şey diyoruz, cevap yok...En sonunda dedim ki, bu suskunluğun iki anlamı olabilir: Biz, ya sandıkları patlatacağız ya da sağlam bir yumruk yiyeceğiz.”

 

 

Etiketler: akp, referandum, khk
Okunma Sayısı: 23122
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • metin

    2.5.2017 09:15:13

    Okulda kullandigim elektriğin vebali olur diye cebimden elektrik parasini okula veren ihrac bir öğretmen olarak terorist ilan edildim. Ilan edenler ve destesleyenlerle bir hesabim var ama ahirette bekleyin o günü. ...

  • Mehmet emin

    23.4.2017 20:38:48

    Öncelikle refarandumu başarı ile sayin cumhurbaşkanimiza ve aziz miletimize hayirli vesile diliyorum ve bazen devlet memurleri haksiz olarak ihrac edildi ve alti aydir ben kendim 24 yilik devlet memuruyum ve hic bir zaman devlet kanunlarin disina cokmis degilim ve sayin cumhurbaskanimizi simdi degilde daha istanbul buyuksehir belediye baskanliginda sevdigimiz bit lider olarakta halende seviyoruz .gercek olarak hukumetimizdr bu haksiz ihrac edilen memurlsrla bir duzeltme yapacagi kanatindayiz ve tekrardan ulkemiz miletimiz icin hayirlisi olsun birlik bereberligimiz icin alahutaale hepimizi muafik etsin.

  • Mustafa

    23.4.2017 15:35:50

    Allah şahit suçsuz günahsız bir şekilde atıldık. Allah şahit sorgusuz sualsiz vatan haini ilan edildik. Ve Allah şahit affetmeyeceğiz.

  • Sinem Kara

    23.4.2017 08:44:02

    Güzel tespitler. . Korku konusunda da haklısınız kimse görüşünü aciklayamiyor.. Ben oy veriyorum da eleştiriyorum da böyle olamaz mı? Toplumu böyle germeye kimsenin hakkı yok.. Bu ülke hepimizin. ...

  • M. Ç

    22.4.2017 23:34:47

    N. BAL Beyefendi bu bir referandumdu ve bir seçim değildi. Yönetim şeklimizi oyladık, Akp liyim diye Hayır vermedim diyorsunuz. Yazarlarımız neden HAYIR anlattı, bu bir parti meselesi değil dediler. Ama birileri bilinçli sırf EVET çıksım diye parti meselesine döktüler. Ona rağmende kıl payı EVET çıktı. Ama sizin gibi bir öğretmenin heleki tarih öğremeninin böyle demesi bile üzdü beni.

  • HÜSEYİN İLHAN

    22.4.2017 15:59:38

    N.BAL kardeşim efendimiz SAV.buyuruyorlar.'Bir mümin aynı delikten üç kez yılana ısırılmaaz.,dEMEKKİ SİZDE BİR PROBLEM VAR.ısırılmaya devam ediniz.

  • N.Bal

    22.4.2017 13:56:02

    672 khk kararı ile 1 Eylülde ihraç oldum,Başörtüsü zulmü sona erince 2.Bolum Tarih okumaya başlamıştım. 27 yıllık öğretmendim. Bir gecede terörist ilan edildik. Ama bu kelime öyle ağır geldik yine de sağ duyulu davrandık HAYIR vermedik. Biz eski AKP'LİYİZ hala umut ediyorum düzelir inşallah diye.

  • mağdur

    22.4.2017 12:21:23

    maalesef bu yapılanlar bu hükümete hiç mi hiç yakışmadı, biz bunları geri bıraktık, ülkeye adalet geldi sanmıştık, ama maalesef çok acı bir şekilde yanıldık.

  • sezer

    22.4.2017 12:00:15

    Aslında gerçek böyle değil akrabalık bagları da dosluk bagları da ideolojik düşüncenin gölgesinde kalıyor bizler bencil ve duyarsız hale geldik bu işin tamirine başkalarından değil kendimizden başlamalıyız

  • Mustafa

    22.4.2017 11:01:51

    Bu khk zulmü yuzyillar boyu akp zihniyetinin yuzune carpilacak hesabı ahirette Adil-i Mutlak tarafindan gorulecek.

  • Demokrat

    22.4.2017 09:49:26

    Daha durun.Aklı başında bir ülkede suriye politikası elli yönetim götürür.Türk Halkı henüz gerçekleri göremedi.Az bekleyin...

  • ercan

    22.4.2017 08:47:25

    yaklasik ozel sektor ile birlikte khk magdur sayisi 250 bin bunlarin ailelerin 10 kisi hayir verse 2.5 milyon oy iclerinde daha 16 17 yas gurubu var bunlarin 2019 Yilinda yapilacak oy kullanacagini hesaplarsak yaklasik 3 milyon oy eder cok buyuk cogunlugu Ak Parti secmeni olan bu khk magdurlarina zulum devam ettikce Allah hem bu dunyada hem ahirette zulum yapanlara hesabi hakkiyla gorecektir

  • Khk677

    22.4.2017 01:09:40

    Bu fatura sadece bu dünyaya bakan bir faturadır peki ya benim evladımın boğazından geçen lokmanın kesilmesine sebep olanlar. Peki ya hiç bir suçu yok iken alın terleri ile senelerdir okul sıralarında memuriyet masalarında dirsek çürüten acaba şunu da yaparsak devletimizi milletimizi şu yüktende kurtara bilirmiyiz diye saat 5 i eden gece rahat uyusun evlatlarımız diye canını cebe koyup bayrak nöbeti tutan bu yürekleri sadece vatana millete hayırlı bir insan olalım iyi evlatlar yetiştirelim diye düşünenleri bir gecede hain ilan etmek ve bu sebeple evlerinden bile dışarı çıkamayanları annesine sorupta babam ne zaman gelecek anne diyen çocukların hayallerini yıkmayı. Ve daha neler neleri bunun faturasını sakın siz belirleyipte pardon demeyin. Ben ve benim gibi mağdur nice insan sizleri allaha havale etti bu fatura ahirete kaldı hesabıda ahirette ödemeniz duası ile. LA TAHZEN...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı