"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Almanya vazgeçmiyor

31 Temmuz 2017, Pazartesi
Türk Hükümeti’nin sözlü güvencelerini olumlu ama yetersiz olarak değerlendiren Almanya yaptırımları devreye sokmak için seçenekleri değerlendirmeye başladı.

Türk hükümetiyle yaşanan gerginliklerin ardından bir dizi ekonomik önlem açıklayan Alman hükümeti, Ankara’dan gelen son açıklamaları olumlu bulsa da, bunları yeterli görmüyor.

Türkiye’den bakanların, art arda yaptıkları açıklamalarla Alman yatırımcılara dönük sözlü güvenceler vermesini not eden Berlin’in asıl beklentisi demokrasi ve hukuk devleti alanında somut adımlar.   

Aralarında gazeteci ve insan hakları aktivistinin de bulunduğu Alman vatandaşlarının Türkiye’de haksız yere tutuklu tutulduğunu düşünen Berlin, bunun siyasi bir koz olarak kullanılmasına son verilmesini, siyasilerin Almanya’ya yönelik suçlamalarının son bulmasını istiyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 20 Temmuz’da Türkiye politikasında değişikliğe gittiğini kamuoyuna duyuran ve bir dizi ekonomik önlem açıklayan Alman hükümeti, gelişmelerin seyrine göre yaptırımları devreye sokmak için seçenekleri değerlendirmeye başladı. Bu çerçevede özellikle doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinde siyasi baskı oluşturabilecek ne tür adımların atılabileceğinin değerlendirildiği, yaptırımların olası siyasi, ekonomi ve hukuki etkilerinin mercek altına alındığı öğrenildi.

Brand: “Yaptırımlardan çekinmemeliyiz”

Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi milletvekili Michael Brand, Türkiye’de iyiye doğru bir gidişat olmaması halinde, Almanya’nın artık yaptırımları devreye sokması gerektiğini söyledi. Federal Meclis’in savunma ve ayrıca insan hakları komisyonunda üye olan Brand, Türkiye’nin AB’den kopma noktasına gelmiş olması sebebiyle, mali yardımların gözden geçirilmesi gerektiğini savunurken, “Gözlerimizi kapatamayız, bunu özellikle Türkiye’de halen konuşma cesaret gösterenlere borçluyuz. Türkiye’de iyiye gidişat sağlanamazsa yaptırım uygulamaktan da çekinmemeliyiz” görüşünü kaydetti. Merkel’in iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Federal Meclis Grup Başkan Vekili Rolf Mützenich de, verilen sözlü güvencelerin yeterli görülmediğini belirterek, “Türk Hükümeti şunu çok iyi anlamalı: Hukuk devleti ilkeleri güvence altına alınmadığı müddetçe hiçbir şirket Türkiye’de yatırım yapma riskini göze almayacaktır” dedi. Mützenich, “Öncelikle Türkiye’nin, kendisinin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) ilkelerine yeniden tam bağlılık hissetmesini sağlamayı hedefliyoruz. Yeni bazı adımların gerekli olup olmayacağı buna bağlı” dedi.

***

Zeybekçi: Bir daha asla olmayacak

Çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Denizli’ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Valilik şeref defterini imzaladıktan sonra, konferans salonunda düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısına katıldı. Zeybekci, burada gazetecilere yaptığı açıklama yaptı. Almanya’yla yaşanan süreçle ilgili olarak Zeybekçi, “Maalesef sorumluluk makamında bir boşluktan kaynaklanan bir durum. Almanya veya İnterpol aracılığı ile diğer ülkelere yansıtılmasında bir sorumsuzluk, bir anlık bir boşluk diyelim. Bununla ilgili düzeltmeler, düzenlemeler yapıldı. Bir daha böyle bir hata asla ve asla söz konusu olmayacaktır. Bu kapsamda Almanya’da gerek Dışişleri Bakanının gerekse Alman Ekonomi Bakanının söylemiş olduğu bazı söylemlere kesinlikle katılmıyoruz.  Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımlar, Türkiye’ye gelip yatırım yapan, Türkiye’de bizimle beraber bu ülkenin kaderini paylaşmak üzere gelip burada yatırım yapan şirketlerimizin başımızın üzerinde yeri vardır. Artık onlar bizim için aynı kurallara tabi yüzde yüz Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde iştigal eden firmalardır.” dedi. Zeybekci, Almanya’daki şirketlerin başına gelmesi mümkün olmayan mevzuların Türkiye’deki şirketlerin de başına gelmeyeceğini vurguladı.

***

Okumak için tıklayınız:

Hedefimiz AB'nin sahip olduklarına bizim insanlarımızın da sahip olmasıdır

''Almanya’nın söylediğini ciddiye alıyoruz''

TÜSİAD'dan Almanya ve AB ile ilgili önemli açıklamalar

"Sonbahara kadar olumlu gelişmeler olabilir"

Alanya’nın mutlu Almanları’ndan çağrı: Dostluğumuz zarar görmesin

Almanya'dan Türkiye hakkında önemli açıklamalar

Geçici krizler kalıcı yaralar açmasın

Krizi diplomasi çözer

Çetin zirve 25 Temmuz’da

Türkiye, AB'ye daha yakın durmalı

15 Temmuz gecesi ve Türkiye hakkında önemli açıklamalar...

AB'den 15 Temmuz değerlendirmesi

Pozitif adım atmaktan vazgeçmeyelim

Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili önemli açıklamalar

AB'nin önemli isminden AP kararı, Türkiye ve 15 Temmuz açıklaması

AP'nin kararı ile ilgili Başbakan Yıldırım'dan ilk açıklama

AP, Türkiye'yle müzakerelerin askıya alınmasını kabul etti

***

Konuyla ilgili içerikler:

Okumak için tıklayınız:

Yıldırım: Türkiye samimiyetle Avrupa Birliğine üye olmak istiyor

AP’den Erdoğan ve Yıldırım’a hukuk mektubu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu: Kınıyor ve reddediyoruz

AB’den kopuş ağır hasara yol açar

"AB ile Türkiye yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor"

"Türkiye'nin AB üyeliği tüm dünya için kazanç olacak"

“AB ile devam etmeliyiz”

Bizim tercihimiz her şeye rağmen yolumuza AB ile devam etmektir

AB üyeliği milletin hakkı

Avrupa Birliği ve İslâmın geleceği

AB kazanımları kaybedilmesin

Bunlar da Avrupalı

Türkiye, AB üyelik sürecini devam ettirmek arzusundadır

İhracat rakamları açıklandı: AB'ye yapılan ihracatta dikkat çeken artış...

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye ile ilgili flaş açıklama...

''Türkiye ile diyaloğa devam etmeliyiz''

AP'de 'Türkiye' gündemi: ''Bu durum her iki taraf için de sinir bozucu"

Türkiye’nin menfaatleri için

Dünyadan kopuyoruz

TÜSİAD: Çok olumsuz bir gelişme

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Batı’nın bir parçası olmaya da devam edeceğiz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: AB bize çok şey kazandırdı

Mehmet Şimşek: Batı’dan uzaklaşılıyormuş gibi algılandı; AB ile ilişkiler düzelecek 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Terör örgütlerini sevindirmeyeceğiz, Avrupa ile dostluğumuzu geliştireceğiz

Etiketler: almanya, türkiye
Okunma Sayısı: 4402
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Fatih

    31.7.2017 16:03:33

    Yaptırımlar Almanya ile başlarsa, diğer ülkeler ile devam eder. Kuzey kore ile aynı ligdeyiz şu an ve bir çok dünya ülkesinin bize saygısı yok, itibarsız, sözü kaale alınmayan bir türkiye var. Hakediyormuyuz ? herşey ortada !

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı