"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anayasa Mahkemesi özgürlükçü iradesinde kararlı

28 Kasım 2014, Cuma
AYM Başkanı Kılıç, “Sınırlayıcı, yasaklayıcı bir anlayış yerine, özgürlükçü ve eşitlikçi bir yaklaşımı benimseyen Mahkememiz, bu iradesini devam ettirmeye kararlıdır” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, hukuk güvenliği krizinin yaşandığı ortamlarda, ekonomik, siyasî ve sosyal krizlerin yaşanması kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkacağını söyledi. AYM’ye Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi kapsamında düzenlenen ‘İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması Olarak Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Konferansı’  Antalya’da başladı. Programa Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Philippe Boillat’ın yanı sıra diğer ülkelerin anayasa mahkemesi başkanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yasama, yürütme ve yargı organlarının işlemlerinin neredeyse tamamının etkin bir şekilde denetlenmesine izin veren bireysel başvuru yolunun, hak ve özgürlüklerin korunması noktasında vatandaşlar için yeni bir umut kapısı olduğunu söyledi.

Devletin varlık sebebi hukuk güvenliğini sağlamaktır

Başkan Haşim Kılıç, bireysel başvurunun varlık nedeninin hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlayarak hukuk güvenliğine ulaşmak olduğunu belirtti. Hukuk güvenliği konusunda yaşanan olumsuz gelişmelerin, toplumsal ve siyasal alanda sebep olduğu umutsuzluk, bireysel başvuru yoluyla açılan hava delikleri sayesinde umuda dönüşerek, hukuk devleti anlayışına can suyu olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, “Yasama, yürütme ve yargı organları herkes için hukuk güvenliğini sağlamakta güçlük çekiyorsa, devlet olma fikrinin anlamsız kalacağı açıktır. Zira devletin özü ve varlık sebebi hukuk güvenliğini sağlamaktır. Hukuk güvenliği krizinin yaşandığı ortamlarda, ekonomik, siyasî ve sosyal krizlerin yaşanması kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

“Yasaklayıcı değil özgürlükçü yaklaşımı benimsiyoruz”

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararların ulusal ve uluslar arası kamuoyunca yakından takip edildiğini belirten Kılıç, bunun bireysel başvuru yoluyla hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması konusunda ortaya koydukları güçlü iradenin sonucu olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruda vermiş olduğu kararlarla vatandaşların özgürlük alanını genişlettiğini, hakların teminatı olma konusunda da onurlu bir duruş ortaya koyduklarını belirten Kılıç, “Bireysel başvuru sayesinde yasama, yürütme ve yargı organları etkin bir anayasal denetime tabi tutulmakta, halkta gelişen hak ve özgürlük bilinci ise Anayasa Mahkemesi’ne olan güven duygusuna ciddi bir ivme kazandırmaktadır. Sınırlayıcı, yasaklayıcı bir anlayış yerine, özgürlükçü ve eşitlikçi bir yaklaşımı benimseyen Mahkememiz, bu iradesini devam ettirmeye kararlıdır. Kimlikler üzerinden yürütülen siyasal akımların içine hapsedilen evrensel ilkelerin orijinal anlamıyla hayata geçirilmesi, yargı mensuplarımızın tarafsız duruşu ve cesaretli gayretlerine bağlıdır” diye konuştu. Antalya / aa

Okunma Sayısı: 1142
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    28.11.2014 09:11:04

    RİSALEİ NURLAR la ilgili kararınızında TEKEKLLEŞTİREN DEĞİL PAYLAŞIMCI,ALET EDEN DEĞİL HİZMET EDİCİ,BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKEN DEĞİL HAK'KI TESLİM eden kararlarınızdan biri ni vereceğinizi ümiiid ediyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı