"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anayasa Mahkemesi'nden Risale-i Nur kararı

25 Kasım 2014, Salı 20:30
Anayasa Mahkemesi içinde Risale-i Nur'lara devlet tekelinin de olduğu 23 maddelik başvuru ile ilgili kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi "24 Kasım 2014 Pazartesi Günü Saat 13.30’da Yapılan Mahkeme Toplantısında Görüşülen Dosyalar ve Sonuçlar" başlıklı bildirgesinde,

87. maddesiyle değiştirilen, 5.12.1951 günlü, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 47. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinin, 

  • Esasa geçilmesine,
  • Yürürlüğü durdurma isteminin esas inceleme aşamasında karara bağlanmasına,

kararı alındığını açıkladı.

PEKİ BU NE ANLAMA GELİYOR?

Bu gelişmeyi Av. Kadir Akbaş şöyle yorumladı:

Dosya tekemmül etmiş, çok kısa bir zamanda başvuruyla ilgili olarak nihai karar verilecek demek. Dosyanın esastan görülüşecek olması, dosyanın tamamlanmış olduğu anlamına da geliyor. Başvuru üyelere dağıtılıyor, kısa bir zaman içerisinde de esastan karar verilecek.

Onlarca anayasa hukukçusuyla görüştük, her biri bu düzenlemenin anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin benzer konulardaki içtihatlarına mutlak surette aykırılık oluşturduğunu belirttiler. Keza görüştüğümüz fikir ve sanat eserleri uzmanları ile buna ilişkin hukuk profesörleri dünyanın hiçbir yerinde fikir ve sanat eserleri üzerinde bu denli keyfî bir yetkiye sahip başka bir devletin olmadığını açıkça belirttiler.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun değişiklik öncesi 47. maddesi, bir eserin kamuya mal edilmesi için son derece ağır şartların gerçekleşmiş olmasını arıyordu. 2 yıldır eserin mevcudunun tükenmiş olması ve hak sahiplerinin yeniden basım hususunda bir teşebbüste bulunmayacaklarını beyan etmiş olmaları halinde ancak kamuya mal etme kararı verilebiliyordu. Bu düzenlemenin kanunlaştığı dönemde bile pek çok hukukçu bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu şeklinde değerlendirmelerde bulunmuştu. Geçmiş yıllarda bile bu ağır şartlara bağlı kılınmış olmasına rağmen devletin fikir ve sanat eserleri üzerinde bir kamulaştırma yetkisinin başlı başına anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırılık oluşturacağı yönünde kanaatler açıklanmıştı.

Okunma Sayısı: 6974
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Erkan

    28.5.2015 12:15:05

    Bu Bandrol engeli Sadeleştirmeye(sahteleştirmeye) karşı yapıldı ise Risaleleri basan yayın evlerinden oluşturulan heyet ile çözüm yolları aranmalıydı, Devlet eli bu işlere karıştırılmamalıydı, Nur grupları siyasi entrikalar ile birbirine kutuplaştırılmamalıydı, bu süreçte büyük imtihanlar oluyor Allah Risale-i Nurlar ile yapılan İman Kur'an hizmetin de hepimizin yar ve yardımcısı olsun.

  • Ayşe

    27.11.2014 23:16:05

    'Nur camiasının düştü hale bak' cümlesi çok soğuk biz kimizki risale nur hakında böyle konuşabiliriz. Risale nur cinayet altında oldu malumunuz olsa gerek. Üstad kendini öne çikarmamis bu zamanda önünün e gelen kendini sahibi sanıyor risale nuru sadelestirenler ne oldu gözler önünde daha bu neyin endişesi anlamıyorum 'okumak'sahip çıkmak bu olsa gerek okuyan bir cemaat olmak icin ugrasmak sanırım daha hayırlı olucak .

  • Emin Altan

    26.11.2014 19:03:21

    Nur camiasının düştüğü hale bak.Sırf bir inat uğruna , nurları , süfyana teslim operasyonununa çanak tutmak..Adem ile şeytan, barut ve ateş, buz ve güneş, gece ve gündüz..nasıl ise, risalei nur ve süfyanizm asla bir arada olamaz..Diyanete basacakmış..Güldürmeyin insanları..Diyanet basmayı bırakın bedava dağıtsa bile , nurlar ehlinde olmadıktan sonra ne anlam ifade eder..Diyanetin bastığı kitapları kaç kişi okududa , risalei diyanet basınca okuyacak..cerbezeye gerek yok..Risalei nurlar sadece basılmakla değil, gönüllü muhabbet fedaileriyle elden ele gönülden gönüle ulaşıyor..Basit bir örnek..DİYANET TV nin halk arasında seyredilme oranı mahalli, bir tv daha az..Neden??çünkü devletin soğuk izlerini hemen hissediyorsunuz..

  • Mehmet demir

    26.11.2014 19:01:04

    Risale-i nur Millete aittir kimsenin tekelinde olamaz,

  • ali yeşilkaya

    26.11.2014 16:42:29

    bugün fazlaca yer işgal etmem sebebiyle bütün kardeşlerimden özür diliyorum.fakat alim kardeşin şahsında abilerin mektubuyla alakalı bir sorum var: o mektubu ve daha öncekileri de defalarca ve tetkik ederek okudum.fakat gazetede dile getirdiğimiz problemlere bir cevap bulamadım.devlet sahip çıkıyor,üstad da diyanet bassın istiyor,sadeleştirilme engellenecek vesaire. bizim bunlara tek bir itirazımız yok ki.bizim itirazımız devletin tekeli ve bu meseleyi devleti hakem kılarak çözme girişimi.bunun cevabı var mı? not:alim kardeş ve benzeri görüşte olan kardeşlerimize bir çağrım var.lütfen gazetemizdeki yorum köşelerine daha sık yazın.güzel bir münazara atmosferi oluyor. neden gazete? zira size burada sansür olmaz.ama sizin görüşlerinizin yayımlandığı sitelerde maalesef bize sürekli sansür var. bu köşeler meşru bir şuranın yapılabileceği hür zeminlerdir.

  • ali yeşilkaya

    26.11.2014 16:02:52

    alim beye; kardeşim bizim anlatmak istediğimiz ve sizin ısrarla kabul etmediğiniz hakikat şu: 'üstadımız ve varisleri abilerimiz' diye birşey yok. sadece ve sadece risale-i nur var.ve üstadın tabiriyle 'olsa olsa bir üstadlık ortaya girer' aziz kardeşim ihlas risalesinde onlarca delille görebilirsin ki abilik,varislik vb. sıfatlarla kardeşleri üzerine tahakküm kurmaya kimsenin hakkı yok. abilerimize ve bu hizmetteki bütün kardeşlerimize hürmet etmek ve onların hizmetleri ve faziletleriyle iftihar etmek başka şey;birilerinin fikrini risale-i nur ve üstadın yerine koymak başka şey.abiler bize delil olamaz.bizim delilimiz risale-i nurdur.üstad da oradadır.kim ki risale-i nuru değil de beni dinleyin diyorsa sabiyy-i müteşeyyihtir.kim ki varis,has vb. sıfatlara sahip abilerimizin bize tahakküm etmek hakları var diyorsa,hukukunu bilmeyen bir cahildir.

  • Alim

    26.11.2014 14:52:11

    Bakın beyefendi ben herhangibir cemaat adına falan hareket etmiyorum. Sungur abiye yapılanların bu durumla ne alakası var. Rahmetli sungur abiye karşı sonsuz hürmet besleyen biriyim ve ona karşı muameleleri zaten Allaha havale ediyorum. Üstadımızın talebeleri abilerimiz bu konu hakkında yazılı bir açıklama yaptılar ben de sizi o açıklamayı okumaya davet ediyorum. Beni şu veya bu kişinin görüşü ilgilendirmez üstadımızın ve varisleri abilerimizin ne düşündüğü ilgilendirir. Rahmetli Sungur abinin Abdullah yeğin abinin ve hüsnü bayram abinin beyanları ortadadır. başka söze hacet yok

  • ali yeşilkaya

    26.11.2014 14:20:16

    bu işin sorumlusu baştan sona abilerdir. risale-i nuru temellük etme hakkını kendilerinde görüyorlar. nur talebesi olduğuna hepimizin şahit olduğu bunca cemaat var.bu cemaatlerin nurları neşretmesine karşı çıkmak insafsızlıktır.amaç ise nurcuları tekel altında toplamaktır. hiçbir nurcu abilere karşı çıkmasın,onların her dediğini kayıtsız kabul etsin istiyorlar. tahrifat konusu ise tamamen yalan ve hükümete destek için uydurdukları bir bahanedir. abilere sormak lazım:hükümetle kavga etmeden önce bu sadeleştirme yokmuydu? biz 40 senedir hocanın tahrifatlarına karşı nurcuları ikaz ederken bu abilerimiz 'nurun geniş dairede neşrine hizmet ediyorlar'diyorlardı. abilerin tüm derdi başta siyaset olmak üzere içtimai hadiselerde nurcuları emirlerine almaktır. mesle tamamen siyasidir ve abilerin istibdadıdır.

  • nur

    26.11.2014 12:23:29

    Bir şey daha! Kurban olduğum Allah'ımın güzel, hikmetli hikmeti yasal varis Seyda Ünlükul'a ne dersiniz. O da bizim (Allah uzun ömür versin) yaşayan abimiz. Meşveret mi ettiniz hayır! (ettik diyosanız el insaf hükümetle mi ettiniz deriz) Rahmetli Sungur abiye yapılanlar hafızalardan silinmedi. Hizmet için, Allah rızası için haşa deli raporu çıkardınız. Sadece sizin şahsınıza değil cevaplarım savunduğunuzu tahmin ettirdiğiniz camialara da. Selametle kalın.

  • nur

    26.11.2014 12:09:31

    alim Bey'e cevap 2 Sizin risaleleri emanet ettiğiniz devlet imam hatiplerde Atatürk'ün Balıkesir Hutbesinin hem de en görülecek yerde - müdür odasında- resimli koca tablo şeklinde asılmasını emrediyor bunun için müfettiş gönderip ama ha! ne yapıp edin asın bu tabloyu dedirtiyor. Masum öğrenciler de Paşa'yı dindar sanarak daha bi seviyo! ama yanlış tanıtıldığı için yanlış seviyo! Kemalizmle bizim üstadımız böyle taviz vererek mücadele etmedi abiler.

  • nur

    26.11.2014 12:03:13

    Alim abicim "Risale-i Nurlara devlet tekeli Resmi Gazete'de" başlıklı haberin yorumunu okur musun? Fitne için burada değilsen vicdanına, insafına havale ediyorum sizi! Yani bıçakla adam öldüren var diye tüm bıçakları devlet eliyle yapıp sattırmak gelirine el mi koymak lazım. Amaç üzüm yemekse tahrifat yapanlara yönelik bir yaptırım uygulanır. Bizler aldatmayız ama aldanırız diye bir söz var. Abileri kullanmaya çalışmayın.

  • Alim

    26.11.2014 11:00:12

    Hala kimse neden anlamak istemiyor? Risalei nurların tahrifatı duruduruluyor bu kararla. Üstadımızın hayattaki varisleri abilerimiz Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu vd. risalei nurların sadeleştirme adı altındaki tahrifatına son verilmesi için bu kararı istediler. Hiç kimsenin abilerin kararının üstüne karar vermeye hakkı yoktur ve üstadımızın risalelerin devlet eliyle basılması diyanetin sahiplenmesi vasiyetine namzet olan mevcut hükümetimize ve cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

  • mehmet cebe

    26.11.2014 09:52:36

    Herkes orjinalini basabilmeli.

  • özdemiroğlu

    26.11.2014 06:47:55

    Ümitle ve hasretle AYM'nin müspet karar vereceğini düşünüyoruz..

  • HÜSEYİN İLHAN

    25.11.2014 23:07:45

    Özelleştirme özelleştirme diyeceksin ve özelin elindekini devletleştireceksin.Bu ancak husumetin izharıdır.Devlet basacak ve sadeleştirme son bulacak diyenlerin ise istinadları tamamen zayıf ve cılız bir istinad duvarına kuvvetli ve yüklü bir tırın dayandırılarak sağlıkı duracağını iddia etmek kadar akılo ve muhakemeden eksiklik demektir.Bu günkü iktidar dindar gözüküp dini hassasiyetleri tarumarı maalesef yıka yıka gelmektedir.Mesela haram-helal anlayışı,müslümanın vakar ve ciddiyetini,müğslümanlar arasında fitne ve fesadı yayarak rabıtaları tarumar etmesi örnektir.

  • mustafa ali

    25.11.2014 21:49:43

    Adim adim risale-i nurlar yok edilmeye çalışılıyor. Ve sadelestirende tekeline alanda buna yardim ediyor..ama kimse yoğurdum ekşi demiyor. Fakat elhamdulillah risale-i nurlar kuran'in mali. Ve ebreheye karşı kabeyi koruyan rabbim risale-i nurlarida koruyacaktir..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı