"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Amerikalı 'Geziciler' de beraat etti

27 Ocak 2015, Salı 18:01
Taksim Gezi Parkı odaklı eylemlere destek vermek amacıyla Kadıköy'de düzenlenen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle biri ABD vatandaşı 16 kişinin 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, mahkeme 15 sanığın beraatine karar verdi.

Anadolu Adalet Sarayı 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan gerekçeli kararda, 12 Eylül 2013 tarihinde Kadıköy'de gösteri yapan grubun tedbir alan güvenlik güçlerine karşılık verdiği, yola barikat kurarak ve yüzlerini bez parçalarıyla kapatarak kanunsuz eyleme devam ettikleri, güvenlik güçlerine taş ve havai fişeklerle saldırdığı belirtilerek, cezalandırılmalarının talep edildiği hatırlatıldı. 

Sanıklar hakkında kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme suçlarından dolayı kamu davası açıldığı aktarılan gerekçeli kararda, yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle 15 sanığın beraatine karar verildiği açıklandı.

Gerekçeli kararda, ABD vatandaşı Sarah Elizabeth hakkında açılan kamu davasının ise sanığın savunmasının alınamamış olması ve yargılamayı sürüncemede bırakacak olması nedeniyle ayrılarak yeni esas üzerinden yargılamaya devam edilmesine karar verildiği belirtildi. 

Toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü hakkının, demokratik hukuk devletinin en temel unsurlarından birisini teşkil ettiği anlatılan gerekçeli kararda, bu hakkın düşünceyi açıklama özgürlüğü hakkının en önemli araçlarından biri olma özelliğini taşıdığına vurgu yapıldı. 

Gerekçeli kararda, toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkının anayasanın 34. maddesinde güvence altına alındığına işaret edilerek, bu hükme göre, herkesin, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu aktarıldı. 

Şiddet içeren, şiddete çağrı niteliğinde olan ve demokratik değerlerin ortadan kaldırılmasının savunulduğu gösteriler dışında, toplanma ve gösteri yapma özgürlüğüne müdahale edilmesinin demokratik toplumda gerekli olmadığı ve çoğu zaman demokratik toplumun varlığını tehlikeye soktuğu kaydedilen gerekçeli kararda, bir toplantı ve gösteri yürüyüşü için önceden izin alınmamış ya da bildirimde de bulunulmamış olmasının, ilgili gösteriye müdahale etmek için yeterli olmadığı ifade edildi. 

Gerekçeli kararda, sanıkların güvenlik güçlerine taş veya molotofkokteyli atarken çekilmiş bir görüntüleri bulunmadığı belirtilerek, sanıkların üzerine atılı suçu işlediğine dair mahkumiyetine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığının anlaşıldığı kaydedildi. 

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Taksim Gezi Parkı olayları kapsamında düzenlenen eylemlere destek verdiği iddia edilen biri ABD vatandaşı 16 kişi hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 7 yıla kadar hapis cezası istenmişti. 

AA

Okunma Sayısı: 1265
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı